You dont have javascript enabled! Please enable it! Bygg en vedlår utformad som en soffa - Så här gör du | dinbyggare.se

Bygg en vedlår

Vedlår till braskamin

I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner om hur du bygger en vedlår utformad som en soffa.

Det mjuka eldskenet, det hemtrevligt sprakande ljudet och den sköna värmen från en brasa är en ovanligt stämningsskapande upplevelse. Alltför ofta går man emellertid miste om den upplevelsen eftersom hemmet salar en bra förvaringsplats för brasveden.

Här är lösningen: en "vedsoffa" som förutom att den är praktisk, också pryder sin plats. Soffan har karaktär av finsnickeri, men är ändå lätt att tillverka själv.

De verktyg du behöver för vedsoffan ingår utan undantag i standardutrustningen. På den gamla "goda" tiden, när allt värmebränsle var ved, hade varje hushåll en eller flera vedlårar eller vedkorgar, som undan för undan fylldes på med torrt bränsle från vedboden på gården eller vedkammaren i källaren.

Numera, när man oftast tänder en brasa i den öppna spisen för att det är trevligt, blir bränsleförvaringen inte sällan ett problem. Man köper hem ett par, tre säckar brasved på bensinmacken eller byggmarknaden, men vet sedan inte var man ska göra av veden. Varken vedboden eller vedkällaren finns ju längre och den något så när rymliga vedlåren är definitivt en museimöbel.

Det är då en vedsoffa kommer väl till pass. Till utseendet röjer den inte att den innehåller ved. Den är lätt att möblera med och den kan anpassas i storlek till just ditt behov. En stor fördel med vedsoffan, framför till exempel en vedkorg, är att flisor, barkbitar och annat småskräp som alltid släpper från vedklampar, samlas i botten på soffan och därför inte sprids i bostaden.

Kan du placera soffan i kapprummet eller hallen fungerar den dessutom som en perfekt sittplats för familjens minsta inte minst när stövlar och overaller ska dras av och på. Vi har valt att göra vedsoffan i furu, men vill du använda något annat träslag går det givetvis lika bra.

Hur du ytbehandlar soffan är också en smakfråga. Du kan stryka ytorna med en blandning av terpentin och träolja, lackera eller måla. Du kan till och med dekormåla i gammal stil om du är lagd åt det hållet eller tycker om att arbeta med schabloner.

Tips!

En "vedsoffa" kan givetvis användas till annat än bränsleförvaring. Soffan kan bland annat ge dig det utrymme du ofta saknar för madrasser, kuddar och täcken till gästbädden. Soffan kan också fungera som sittmöbel i barnkammaren, telefonbänk i hallen, förvaringslår för halsdukar och vantar, skor och stövlar, leksaker, träningskläder, tidningar och tidskrifter.

Ritning på en vedlår utformad som en soffaRitningen visar "vedsoffans" olika delar och av materiallistan framgår vilka dimensioner som har använts. Det är självfallet ingenting som hindrar att du gör en större eller en mindre soffa, men då måste du förstås räkna om en del av måtten.


Det här behöver du när du ska bygga en vedlår

Verktyg:
Fogsvans (1) Ryggsåg (2) Sticksåg (3) Borrmaskin (4) Geringslåda (5) Hammare (6) Hyvel (7) Stämjärn (8) Skruvmejsel (9) Fil och rasp (10) Liten vinkelhake (11) Stor vinkelhake (12) Tvingar (13) Limknektar (14) Dubbelt ritsmått (15) Tumstock (16) Penna (17) Pensel (18) Slippapper.

Material:
Stolpvirke 45x45 mm Ryggstöd 20x145 mm Sits 20x95 mm Botten 7 10 mm Panel 12x115 mm Dyckert 30 mm och 40 mm Trälim.

Stommen detaljer

Lock och ryggstöd

Tips!

Har du tillgång till en bandsåg finns det givetvis ingenting som hindrar att du ägnar dig åt lite snickarglädje och till exempel ger ryggstyckets överdel extra sirliga former. "Vedsoffan" är ju inte särskilt stor, så du kan också rita ett eget, större mönster, klippa ut det, överföra konturerna på arbetsstycket och sedan såga efter mönstret.

Montering av stommen

Tips!

Är du road av och har möjlighet att svarva, kan du förse ryggstödets stolpar med en rundad dekor, typ "sängknopp". Tänk bara på att du svarvar knopparna med tapp, så att du lätt kan limma fast dem i det uppborrade ändträet. Det är självfallet möjligt att svarva allt stomvirke, men då blir monteringen mer komplicerad.

Värt att veta

Även om de flesta öppna spisar och braskaminer mest är till för trevnad och nöje, betyder det inte att en vedeldad spis även är till nytta. Tack vare den extravärme som en brasa ger, sparar man mycket el eller olja. Utbytet blir störst om man regelbundet askar ur eldstaden, inte underlåter att sota skorstenen och alltid eldar med torr, fin ved.

Inklädsel av soffan

Tips!

"Vedsoffans" armstöd är enklast tänkbara i vår utformning. Ett sätt att få dem mer "snitsiga" är att göra stöden av klenare virke och böja dem till exempel i en mjuk bågform. Vill du ha soffan mer kompakt, kan du även klä in gavlarna under armstöden. Enklast och billigast är då att använda samma väggpanel som till övrig inklädsel.

Lock och armstöd

Värt att veta

Har du för avsikt att måla soffan kan det vara klokt att grundmåla de olika delarna en eller ett par gånger före själva monteringen. Du undviker då trävita glipor efter den sista strykningen. Men glöm inte att först slipa ner vassa kanter och hörn. Väljer du att betsa soffan måste du även lackera den. Annars håller inte betsen.

Varning

Ett spisspjäll får inte stängas förrän elden har brunnit ut helt och alla vedrester förkolnat. Stänger man spjället för tidigt blir förbränningen ofullständig, vilket resulterar i koloxidbildning. Koloxid är en mycket farlig gas som är helt färglös och inte heller luktar. Blå lågor bland eller över glöden är ett tecken på koloxid.

Lycka till!

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se