Bygg en flyttbar damm

Du behöver varken ha en stor trädgård eller en arbetskrävande damm för att kunna få växter om kabbeleka, dyblad och näckros att trivas och blomma. En flyttbar damm på terrassen eller balkongen erbjuder tillräcklig plats för många av dessa trevliga vattenväxter. Denna damm är lätt att bygga själv och den blir en mycket uppskattad dekoration.

Det bästa stället för denna vattenträdgård i miniatyr är en plats i halvskugga som är solbelyst mellan fyra och sex timmar om dagen. En allt för stark direkt solstrålning leder till extrem algtillväxt och dessutom till så stor avdunstning att du måste fylla på dammen mer eller mindre dagligen. Detta påverkar vattenmiljön och kan innebära att dina plantor inte trivs.

Man bör också skydda dammen mot alltför stark nederbörd så att den inte översvämmas. Om det regnar kraftigt kan du rulla in dammen under ett skyddande tak. Om du har planterat vinterhärdiga växter som klarar frost, förvarar du lämpligen dammen i en ouppvärmd källare under vintern. I annat fall måste du förvara den i värme under vintern.

Tips

I ett kar med minst 50 centimeters djup har du möjlighet att även plantera en viss sorts näckrosor som i fria naturen kräver mellan 50-150 cm djup för att blomma. Näckrosorna heter Nymphaea pygmaea alba och helvola.

De är frostkänsliga, så du bör plantera dem i mindre behållare så att du vid misstanke om frost kan plocka upp plantorna och förvara dem i en frostfri källare över vintern.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se