You dont have javascript enabled! Please enable it! Grästrimmer eller röjsåg? Bra tips när du ska välja | dinbyggare.se

Grästrimmer och röjsåg – Tips när du ska välja

Grästrimmer som trimmar gräs

En grästrimmer och röjsåg är ett multiredskap som kommer väl till pass vid en mängd olika arbeten i en större trädgård såväl som i skog och mark. Det finns allt från enkla batteridrivna trimrar till den lilla trädgården till rejäla röjsågar som kan fälla mindre trädbestånd. Vilken som passar bäst beror på det enskilda behovet.

Styrka efter behov

Vad en grästrimmer eller en röjsåg kan användas till beror på hur stark motorn är. Ju starkare motorn är, desto grövre grenar klarar röjsågen av att kapa. En lätt grästrimmer är mest till för att komplettera gräsklipparen.

Det gräs som gräsklipparen kommer åt kan trimmas ner, till exempel runt träd, buskar, gräsmattekanter och liknande. Riktigt starka röjsågar fungerar ungefär som en grensax och kan ta rejäla stammar.

Batteridriven grästrimmer

Batteridriven grästrimmer som gör jobbet lite friare och enklare i trädgården.

Drift

Det finns såväl batteridrivna som el- och bensindrivna grästrimrar. De batteridrivna trimrarna är tystgående och behändiga, och har en styrka som är anpassad för den mindre trädgården och för gräs. En stor fördel med batteridriften är miljövänligheten och det faktum att ingen sladd kan komma i vägen.

Elektrisk grästrimmer med sladd

Elektrisk grästrimmer med sladd som gör att du kan utföra trimmningsarbetet utan vare sig avgaser eller att byta batterier.

De eldrivna trimrarna är också de mycket tystgående. De har inget batteri som kan ta slut, men väl en sladd som begränsar dess räckvidd. De lite starkare eltrimrarna klarar av mer än enbart kantröjning. De kan kapa hela gräsytor vid behov.

Den som vill ha lite styrka i sin trimmer behöver en bensindriven sådan. De kan ta både grovt gräs och lättare sly. En riktig röjsåg med kraft är dock alltid bensindriven.

Bensindriven grästrimmer

Den bensindrivna grästrimmern är flexibel, klarar större ytor och är mer effektiv.

Välja grästrimmer eller röjsåg?

När det kommer till att köpa in en grästrimmer eller röjsåg är det behovet som i första hand styr valet. Om enbart gräsytor ska trimmas, är det helt onödigt att skaffa en dyr röjsåg för att utföra arbetet. Däremot är det viktigt att den är snabb i accelerationen och att den är bekväm att bära och hålla i.

Det är också viktigt att den är lättstartad och att den har de säkerhetsfunktioner som kan krävas av ett skärverktyg. Det gäller inte minst kåpor och snabbstoppsfunktioner. Vikten är också betydelsefull. En tung maskin ger onödigt stor belastning på kroppen.

Samma sak gäller röjsågen för den som vill kunna fälla sly och mindre träd. Där är dessutom kraften i maskinen och den ergonomiska utformningen extra viktig.

Röjsåg med klinga

En röjsåg kräver mer av användaren i form av tyngd och skyddsutrustning. Men den är än mer effektiv och klarar även mindre buskar och sly.

Skärverktyg

Ju starkare en grästrimmer eller röjsåg är, desto fler tillbehör kan användas. Gräs trimmas enklast med en tråd, vars grovlek kan anpassas efter behov. För grövre växtlighet är en klinga att föredra.

De lättaste klingorna är tillverkade i plast, medan grövre sly och små träd kräver en klinga i stål. Tandningen på klingorna som ska användas är olika grova beroende på tjocklek på slyet som ska fällas.

Säkerhetstillbehör

En grästrimmer kan vara svår att styra upp och hantera utan att ha en riktig bärsele till. En tung röjsåg ska absolut inte sättas igång utan en bra bärsele. Det finns mer eller mindre stabila bärselar att välja mellan, men det lönar sig ofta att skaffa en stadig variant.

Det är också klokt att investera i en röjbyxa och en bra hjälm med visir om en stark röjsåg ska användas. Det finns en risk att gräs och stamdelar far iväg och skadar personer. En motordriven trimmer eller röjsåg låter också mycket. Använd bra hörselskydd.

Säkerhet i övrigt

Innan maskinen sätts igång ska selen sättas på och passas in ordentligt. Tänk på att hålla ett ordentligt skyddsavstånd till djur och personer när grästrimmer eller röjsåg används. En del tillverkare av röjsågar och grästrimmers rekommenderar exempelvis ett skyddsavstånd om minst femton meter.

Gå igenom det område som ska röjas innan arbetet sätts igång så går det att undvika många otrevliga överraskningar. Använd alltid hela och vassa klingor.

Underhåll

Grästrimrar och röjsågar behöver underhållas regelbundet för att må bra. Rengör maskinen från växtdelar och växtsaft efter varje användning. Slipa och bryn klingor regelbundet så behåller de skärpan länge. Vissa klingor behöver slipas ofta. Följ instruktionsbokens anvisningar för underhåll under arbetssäsongen och vid avställning inför vintern.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se