Sätt upp panelskivor

Sågar upp panelskivor

Det är inte svårt att sätta upp panelskivor. Om underlaget är slätt och fast kan du limma fast skivorna direkt mot underlaget. Eftersom väggar trots allt ofta blir lite skeva med åren, har vi här valt att limma panelen på ett regel verk. Då har du nämligen möjlighet att, med vattenpass och passbitar i trä, samtidigt rikta väggen. Panelskivor består antingen av en fanerad spån, träfiberskiva, MDF-board eller av en spånskiva med plastlaminat.

Bredden på skivorna kan variera, men vanligt förekommande bredder är 600 och 1 220 mm. Höjden däremot brukar som regel vara 2 440 mm och tjockleken 3,6 mm. När du räknar ut materialåtgången bör du räkna med att eventuella stuvbitar inte används. Då får du snygga avslutningar vid hörn och undviker fula skarvar mitt på väggytorna.

Innan du ska sätta upp panelskivor bör du undersöka väggytan noga med ett vattenpass. Ytan ska vara jämn och helt i nivå. Dessutom bör samtliga hörnvinklar vara helt räta. Har du dessa idealiska förutsättningar kan du limma fast panelskivorna direkt på väggen. Du för då ut lim-strängar runt hela skivan och dessutom tvärgående strängar med ett par decimeters mellanrum. I övrigt kan du följa anvisningarna i bildsviten.

När du sätter upp reglar på väggen ska du noga väga av med ett vattenpass. Ojämnheter i väggytan rättar du till genom att lägga en virkesbit i lämplig tjocklek som utfyllnad bakom läkten. Det är viktigt att du ser till att det finns luftspalter i regelverket, som förhindrar att det bildas kondens mellan vägg och skivor. Du kan antingen sätta de tvärgående reglarna med en liten springa mot de längsgående eller göra urtag på några ställen i regelverket.

Om du har eluttag på den vägg som ska panelsättas, ska du även sätta fästreglar som förstärkning runt dessa. Anlita alltid en behörig elektriker om du behöver ändra i den fasta elinstallationen. Ett enkelt knep att få urtagen till el-dosor och dylikt i rätt läge på skivan är att tejpa en pappmall i dosans storlek. Sätt fast mallen över dosa eller uttag med en tejpbit och sätt en rejäl bit dubbelhäftande tejp på mallens framsida. Ställ skivan i rätt läge och tryck till mot mallen. När du tar ner skivan har mallen fastnat på skivans baksida och du kan enkelt föra över markeringen och såga med sticksågen.

För att klara det här jobbet behöver du, förutom skivor och lim, en hammare, en fintandad såg, gärna en elektrisk sticksåg, hammare, vattenpass, tumstock, limpistol och eventuellt en putshyvel och sandpapper. Till regelverket ska du välja spik eller skruv som är avsedda för materialet i den bakomvarande väggen och 22×45 mm virke.

När du transporterar hem, förvarar och hanterar panelskivorna ska du vara försiktig så att inte kanter och hörn skadas. Det är mycket lätt hänt att skivorna skadas och skadorna kan sedan vara svåra att dölja vid uppsättningen.

Sätt upp fästreglar av 22x43 mm virke
1.Sätt upp fästreglar av 22×43 mm virke. Stående läkt ska ha c -avstånd 600 mm. Liggande reglar bör sättas vid tak, golv och mitt på väggen.

Kontrollera med vattenpass att regelverket hamnar helt rakt
2.Kontrollera med vattenpass att regelverket hamnar helt rakt. Justera eventuellt med passbitar. Gör ett regelverk runt el-dosor och uttag.

Såga gärna med el-stickssåg, skivorna till rätt mått
3.Såga gärna med el-stickssåg, skivorna till rätt mått. Det ska finnas ett spelrum på ca 5 mm mot golv respektive tak. Justera också eventuell passning mot hörn.

Prova eftersom panelskivorna mot väggen med ett par spik
4.Provres eftersom skivorna mot väggen med ett par spik. Då upptäcker du eventuella misspassningar och kan enkelt göra justeringar.

Mät noga och markera för samtliga eluttag
5.Mät noga och markera för samtliga eluttag. Du gör sedan enklast urtagen med en elektrisk sticksåg. Såga alltid från baksidan.

Använd sättlim i patron och sätt en sträng av limmet på reglarna med limpistol
6.Använd sättlim i patron och sätt en sträng av limmet på reglarna med limpistol. Sätt skivorna på plats mot väggen.

Används kontaktlim ska skivan pressas mot regelverket
7.Används kontaktlim ska skivan pressas mot regelverket. Lyft sedan ut skivans nederkant och lås med en kloss. Följ limanvisningen och tryck fast panelen.

Lägg en mjuk filtbit runt en träkloss och slå panelen mot reglarna med en hammare
8.Lägg en mjuk filtbit runt en träkloss och slå panelen mot reglarna med en hammare. Arbeta metodiskt över hela väggytan, så att skivan inte kan bukta.

Montera till sist sockel, hörn och taklister i samma träslag som panelen eller lasera i önskad kulör
9.Montera till sist sockel, hörn och taklister i samma träslag som panelen eller lasera i önskad kulör. Som en extra prydnadsdetalj kan du välja mässingsspik.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se