Möbelrenovering – Lär dig att bona och vaxa möbler

Bonar och vaxar möbel

Boning är en ytbehandling med vax eller olja som ger bl.a. träytor ett skyddande ytskikt, utan att träets porer stängs helt. Många tänker säkert i första hand på bonade parkettgolv. Sådana blir dock mer och mer sällsynta. Däremot är det vanligare att man bonar möbler.

Detta underhåll gör du faktiskt varje gång du med mjuk trasa gnider in trämöbler med teak eller annan möbelolja. Om träet är repigt eller har andra märken kan det vara ide att istället fräscha upp ytan med s k oljeboning.

Kärt barn har många namn och detta gäller verkligen medel för boning. Polish, poleringsmedel, teakolja, möbelspray är andra benämningar för medel till denna arbetsteknik. Det finns ett stort urval av oljor, krämer och andra s.k. poleringsmedel för underlag av trä, plast och linoleum och det är viktigt att du väljer preparat som är avsett för det underlag som ska bonas.

Det finns två huvudgrupper av boningsmedel, dels de som är avsedda för trä dels de för plast och linoleum. Oavsett vilket material som ska bonas är det viktigt att underlaget är ordentligt rengjort. Tidigare bonvaxade parkettgolv måste först rengöras med särskilt medel som löser allt gammalt vax.

Plast- och linoleumgolv som ska bonas bör först tvättas med polishrengöring. När du underhållsbonar möbler behöver du som regel inte först rengöra ytan. Däremot är det viktigt att träet är av dammat och den mjuka polertrasan ren. Även mycket små smutspartiklar kan annars repa träet, så att ytan blir glanslös.

En grundregel när du bonar trä är att alltid arbeta in oljan i träets längdriktning. Då kan vätskan tränga ner i träets porer och du får ett bättre ytskydd. Dessutom är det lättare att få upp glansen i träet och därmed få fram dess karaktär och lyster om du inte sveper runt med trasan. En välbonad yta ska aldrig lämnas fuktig. Arbeta med trasan tills all olja trängt in i underlaget.

Om du har fått för mycket olja i trasan, så att träet är helt mättat, torkar du bort överflödet med en torr, mjuk och ren trasa. Den bonade ytan skyddar bra mot inträngande smuts och vattenfläckar. Ytbehandlingen klarar t o m spill av alkohol om dessa vätskor torkas av omgående.

De ytor som kan behöva bonas har ibland inget annat ytskydd, som t ex plastlack, utan är obehandlade eller endast inoljade. Obehandlat trä är som regel lättare att få både smuts- och repmärken på, men det är också enklare att få bort dessa skönhetsfläckar igen. Ofta räcker det med lite olja och finkornigt våtslippapper.

Det här behöver du när du ska bona och vaxa möbler:

Verktyg:
1. Mjuka borstar 2. Penslar 3. Skyddshandskar 4. Trasor 5. Filt eller korkkloss.

Material:
Linolja kokt eller rå, Balsamterpentin, Teakolja, ev Shellackpolityr, Vax färgat el ofärgat, Våtslippapper nr 240, Trassel.

Värt att veta

Man bonar obehandlad parkett med fast eller flytande bonvax. Underlaget ska vara väl rengjort innan du börjar. Det är mycket tungt att bona större ytor för hand. Boningsmaskiner finns att hyra hos vissa färghandlare och städfirmor. Det finns flera typer av golvpolish för plast och linoleumgolv i handeln. En del av dessa är metallbundna vilket bl a gör ytan mindre hal.

En del polish ska bara strykas ut tunt på ett rentvättat underlag och sedan torka, medan andra fordrar eftertorkning med torr trasaboning. Det finns också allt-i-ett-medel som rengör och bonar samtidigt. Bona gärna gabondörrar eller utsatt väggpanel så blir ytorna lättare att hålla rena från fett och annan smuts.

Oljebona

Använd kokt eller rå linolja och balsamterpentin
1.Använd kokt eller rå linolja och balsam-terpentin. Blanda lika delar av ingredienserna i en burk. Rör om ordentligt så att allting blandas väl. Damma ytan.

Mätta ytan med linoljeblandningen eller outspädd teakolja
2.Mätta ytan med linoljeblandningen eller outspädd teakolja. Använd en pensel eller trasa. Ta lite i taget och lägg inte på för mycket första gången.

Häll endast linoljeblandningen på den yta som du sedan ska slipa på
3.Häll endast linoljeblandningen på den yta som du sedan ska slipa på. Du kan också slipa torrt när oljan torkat och därefter olja in ännu en gång.

Slipa i träets längdriktning
4.Använd våtslippapper nr 240 och en filt eller korkkloss och slipa sedan i träets längdriktning. Slipa hela tiden med lätt hand.

slipar jämnt över hela ytan
5.Det ska finnas olja mellan papper och trä hela tiden. Slipa även på kanterna. Se till så att du har slipat jämnt över hela ytan.

Bearbeta ytan med våtslippapper tills bordsytan känns jämn
6.Känn av jämnheten med handen över hela ytan. Känner du någon ojämnhet fortsätt att bearbeta ytan med våtslippapper tills ytan känns jämn.

Torkar bort att över flödig olja med trassel eller en trasa
7.Torka bort att över flödig olja med trassel eller en trasa. Låt nu ytan torka ett par dagar innan du fortsätter det tålamodskrävande arbetet.

Borsta upp hela ytan med en mjuk borste
8.Borsta därefter upp hela ytan med en mjuk borste, så kommer träet fint till sin rätt och glansen håller bättre. Borsta upp ytan tills du är helt nöjd.

Vaxa

Använder shellackpolityr
1.Använd shellackpolityr och mätta ytan med detta. Stryk på med en pensel eller sudda med en tygtrasa. Låt torka i 5-6 timmar.

Slipa ytan lätt med våtslippapper
2.Slipa ytan lätt med våtslippapper nr 240. För att få en mer fylld yta kan du ev upprepa moment 1 igen. Torka upp ev överflöd med trasa eller trassel.

Stryk på vax med en trasa
3.Stryk på vax med en trasa. Använder du färgat vax är det extra viktigt att du får det jämnt. Låt ytan torka i minst 24 timmar.

När vaxet har torkat torkar du av ytan med en mjuk trasa
4.När vaxet har torkat torkar du av ytan med en mjuk trasa. Glansen ökar ju hårdare och fortare du gnider. Bearbeta ytan tills du har fått vacker glans.

Borsta hela ytan med en borste som har kort och mjuk borst
5.Nu är det dags för slutfinishen. Borsta hela ytan med en borste som har kort och mjuk borst, så får du en jämn och fin glans.

Varning!

Många preparat avsedda för boning innehåller lättantändliga vätskor. Bränn upp eller blötlägg trasor som använts med dessa medel innan du slänger dem. Vill du återanvända trasorna, förvara dem då i en plåtburk.

Använd aldrig polish etc på kalkad ek eftersom ytskiktet då kan förstöras. Boningspreparat ger hala ytor. Nybonade golv och spill från möbelpolish etc innebär alltså stor halkrisk, så var försiktig.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se