Trädgårdsredskap – Räfsa, lövblås och lövkorgar

Trädgårdsredskap med lövräfsa och lövkorg

Löv och kvistar är gödning för jorden. Men på fel plats gör de mer skada än nytta. Det gäller inte minst på grusgångar, altaner, uppfarter och andra växtfria områden.

Men löv är också otrevligt att ha liggande på gräsmattan, där de förmultnar långsamt och under tiden täcker grässtråna så de vare sig ljus eller lufta. Det är därför viktigt att rensa bort löven när de dyker upp.

Räfsa

Det går inte att komma ifrån. En riktig fjädrande lövräfsa är oöverträffad när det kommer till att samla upp löv på grus och i gräs. Samtidigt som räfsan får bort alla löv och annat som ska bort från gångar och gräs, luckras jorden alternativt gruset upp vilket ger ett fräscht och friskt utseende.

Om räfsan används i gräsmattan kan också en hel del mossa tas bort i farten. En lövräfsa i plast passar perfekt på ytor som är plana. Den kostar inte många kronor, men är å andra sidan inte så hållbar heller med sin tunna plast.

Räfsans skaft ska vara långt nog och räfsan ska inte vara tung att arbeta med. Då slits kroppen onödigt hårt.

Lövblås, lövsug

Lövblåsen är en maskin som kan städa bort mer än enbart löv. Den har på senare tid blivit mäkta populär, och finns i flera modeller avsedda för privata husägare. Många tycker också att det här är en riktigt rolig pryl att använda, vilket är en stor fördel när det kommer till trädgårdsarbete. Roliga redskap har en tendens att användas väl och ofta.

Lövblåsen kallas också lövsug, om den både kan blåsa och agera sugare. De maskiner som kan både blåsa och suga är försedda med en påse, inte helt olik en dammsugare. Lövblåsen kan blåsa bort det mesta som inte väger för mycket.

Oavsett om det är gräs, damm, grus, eller sand som ska bort, kan lövblåsen hjälpa till. Om snön inte är för tung, kan lövblåsen blåsa bort den med. De modeller som har sug kan också fungera för mulching till komposten.

Lövblåsen kan vara elektrisk eller bensindriven och kostar allt från några hundralappar upp till flera tusen kronor. Priset beror dels på kvalitet, dels på den effekt som lövblåsen har. Ju högre effekt, desto större mängder löv kan blåsas.

Nackdel

Nackdelen med lövblåsen är att de maskiner som inte är så starka inte fungerar om löven är riktigt blöta och tunga. En varning också för de lite kraftigare lövblåsarna. De kan skjuta iväg sten och grenar okontrollerat och orsaka skador på djur, människor och diverse ting som råkar hamna i vägen.

Använd alltid en lövblås med gott omdöme och ha alltid skyddskläder i form av handskar och hjälm/ansikts-/hörselskydd på när lövblåsen är igång.

Korgar och lövmattor

För att samla upp löv och andra växtdelar kan det vara praktiskt med en eller flera lövkorgar. Det finns modeller som kan förses med hjul och handtag. Dessa är praktiska om löven ska flyttas en längre sträcka.

Ett bra alternativ till lövkorgen är också en matta. Den ser ut som en presenning och löven krattas eller blåses upp på mattan som sedan viks ihop och forslas bort.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se