Gödselspridare för gödning av gräsmattor

Gödselspridare som sprider ut gödsel på en gräsmatta

Gödning av gräsmatta med gödselspridare som fördelar gödslet jämnt över gräsytan.

Gödning är a och o för att hålla gräsmattan grön och frodig samtidigt som mossan hålls borta. Gräset behöver gödas kontinuerligt för att resultatet ska bli bestående och alla grässtrån behöver lika mycket. Den vanligaste formen av gödselmedel kommer i form av små korn som ska spridas så jämnt som möjligt över gräsytan.

Då är det bra med en effektiv gödselspridare, en spridare som också kan användas för att så in fröer, kalka och göra annat matnyttigt på ytorna med. Till och med sandning och saltning är ibland möjlig med en gödselspridare.

Varför gödselspridare?

I små trädgårdar är det givetvis billigast och kanske också enklast att sprida gödseln för hand. Men så fort ytan blir något sånär stor är det ett tidsödande arbete. Spridning för hand är också ofta en svårt sport, då resultatet inte blir jämnt. Det syns också tydligt om gödningen inte är jämnt fördelad.

Ränder och fläckar kan lätt uppkomma på gräsytorna. För att gödningen ska bli effektiv och jämn är det bra att använda sig av någon form av gödselspridare. Det ger också ett effektivt resultat, vilket gör att mindre gödsel behöver användas i längden.

Förutom gödning kan en spridare användas till en uppsjö andra ting som ska spridas på en större yta. Ogräsmedel, kalk, sand, salt och gräsfrön kan liksom gödning med till exempel med fördel spridas med en spridare.

Handmodeller

För den lilla trädgården och rabatterna finns det små behändiga handmodeller av spridare att använda sig av. De fungerar bäst för kornad gödsel och även för salt och ogräsbekämpning och täcker ett par kvadratmeter åt gången.

De mer avancerade handmodeller som finns på marknaden kastar iväg kornen ordentligt, så de kan faktiskt vara att föredra mot spridarvagnar som “bara” släpper ner kornen även på större ytor.

Spridarvagnar

I lite större trädgårdar passar det bra med en liten vagn som hjälper till att sprida gödslet. De vanliga trädgårdsmodellerna rymmer upp till en åtta, tio liter och när vagnen flyttas över gräsmattan sprids gödselkornen i vagnen jämnt över gräsmattan.

Vissa modeller låter gödselkornen trilla rakt ner på gräsmattan. Det fungerar någorlunda bra, men är inte lika effektivt som de cyklonspridare som finns på marknaden. Cyklonspridaren kastar iväg gödslet så att det sprids än effektivare. Spridarvagnarna är lämpade för vissa typer av gödningsmedel, och kan sällan ta vilka gödningsmedel som helst.

Vissa spridare kan ställas in efter storleken på kornen, och dessa har ett större användningsområde. Se till att spridarvagnen har rejäla hjul och är robust i sin utformning så att den tål att användas ordentligt. Vissa modeller kommer också med ett lock, vilket kan vara behändigt om all gödsel inte går åt vid en spridning.

Trädgårdstraktor med gödselspridare

Den som har en liten trädgårdstraktor kan sätta till en gödningsspridare till denna. Det kostar en liten slant, men är å andra sidan mycket behändigt om det är stora gräsytor som ska gödas.

De enklare spridarna för trädgårdstraktorer är till för korngödsel, men det finns även spridare för flytande gödsel. Fördelen med spridning av flytande gödsel är att gödseln då går rakt ner i gräsmattan.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se