Av alla maskiner som kan användas i en trädgård är lövblåsen kanske den mest omdiskuterade. Många anser att de inte fungerar, att de utgör en säkerhetsrisk och inte minst att det för ett sådant oväsen att de bör förbjudas.
Andra ser stora möjligheter med en lövblås. Inte nog med att de får bort löven på tomten och på uppfarter och gångar. De lyckas också städa garaget samt ersätta snöskyffeln med lövblåsen också.
Lövblås eller sug
En lövblås är en maskin som flyttar lättare material, vanligen löv, genom att alstra en kraftig luftström. Löven kan flyttas mot en kompost, eller en matta som läggs ut som sedan kan vikas ihop för att flytta löven.
Ett tredje alternativ är att blåsa ihop löven i en hög och sedan lyfta bort högen till lämpligt ställe. Moderna varianter av lövblåsar kan också i många fall suga in löven.
De samlas i en kompostkvarn som töms på komposten när den är full. Uppsamlaren kan sitta på själva maskinen eller vara som en ryggsäck som sätts på ryggen.
Batteri, elektrisk eller bensin
En lövblås kan vara batteridriven, eldriven eller bensindriven. Den eldrivna kräver skarvsladd och ett uttag i närheten. De har ofta en effekt som är anpassad för den mindre eller den medelstora trädgården.
Den bensindrivna lövblåsen är ofta kraftfullare, men har en stor nackdel i att de bullrar mer och att de är mindre miljöanpassade. De bärs på ryggen eller flyttas runt med hjälp av hjul.
Motorn kan vara en 2- eller en 4-taktsmotor. De batteridrivna är de tystaste, men också de som har mest begränsningar vad gäller funktionstid.
Teknik och effekt
För att flytta löven med en blås krävs en bra lövblås och lite teknik. En för svag blås orkar inte flytta på de lite tyngre löven när de är våta, eller en stor mängd löv, medan en för stark blås å andra sidan är svårstyrd. Det är inte roligt om grannen får alla löv in på sin tomt av att lövblåsen varit svårhanterlig.
Bäst är de maskiner där styrkan kan ställas in efter behov. Vissa modeller kommer med en sugfunktion också. Då sugs löven upp och mals sedan ner i en påse för kompostering. Då riskerar inte löven att fara omkring överallt. För att få enkel lövhantering är det också bra om löven är torra.
Det gäller särskilt om sugfunktionen används. Det blir nämligen bra tungt med komposthållaren om löven är fuktiga.
Ergonomi
Lövblåsar kommer i en mängd olika designer. De vanligaste är de handburna eller de ryggburna. De ryggburna är ofta av något större effekt. Då maskinen ofta är tung är det viktigt att den känns behaglig att hålla och att använda.
Greppa gärna provexemplar i butiken, med handskarna på, för att få ett hum om hur de känns att arbeta med och hur lätthanterliga reglagen är.
Stora och robusta handtag med mjuka handtag är att föredra. Lättåtkomliga reglage är viktiga för att kunna styra blåsen under arbetets gång. Om lövblåsen är ryggburen är selen och konstruktionen av själva maskinen ytterst viktig. Tyngden kan annars bli påfrestande.
Vibrationerna i maskinen påverkar också hur lätthanterliga de är. Med ett bra vibrationsdämpningssystem blir påfrestningarna på kroppen betydligt mindre.
Ljudnivå
En annan viktig del av en lövblås är det ljud som den skapar. Vissa maskiner låter väldigt mycket, vilket gör arbetet i sig krävande (hörselkåpor rekommenderas!) och stör även grannarna. Många tycker detta är ett otyg, och om grannfriden är viktig kan det vara en god idé att se över alternativen.
Risken för störning genom buller gäller kanske framför allt bensindrivna alternativ, men även många eldrivna.
När lövblås?
En lövblås gör sig bäst på större tomter där också lövmängden blir stor. Den är också mycket effektiv för renhållning av gångar och andra planare ytor. En blås/sug är också praktisk för många andra göromål. Såsom att blåsa rent garaget från damm, blåsa bort pappersskräp, blåsa snö och annat lätt material som ska städas bort.
För att hitta den lövblås som matchar behovet gäller det att tänka igenom vad som faktiskt behövs till trädgården. Ibland kan en ganska liten men behändig lövblås vara bättre än den stora tung och starka.
Tänk på grannarna
Värt att tänka på är dock att för många i bostadsområden är oljud från maskiner ett störande moment. Där är eldrivna lövblåsar att föredra om det är möjligt. För den lilla trädgården finns det också ett mycket praktiskt och enkelt alternativ till de ofta dyra och tunga lövblåsarna.
Det är en rejäl lövräfsa. Det ger motion och sparar stora pengar. Fördelen är att räfsan och lövkorgen inte heller behöver samma underhåll som en lövblås. Och den funkar fint även på landet, långt ifrån eluttag och stör inga grannar.
Många väljer också att helt sonika klippa ner löven i gräsmattan med gräsklipparen. Det ger i många fall ett näringstillskott som är nyttigt för gräsmattan.
Relaterade artiklar
Åkgräsklippare med multifunktioner
Vilken åkgräsklippare är bäst? Vad ska man välja och vad…
Elgräsklippare utan sladd – Tips inför valet
Där gräsmatteägare tidigare varit hänvisade till valet mellan bullriga och…
Gräsklippare – Tips när du ska välja
Urvalet av gräsklippare på marknaden är enormt. Det val du…
Självgående robotgräsklippare – Tips inför valet
Gräset växer så det knakar så fort temperaturen ligger över…
Kompostkvarnar – Tips när du ska välja kompostkvarn
Med en kompost kan mängder med organiskt avfall omvandlas till…