Installera nytt badkar i badrummet

Installerat badkar i badrum

Det är inte svårt att sätta ett nytt badkar på plats och sedan installera avloppsröret till golvbrunnen. Även om moderna badkar i standardutföranden är ganska lätta, bör du dock se till att du har bärhjälp för att få badkaret på plats.

Installation och justeringar klarar du däremot själv med hjälp av ett bra vattenpass och några verktyg.

Badkaret har funnits som standardutrustning i våra badrum i ca 60 år. Det finns en hel del av dessa till åren komna kar kvar i såväl lägenheter som småhus.

På den tiden tillverkades badkaren av emaljerat gjutjärn och vägde därför en hel del. Oftast kläddes de också in med kakel. Dessa faktorer bidrar säkert till att många sådana badkar fortfarande finns kvar.

Trots att emaljen både är sliten och har fått fula missfärgningar får de stå kvar. Jobbet att byta badkar innebär nämligen för det mesta även andra omfattande arbeten i badrummet.

Fast monterade badkar

Badkar som är fast installerade är i allmänhet svåra att ta loss och man gör som regel detta i samband med en totalrenovering av badrummet.

Moderna standardbadkar är tillverkade av ganska tunn, formpressad, emaljerad plåt, vilket gör dem enkla att hantera.

De har löstagbara sidor och frontplåtar så att du lätt kan komma åt när badkaret ska monteras och även när du ska göra rent i hela badrummet.

Nytt standardbadkar

Det badkar som vi monterar är ett standardbadkar. Duschstången är redan monterad på väggen och en blandare är ansluten till dolda vattenledningsrör.

Om du har valt ett badkar där en badkarsblandare ska monteras på badkarskanten, bör denna monteras innan du ställer badkaret på plats.

Därefter kan det bli svårt att komma åt med skiftnycklar och andra verktyg.

Själva uppställningen är enkel och fordrar endast några få verktyg. Ställ badkaret på plats och justera de reglerbara badkarsfötterna så att karet står stadigt och inte lutar.

När du har mätt upp, kapat och monterat rörbiten mellan bottenventil och golvbrunn är jobbet färdigt. Vid val av badkar är det viktigt att du är noga med såväl utvändiga som invändiga mått.

Standardbadkarets yttermått är 160 cm långt och 70 cm brett, men det finns även “vanliga” badkar med andra mått.

Finns det storvuxna personer i familjen och badrummets storlek tillåter är det all ide att satsa på ett extra rymligt badkar.

Lusten att bada kan annars lätt försvinna om utrymmet i karet är så litet att badet upplevs som att sitta i en vattenpöl.

Det här behöver du ska installera badkar:

Verktyg:
Vattenpass, Tumstock, Penna, Bågfil.

Material:
Standardbadkar, Avloppsrör, Gavelfästen 5 st.

Montera avloppsrör, justera badkaret

Gavelsidor till badkaret


Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du utför något i ditt hem.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se