Välja altandörr? 6 tips inför valet

När du ska välja en altandörr till ditt hem finns det flera olika typer att välja mellan. Det finns bland annat enkeldörrar, dubbeldörrar och skjutdörrar. Dessa finns i olika designer såsom helglasat och spröjsade.

Fönsterdörrar till altan

Det är viktigt att tänka noga och gå igenom varje typ innan du bestämmer dig för vilken altandörr som är bäst lämpad för att uppfylla dina behov. Varje typ har sina egna unika egenskaper och fördelar, så det är värt att ta sig tid att undersöka dess egenskaper.

En altandörr ut till en terrass eller en trädgård är ofta en kombination av fönster och dörr. Denna kombination kallas för altandörr med bröstning. Altandörrar finns i helglasat utförande eller med bröstning.

Altandörrar och material

Altandörrar finns i olika material, alla med sina egna unika egenskaper och fördelar. Trä är det mest traditionella materialet för altandörrar och erbjuder hållbarhet, styrka och estetik.

Alternativt finns det också altandörrar i trä med aluminiumbeklädnad, som ger extra skydd mot väder och vind samtidigt som det klassiska utseendet bibehålls.

Altandörrar finns också tillverkade helt i aluminium och i underhållsfria PVC material som ligger i lägre prisnivåer än t ex trä.

Ska du välja en utåtgående eller inåtgående altandörr?

När du bestämmer dig för en altandörr till ditt hem kan du fundera på om dörren ska vara inåt- eller utåtgående.

En utåtgående altandörr är fördelaktig eftersom den sparar utrymme i hemmet, medan en inåtgående kan vara lämplig om du har en mindre uteplats eller balkong. Dessutom måste du välja mellan en vänster- eller högerhängd altandörr.

Viktigt med ordentligt lås på en altandörr

Cirka en tredjedel av alla inbrott sker via altandörrar därför är det viktigt att du väljer ett bra lås till din altandörr.

Se också till att altandörren du väljer har ett haklås och gångjärn med bakre säkring. Haklås och bakre säkring på en altandörr förhindrar att tjuven kan såga av gångjärnen och lyfta av dörren.

Enkel eller dubbel altandörr?

Funderar du på om du ska installera en enkel eller dubbel altandörr? En enkel dörr är det mest ekonomiska valet och kan också vara mycket elegant. Men om du har en större yta för din uteplats kan du välja två dörrar för att få mer ljus och en imponerande estetik. Alternativt kan du välja en skjutdörr.

Tänk på u-värdet

Precis som med ytterdörrar och fönster ska en altandörr ha lågt U-värde, desto lägre U-värde desto bättre isoleringsvärde.

Viktigt om glas och säkerhet

Altandörrar med glas som sitter lägre än 60 cm från golvet ska ha härdat glas.

Sammanfattning

Altandörrar är del av ditt hem och även dom behöver passa in husets stil, och det finns en mängd olika modeller som passar alla utrymmen. Tänk på material som trä, pvc eller aluminium för din altandörr, samt om den ska öppnas inåt eller utåt.

När du väljer lås, se till att du väljer ett bra lås och se till att altandörren har ett haklås och gångjärn med bakre säkring. Tänk också på att u-värdet på glaset bör vara lågt. Du kan också välja mellan enkla och dubbla dörrar, och skjutdörrar.

Väljer du en helglasad altandörr ska glaset vara av härdat glas eftersom då glaset sannolikt sitter lägre än 60 cm från golvet.

I slutändan innebär valet av rätt altandörr för ditt hem att du måste ta hänsyn till flera faktorer, från stilen på altandörren till materialval och säkerhetsfunktioner.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se