Utrustning och verktyg för lövsågning

Figursågning med figursåg

En lövsågningsutrustning är knappast standard i småhusägarens verkstad. Anledningen är sannolikt att man av tradition betraktar lövsågning som en renodlad hobby och därför anser att sågtypen hör hemma på “leksaksavdelningen”.

Lika sannolikt är det att lövsågen skulle vara vanligare i hemmaverkstaden om man använde beteckningarna kontursåg, figursåg, rundsåg eller modellsåg. Samtliga är nämligen synonymer för den såg vars tunna, smala klinga gör det möjligt att såga runda och mycket starkt krökta skär.

En såg med möjligheter att såga runda och krökta skär, kan innebära stora besparingar vid till exempel underhållet av ett hus. Att lövsåga innebär nämligen inte bara att bearbeta tunna träskivor. Det går till exempel utmärkt att lövsåga i olika plastmaterial och i de flesta metallplåtar. Man brukar säga att med rätt klinga kan man såga i alla material, från hårdaste stål till mjukaste trä.

Eftersom sågsnitten – med lite träning – också kan bli ytterst fina och styras nästan utan begränsningar, kan man själv med lite fantasi och uppfinningsförmåga rätta till småfel och tillverka passbitar som i vanliga fall måste specialbeställas och då blir orimligt dyra. Enlöv- eller figursåg är inte heller bara ett extra tunt och trådlikt sågblad fastsatt i en båge. Den kan också vara en eldriven såg – till och med laddningsbar.

Det var ingen tillfällighet att slöjdeleverna i den gamla folkskolan alltid fick pröva på konsten att lövsåga. Det är nämligen lätt att lära tekniken och när man behärskar den blir resultatet alltid gott. Dessutom är en handdriven lövsågs utrustning praktiskt taget ofarlig att hantera.

På köpet fick slöjdeleverna träning i att vara lätta på handen och det är en erfarenhet som även dagens småhusägare har god nytta av. Det krävs en stor och allsidig fingerfärdighet för att man ska kunna hålla sitt hus i gott skick. Och lövsågning bidrar till den skickligheten.

En annan fördel med en lövsågningsutrustning är att den faktiskt är billig – i varje fall så länge man håller sig till de handdrivna redskapen. Motordrivna figursågar kostar förstås en hel del, men skaffar man en sådan utrustning är man säkert passionerad hemmasnickare eller har något annat starkt motiv för investeringen.

Sågbågar

Lövsåg
Sågar med stort bågdjup kallas för det mesta för lövsågar och är ofta gjorda av stålrör med handtag av plast eller trä. Bågdjupet är 250 respektive 320 mm.

Figursåg
Är bågdjupet inte fullt så stort kallas sågarna ofta för rund- eller figursågar. Dessa sågar kan ha vridbara tappar för bladinställningen. Bågdjup, 120 respektive 150 mm.

Sågblad

Sågblad
Sågblad med glesare tandning är avsedda för trä och plast, klingor med fin tandning för metall. Det finns också blad som är tandade runtom och kan vridas.

Lövsågsblad
Lövsågsblad kan lätt komma till skada. Därför kan ett mindre sortiment sågblad i ett etui vara praktiskt. Detta innehåller fem grovlekar för trä och två för metall.

Sågbräda

Sågbord
Sågbrädan, eller sågbordet, är ett praktiskt tillbehör vid lövsågning. Den monteras ihop och fästs i hyvelbänkens skruvstycke eller med tvingar. Brädan har fem höjdlägen.

Skruvtvingar
Sågbrädan och arbetsstycket kan behöva fästas med skruvtvingar av lätt konstruktion. En limklämma kan också vara bra att ha till hands.

Elsåg

Eldriven figursåg
Den här figursågen är eldriven och finns i flera olika modeller. Den passa för bearbetning av trä, plast, tunnare aluminium och kopparplåt.

Sågwire

Sågwire
Med en sågwire kan man inte göra några figursågningar, men verktyget är oöverträffat när man vill kapa i trä, plast, metall eller komma åt på svåråtkomliga ställen.

Tips

Figursågblad med filtandad huggning är utförda så att spån aldrig täpper till tandningen. Bladen kan användas till nästan alla material. Huggningen finns nämligen i tre olika grovlekar: fin, medium och grov.

Bladen är tandade runt om, vilket gör att man vid figursågning kan ändra sågriktning utan att vrida bladet. Allt eftersom det slits kan man också vrida det en aning och få fram nya, oanvända tänder.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se