You dont have javascript enabled! Please enable it! Köksbelysning - Rätt ljussättning lyfter ditt kök | dinbyggare.se

Köksbelysning – Rätt ljussättning lyfter ditt kök

Köksbelysningen är mer avgörande för köket än vad många till en början inser. En väl genomtänkt ljussättning, som är anpassad efter de många aktiviteter som sker i köket, ger atmosfär och känsla. Det ger också ett mervärde i att mer ytor verkligen kommer till användning.

Köksbelysning i kök

Valet av köksbelysning och ljussättning i köket påverkar hela kökets atmosfär och känsla. Det påverkar också möjligheterna till olika typer av aktiviteter, såsom matlagning, måltider och städning samt påverkar starkt hur bra vi kan nyttja arbetsytor och maskiner i köket.

Planeringen av ljussättningen bör därför gärna vara med redan i början av det nya köksprojektet. Rätt ljus ger en guldkant på köket, medan ett felaktigt ljus mest irriterar och känns tråkigt.

Ljussättning för bra arbetsbelysning i kök

Viktigt med bra arbetsbelysning i köket.

Vad ska ljussättas

När vi ska ljussätta ett rum behöver vi tänka på vad som ska ljussättas och varför. Köket är ett av de rum med de högsta kraven på belysning. Det ska inte bara vara trevligt och behagligt, det ska fungera för en mängd olika användningsområden också.

I ett kök gäller det att ge en hemtrevlig grundbelysning, punktbelysning och funktionsbelysningen. Grundbelysningen är den allmänna belysningen som ger ljus i rummet som helhet. Den ska inte vara för stark och påträngande, utan mjuk och behaglig att uppleva.

Designen på köksbelysningen

Lamporna som väljs i ett kök får gärna vara snygga i designen. En design som stämmer med själva köket och lampan som en inventarie som sticker ut eller framhäver är aldrig fel att välja i sig. Men designen på lampan ger inte själva atmosfären i rummet. Det gör ljuset som strålar från själva lampan.

Titta gärna en gång extra på om den heta lampan med den häftiga designen verkligen ger det ljus som du är ute efter.

Punktbelysning i kök

Punktbelysning som skapar ett mjukt ljus och harmoni i köket.

Noga med punktbelysningen

Punktbelysningen lyser upp detaljer som du är extra mån om att framhäva. Den allra viktigaste i köket är egentligen funktionsbelysningen. Det är ofta lampor som sitter under ovanskåpen och som lyser upp bänkar, lampan i fläkten och de lampor som sitter i ugn och kyl.

Ljusramper är också ett intressant alternativ, där ett antal spotlights kan riktas åt olika håll.

Arbetsbelysning

Under skåpen finns idag mängder med olika belysningslösningar, långt trevligare än de gamla lysrören. Infällda spotlights och spotlights med snygg design med dimmer är bara några av alternativen, men kanske de vanligaste nuförtiden. De kan ge olika ljus beroende på vilken lampa som sätts i, så välj varsamt.

Allmänbelysning och matplats

I taket var det många förr som hade än fler lysrör. Idag har många plafonder istället, kombinerade med en vacker hängande köksbordslampa. Det är ett bra val, bara köksbordslampan koncentrerar sitt ljus nedåt mot bordet och inte mot de som sitter runt det.

Det gör att ett långt bord kan behöva flera hängande lampor på rad för att lysa upp hela bordet. Även köksön får en mysig inramning med hjälp av en eller flera hängande lampor med mjukt ljus.

Köksbelysning över matplats

Allmänbelysningen är ofta mest använd för tillfällen då det ska städas i köket, medan köksbordslampan ska ge trevnad över middagsbordet. Två helt olika funktioner med andra ord. Det behövs därmed lampor med olika typer av ljusspridning i de olika fallen.

Blanda olika styrkor

Våra ögon dras automatiskt till den starkaste ljuspunkten i ett rum. Det kan bli förvirrande om alla lampor är lika starka, eller om fel områden i köket belyses för kraftigt. Den som är medveten om detta kan undvika många fallgropar som ger köket ett konstigt intryck och som stör atmosfären.

Se också till att det går att växla styrka på en eller flera av lamporna så att ljuset kan tonas ner vid behov. Ett alltför starkt arbetsljus ger knappast trevnad när det är dags att äta.

Välja med omsorg

Det gäller att välja köksbelysning med omsorg och att våga prova olika lösningar. I slutänden finns inga fasta måsten utan allt handlar om känsla och smak. Givetvis påverkar även plånboken vilket val som görs.

Viktigt vid elektriska installationer

Sist men inte minst kommer här en påminnelse om att det är en elektriker som ska installera ljussättningen, så att allt blir korrekt. Felkopplade ledningar är allt för ofta orsaken till brand.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se