Så gör du ett stöd för slingerväxter

De flesta slingrande växter behöver inte mer än några stadiga trådar för att de ska börja klättra uppåt. Tråden består av en plastöverdragen ståltråd s:k bindtråd och tvinnas i till exempel ögleskruvar, vinkeljärn eller på en spaljé.

Slingerväxter uppfästa med bindtråd

En spaljé‚ av detta slag blir mycket diskret, men har den nackdelen att den kan vara lite besvärlig att demontera. De första lianerna kan behöva bindas upp för att få fäste. Tänk då på att flertalet slingerväxter är ”högervridare” som inte kan tvingas att slingra motsols.

Så fäster du slingerväxter med bindtråd

De flesta spaljerade slingerväxter är snabbväxande och är därför tacksamma som vind- och insynsskydd till altaner.

2. Tre trådar på ca 30 cm avstånd är en bra spaljé‚ för ett begränsat väggutrymme. Lämplig höjd 2,5-3 m.

Fäster vinkeljärn på ytterväggen

3. På en yttervägg av tegel eller fasadputs är det lämpligt att sträcka trådarna mellan vinkeljärn eller T-järn, som fästes med skruv och plugg.

Fäster ögleskruv

4. På en träfasad kan du med långhalsad ögleskruv spänna en solfjädersspaljé. Med flacktång tvinnar du lätt fast tråden.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se