Jordfräs – Tips och bra att veta om jordfräsar

Alla odlare med självaktning håller sig med en jordfräs, hyrd eller egenägd. Det är en maskin som kommer väl till pass när trädgårdslandet ska komma igång och i alla andra rabatter som ska fräschas upp inför sommaren.

Bra jordfräs som arbetar i jorden

Jordfräsen är en riktig arbetshäst för trädgårdsland, rabatter och gräsmatta.

En jordfräs ersätter till stora delar det tunga handgrävarjobbet både när det gäller att vända jorden och gödsla.

Så fungerar jordfräsen

En jordfräs är en maskin med rotorblad eller rullar med knivar som roterar snett för att luckra upp jorden under den. Knivarna är vanligen placerade framtill på maskinen. De allra flesta jordfräsar drivs av en 2- eller 4-taktsmotor. Mindre maskiner kan ibland drivas med el.

En liten maskin är lätta att hantera tack vare sin ringa tyng och fungerar fint för hobbyträdgårdsmästaren. De har inga hjul, utan drivs fram av skären när maskinen arbetar. För bearbetning av större ytor krävs mer av maskinen än vad de små och enklare maskinerna kan uppbringa.

För att klara av de stora ytorna behövs både en stark motor, en bred arbetsbredd, samt rejäla hjul. De större maskinerna kommer ibland med traktormönstrade hjul för riktigt bra grepp.

Finesser och kombinationsmaskiner

De allra enklaste jordfräsarna har få reglage och går på en enda växel. Med flera växlar och en backfunktion blir maskinen lättare att arbeta med, men också dyrare. Andra finesser är djupreglering och automatisk breddinställning.

Det finns jordfräsar som klarar mer än att enbart gräva jord. Vissa har funktioner som gör det möjligt att riva mossa, agera kupplog, kantskärare och gräsmatteluftare. Även häcksaxfunktioner och sidoskärare är möjliga.

Justerbara handtag gör det lättare för den som ska driva maskinen att få ett bra arbetsläge.

Jordfräsar och säkerhet

En jordfräs är en stark maskin som behöver en vuxen vid spakarna. Maskiner som kan ställas in i en korrekt arbetshöjd är mindre arbetsamma att köra, och skonar kroppen i längden. Det gör också en välbalanserad maskin.

Följ alltid anvisningarna som kommer med maskinen för hur den ska föras fram. En maskin med tvåhandsbrytare ger en säker drift, då den snabbt slår ifrån om föraren mister greppet.

Hyra eller köpa jordfräs?

Det kan vara frestande att köpa sig en egen jordfräs. Den som arbetar mycket i en trädgård kan ha behov av en egen, då det kan vara värt att ha den tillgänglig vid behov. Det får dock inte glömmas bort att en maskin behöver regelbundet underhåll och det är bra om maskinen tittas över än oftare.

Muttrar och skruvar kan lätt börja glappa då maskinen går. men om det enbart handlar om att använda den någon gång per år så kan det vara värt att hyra en maskin. Det går då dessutom att välja en maskin i den storlek som det finns behov av just då.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se