Gör en utedusch och sommardusch

Även om Sverige har stränder till stora vatten i tre väderstreck är strandskyddslagarna sådana att det är förhållandevis få förunnat att ha ett svalkande badvatten i tomtgränsen.

Utedusch med badkar

Å andra sidan behöver ingen småhus eller fritidshusägare sakna möjligheten att på egen tomt ogenerat kunna svalka sig under en strilande utedusch.

Kan man inte få ut vatten med tryck i trädgården kan man lätt fixa sommarduschen med hjälp av en stadig krok, ett par snören och – en helt vanlig vattenkanna med stril. Det är klart att en enkel utedusch varken ersätter friheten att få hoppa från den ägandes bryggan ut i öppet vatten eller möjligheten att löga sig i en egen simbassäng.

Men det man inte har brukar man heller inte sakna nämnvärt och när solvärmen eller ett eller annat krafttag gör att svettpärlorna visar sig, ja, då står sig den kalla duschen gott i konkurrensen.

Idag finns även moderna uteduschar som snabbt och enkelt ansluts till en trädgårdsslang för vattenförsörjning. Dom modernare uteduscharna har ett inbyggt blandningssystem så att du enkelt kan temperera ditt duschvatten med hjälp av blandaren. Med hjälp av direkt solljus kan vattnet i behållaren värmas i temperaturer upp till 60° C.

Det mest praktiska sättet att ordna en sommardusch är givetvis att dra en ledning från det tappställe man vanligtvis använder för bevattning och biltvätt om man nu har ett sådant. Då drar man helt enkelt en slang från utkastaren, sätter en duschstril i andra änden och drar slangen till en lämplig, helst avskärmad plats i trädgården.

Självfallet kan du använda den strål eller sprinklerpistol, som du normalt har när du vattnar späda växter eller spolar bilen, men då måste givetvis någon annan vrida på kranen och rikta duschstrålen.

Därför är det givetvis mycket bättre om du i “skräplådan” kan hitta en rörstump, en kasserad kran och stril och ansluta dessa till slangen. Vill du komma riktigt lindrigt undan kan du köpa en trädgårdsdusch som endera står på ett trebensstativ eller sätts på plats med hjälp av ett markspjut.

Sådan utrustning finns i vissa bevattningssystem för trädgården. Du behöver inte tänka på att gräva ner slangen från utkastaren till duschen. Om du bara kan dra den så att ingen snavar på den är det bra att den ligger fritt. Då är i varje fall de första vattenlitrarna som kommer ur kranen inte “iskallt”.

Om den beskrivna lösningen är praktisk, så finns det en som är ännu enklare och som passar utmärkt vid till exempel sådana sommartorp, där man inte har rinnande vatten. Den består av en rejäl trädgårdskanna – helst en 15-liters, den största du kan få tag i.

Fyll den med vatten och häng upp den i en stadig krok på en slå, som du till exempel kan lägga i grenklykorna mellan ett par träd. Fäst också ett snöre i kannans pip. När du drar i tåten tippar kannan över och ger dig en härlig dusch – i synnerhet om du har fyllt den med innehåll ur regnvattentunnan, som en sommardag är behagligt tempererat.

Tips

Ett praktiskt och enkelt sätt att ordna en utomhusdusch är att skaffa ett höj och sänkbart stativ med både regler och avstängningsventil. Med en snabbkoppling kan du utan verktyg ansluta en vanlig vattenslang från väggutkastaren. Se bara till att slangdimensionen -1/2″ eller 3/4″ – passar till övriga detaljer.

Det är viktigt att du väljer en duschplats där marken är så beskaffad att spill-vattnet inte blir stående. Dels mår inte marken bra av det, dels är det inte skönt att behöva stå i ett konstant fotbad. Är avrinningen god kan du lösa fotbadsfrågan enkelt med hjälp av en vanlig trätrall som du lätt placerar under duschen.

Vill du avskärma duschplatsen kan du göra det på många sätt. Ett par av de allra enklaste och billigaste är att sätta upp ett par – tre skärmar med markisväv eller bast. Båda materialen drar visserligen till sig fuktighet men blåser fort torra.

Undvik däremot att lägga duschplatsen i anslutning till någon byggnad. Inget fasadmaterial mår väl bra av vattenstänk och de allra flesta torkar mycket långsamt.

Ett problem kan vara att duschen blockerar den enda utkastaren, men det kan du lösa utan större besvär och kostnader. Du kan t ex sätta en vanlig grenkontakt på utkastaren eller en tvåvägskran, med vilken du steglöst kan reglera vattenflödet, eller en vattenfördelare som är reglerbar och har fyra uttag. För att inte slösa med vattnet kan du montera en timer på utkastaren, som stänger av vattnet efter önskad tid.

Vattenkannan med stril och en lina i pipen kan kanske tyckas vara en dusch av simplaste slag – men den fungerar! Se bara till att kroken du hänger den i är stor, stark, säker och sitter på en höjd som passar för den mest högreste i familjen.

Ju större kanna desto längre kan du givetvis stå under duschen, men du ska också utan större besvär kunna lyfta upp kannan. Gör till vana att fylla kannan omedelbart efter duschandet.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se