Kolgrill – Tips och värt att veta om kolgrillar

En klassisk kolgrill är sommar och sena kvällar i goda vänners lag. Kolgrillen är av en enkel konstruktion som garanterat fungerar och själva grillen är prisvärd i inköp. Det, tillsammans med den unika smak som kolgrillen ger maten, gör kolgrillen till ett förstahandsval för många.

Grillar på kolgrill

Sedan urminnes tider har vi samlats runt en kolbädd för att laga vår mat och umgås med varandra. Idag ser kanske själva eldstaden något annorlunda ut, och med kol blir glöden direkt, utan föregående eld. Men själva känslan är densamma, liksom smaken.

Få ting kan mäta sig med den kolgrillade smaken, vilket också är den främsta anledningen till att så många köper en kolgrill istället för en gasolgrill.

En annan anledning är också att kolgrillarna i genomsnitt är mycket billigare än vad gasolgrillen är.

Kolgrill med lock och rökventil

Egenskaper på kolgrillar

Den klassiska grillen är en koleldad grill. Många föredrar den koleldade grillen, trots att den kräver mer arbete än vad en gasolgrill gör. Anledningen är den unika smak som kolet ger kött, grönsaker och rotfrukter.

Den är billig i inköp och lätt att hantera. Det finns förstås också nackdelar. De osar ganska mycket och röken är inte särskilt miljövänlig vare sig för människor eller natur.

Till det kommer att det är svårt att reglera värmen och det kan vara lite pyssligt att få igång elden. Tändvätska är ett alternativ, om än inte det bästa. Bra tändstickor och tidningspapper är a och o för konsten att tända en kolgrill.

Trots nackdelarna fortsätter den koleldade grillen att dominera i trädgårdarna. Det är något visst med kolgrillat ändå.

Klotgrill för kolgrillning

Klotgrillen

De flesta kolgrillar är tillverkade i stålplåt, svartstål eller rostfritt stål och de är ofta emaljerade. De allra enklaste har ett litet galler och en aluminiumbotten och är av engångsmodell. De är knappast miljövänliga någonstans men nog så behändiga på utflykten.

Standardmodellen för en koleldad grill som ska hålla något längre är rund och går under namnet klotgrill. Det är en grill som är rund i botten och som förses med lock vid behov. Klotgrillar är prisvärda och effektiva, och på de större modellerna går det att grilla mängder med mat på kort tid.

De flesta klotgrillar står på hjul, vilket gör att de lätt kan placeras på en passande plats i trädgården. Mer avancerade modeller kommer med finesser såsom asklåda och stativ med avlastningsytor i trä eller metall.

Kolgrillar behöver skyddas mot väder och vind för att inte rosta sönder.

Pelargrill med kol

Pelargrillar

En pelargrill är en grill som står på en pelare. Pelargrillar är effektiva då själva pelaren fungerar som en skorsten som drar in luft till den glödande kolen. Det gör att grillen är klar att användas efter bara en kvart, tjugo minuter.

De grillar som står på en pelare har också ofta ett galler som går att variera i höjd. Det gör det enklare att anpassa värmeeffekten efter behov. Många pelarmodeller kommer med ett smart asktråg som är lätt att tömma.

Vissa modellers pelare ska fyllas med vatten. De har då en funktion där kolet kan släppas ner i själva pelaren med ett enkelt handgrepp. Grillen släcks därmed snabbt och säkert.

Nackdelen med en pelargrill är att den inte är lika lätt att flytta runt som en klotgrill och att det inte alltid finns lock på en pelargrill.

Murad kolgrill

Murade kolgrillar

En beständig variant av grill är den murade kolgrillen. Den kan muras helt på egen hand eller köpas som byggsats. En murad kolgrill kan vara av tegelsten eller natursten alternativt lättbetong och klinker.

De kan vara designade med eller eller utan skorsten. Skorstenen ger en högre effekt till grillen, men är i sig inte nödvändig.

Underlaget till en murad kolgrill behöver vara fast och plant. Sättgrus och plattor är att rekommendera. En välmurad utegrill håller i åratal. Den är lätt att rengöra och en bra arbetshöjd.

Nackdelen är givetvis att en murad grill står där den står. Det gäller därför att planera byggnationen. Välj en strategisk plats nära sittplatser och kök.

Kolgrill inomhus

Det går faktiskt att ha en kolgrill inomhus. Då gäller det att köpa en modell som är avsedd för ändamålet och att ha en rökkanal som klarar belastningen. De ska alltid installeras med en separat rökkanal och kanalen måste alla gånger vara soteldsbeständig.

Svartplåtskanaler är att föredra, då de håller hög kvalitet. Avståndet mellan det filter som finns till rökkanalen och själva kolgrillen ska vara om minst en meter, men många gånger är ett större avstånd att föredra.

Installera aldrig en kolgrill i hemmet på egen hand.

Att tänka på vid val av kolgrill

Lufttillförseln är av största vikt när det gäller att välja grill. En kolgrill behöver vara av god kvalitet för att hålla länge. Billigare modeller av stålgrillar kommer ofta i en tunn plåt, vilket gör att de rostar och bränns sönder lätt.

Tänk också på att plåtgrillar blir varma. Därför behöver grillen placeras så att barn inte kan bränna sig på den.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se