Brevlådor – Tips när du ska välja brevlåda

Brevlåda med lås monterad på grindstolpe

Det är något särskilt med brev. Även om en allt större del av vår korrespondens sker via telefoner och e-post, är det något särskilt att få ett brev i brevlådan. Det är också något visst med själva brevlådan.

Den är en del av ett hems framsida och påverkar intrycket av ett hus bra mycket mer än många kanske tänker på. Det är viktigt att lådan matchar husets karaktär.

En brevlåda är ett måste. E-mail och telefon till trots sker fortfarande mycket av den viktiga korrespondensen via brev. Nu när många också handlar via internet, har brevlådan fått ett än viktigare syfte – att ta emot större försändelser.

För att klara av sin uppgift behöver brevlådan vara funktionell. Det hindrar dock inte att brevlådan är vacker, rolig eller till och med prålig. Tvärtom. Brevlådan visar vem du är och kan bli en rolig accessoar till huset.

Funktion

Till att börja med behöver en brevlåda fylla sin funktion väl. Den ska vara rymlig nog för de försändelser som kommer och skydda post och tidningar mot väta. Den som prenumererar på tidningar behöver en något större brevlåda, särskilt om flera tidningar ska få plats i den.

Tidningsbärarna förespråkar en brevlåda som mäter måtten 80*250*350 mm. Brevlådor som har dessa mått, eller är större, är ibland märkta med ett P. De är också testade av Sveriges Tekniska forskningsinstitut.

Det är också viktigt att titta på hur brevlådan ska monteras. Kvaliteten är lika viktig som storleken. Lådor i för tunn plåt eller för dåligt trä håller inte länge. De slits snabbt av väder och vind.

Klassiskt eller modern brevlåda

Så länge brevlådan är funktionell är det en smaksak vilken brevlåda som används. Lådan kan vara tillverkad i trä eller plåt, allt efter önskemål. Det snyggaste är ofta att matcha brevlådan med huset. Ett trähus, särskilt om det är äldre, gör sig betjänt av en brevlåda i trä, kanske med vackra sniderier till.

Med en låda som matchar färgen på huset, blir intrycket extra snyggt. Brevlådor i plåt passar funkishus och hus med putsad fasad. Allra roligast är det förstås med en unik och personlig brevlåda. På landet kan det passa med en handmålad låda, som lyser av sol och grönska.

Många träbrevlådor säljs obehandlade och kan lätt målas. Vissa företag erbjuder också kunden att sätta egna motiv och bilder på lådorna.

Amerikansk modell på brevlåda

En senare variant på marknaden är de klassiska amerikanska brevlådorna. De har öppningen på fronten och är formade som en tub. På brevlådan brukar det också finnas en flagga som kan fällas upp.

I USA är den här flaggan mycket användbar. Istället för att lägga sitt brev på en gul separat brevlåda, läggs här brev som ska skickas i den egna brevlådan. För att visa att det finns ett brev som ska skickas fälls flaggan upp. Ganska smart! Men tyvärr helt oanvändbart i Sverige.

Låsbara brevlådor

En populär modell av brevlåda är också den låsbara varianten. Den låter brevbäraren lägga i brev, men för att få tillgång till dem sedan behövs en nyckel. Dessa brevlådor är ganska dyra, men fyller väl sin funktion i vissa områden och för vissa personer eller företag som får värdefulla försändelser.

Den passar också utmärkt för personer som inte tömmer sin brevlåda dagligen, då lagringsvolymen i lådan ofta är mycket stor. En av anledningarna till att den här modellen är så populär är inte minst att alltfler handlar på nätet. Då behövs en låda som kan ta lite mer skrymmande försändelser.

Montering

En detalj som är nog så viktig på brevlådan är hur den monteras. Det vanligaste är att de ska monteras på en stolpe vid vägkanten. Men det finns också brevlådor som är tillverkade för att sättas fast på en husvägg.

Brevlådor som är låsbara finns i modeller som förankras i marken och i modeller som skruvas fast på vägg eller ett trä- alternativt metallstativ.

Att tänka på

Meddela gärna brevbäraren om vilken storlek på försändelser som den nya brevlådan klarar av. Det kan minska antalet resor till postutlämningsstället. Tänk också på att placera brevlådan i en höjd som är acceptabel för brevbäraren. Brevlådan ska vara lätt tillgänglig för Posten.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se