You dont have javascript enabled! Please enable it! Hyvlar - Lär dig att hyvla för hand - Så här gör du | dinbyggare.se

Hyvlar – Lär dig att hyvla för hand

Olika handhyvlar

Övning ger färdighet är en regel som gäller för de flesta hantverk och när det gäller konsten att hyvla stämmer den ovanligt väl. Att hantera hyvlar på rätt sätt är nämligen något av en konst. Blir man riktigt talangfull beror det på att man har övat mycket.

För småhusägaren i gemen är hyveln främst det verktyg man tar fram när dörrar, fönster, skåplådor och liknande kärvar. Även om det rote alltid är fråga om avancerade jobb vill man förstås att de ska bli välgjorda. Hanterar man bara hyveln med lätt hand är chansen att man ska lyckas stor.

Den som är intresserad av mera vidlyftiga träarbeten skaffar sig förr eller senare en maskinhyvel eller i varje fallen eldriven handhyvel. För de allra flesta hobbyhantverkare är emellertid en eller några få konventionella handhyvlar vad som behövs för att man ska klara de flesta förekommande renoverings och underhållsarbeten.

Numera tillverkas praktiskt taget alla hyvlar i metall, vilket emellertid inte betyder att det bara finns metallhyvlar i hemmaverkstäderna. Långt därifrån! Eftersom hyvlar inte bara är hållbara, praktiska verktyg utan ofta också har sköna former går de inte sällan i arv och man kan på goda grunder anta att äldre trähyvlar är lika vanliga som nya i metall.

Dessbättre är det ingen avgörande skillnad i att hantera den ena eller den andra. Den största skillnaden är att det traditionella hyvelstålet, som måste slipas och brynas, i rask takt ersätts av hyveljärn som inte kan slipas utan måste slängas när de blir slöa.

Den nya tidens hyvlar tar också mindre plats och eftersom tekniken gått framåt kan de också vara effektivare än de äldre skönheterna. Ändå är det grundkunskapen, som beskrivs och den levande handen på verktyget som avgör slutresultatet.

Värt att veta

verktygsvinklarna på ett hyvelstålDet finns sällan anledning att kassera äldre trähyvlar i hyggligt skick. Är sulan nedsliten kan hyveln ofta sulas om med mycket gott resultat. Moderna hyvlar av metall har oftast räfflad sula för att glida lätt. Trähyvlar kan man fä att glida lätt genom att då och då stryka rå linolja över sulan eller rentav låta hyveln stå i linolja en tid.

Illustrationen intill visar verktygsvinklarna på ett hyvelstål: Spånyta (1), hyvelstål (2), släppningsyta (3) och snittyta (4).

 

 

Det här behöver du när du ska hyvla:

Putshyvel i trä: Stock, sula, horn, kil, hyvelstål och spånöppning.

För modernare metallhyvel: Knopp, stålhållare, spak för hyvelstålets förskjutning i sidled, hyvelstål, handtag, sula och ställskruv. Mitt emellan hyvlarna ligger ett hyvelstål med tillbehör: Klaff, hyvelstål, hårt, härdbart stål, ställslits, klaffskruv, egg och slipfas.

Inställningar

Allmän teknik

Hyvling av ändträ

Hyvling av stora ytor

Grova tag

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se