Braskaminer – Tips inför valet

braskamin.jpg

I den här artikeln hittar du information om olika typer av braskaminer och spisinsatser samt värdefulla tips om vad du behöver tänka på när du ska installera och köpa en braskamin.

När vinterkylan slår till är det många som börjar längta efter en varm brasa som tillskott till uppvärmningen. Lösningen är en braskamin som ger god värmeeffekt med små utsläpp och finns i modeller och priser som passar i de flesta hem. Det finns till och med svanenmärkta braskaminer.

Vissa braskaminer kan placeras som en insats i en öppen spis. En sådan spisinsats höjer vedens verkningsgrad från 5-10 procent till 40-60 procent.

Braskaminer i plåt och gjutjärn ger snabb värme, men svalnar snabbt. Med en stor glaslucka får man hög mysfaktor, men samtidigt ett glas som kan sota igen och måste skötas.

Omger man eldstaden med täljsten, tegel eller kakel får man mer massa som lagrar värmen, men det blir en större och tyngre installation. Ju tyngre massa desto mer värme lagras, vilket gör att en tung gjutjärnskamin kan lagra mer värme än en plåtkamin som bara är inklädd i täljstensplattor.

Liksom förr tiden finns braskaminer med kokplatta. Eller varför inte baka på kaminen? Installerar man en vattenmantlad braskamin kan man till och med värma tappvatten med brasan, kanske ett alternativ för fritidshuset.

För maximal värmeeffekt ska braskaminen placeras i ett större rum med fri cirkulation. Golv och vägg vid braskaminen måste ofta brandsäkras. Det är vanligt med en brandplåt, men man kan också lägga kakel eller klinker på ett brandsäkert underlag.

Ibland räcker det att braskaminen placeras med ett visst avstånd från väggen, så välj en braskamin som inte hamnar för långt ut i ett litet rum.

Eldar man för uppvärmning kan det vara bra att ta förbränningsluften utifrån med en egen kanal. Annars drar eldningen ut uppvärmd rumsluft.

Vilken typ av braskamin passar dina behov?

Plåtkamin

+ Lätt att installera och sköta. Finns i alla prisklasser. Ger snabb tillskottsvärme.

– Mindre värmeeffekt eftersom den svalnar snabbt. Glaset kan sota igen. Brinner snabbt och måste matas ofta för att värma kontinuerligt.

Gjutjärnskamin

+ Klassiskt utseende. Snabb värme. Många modeller har kokplatta. Finns mycket små och kompakta modeller.

– Risk att man bränner sig på kaminen. Svalnar snabbt efter eldning. Mindre modeller måste matas ofta.

Spisinsats i öppna spisen

+ Spisinsatsen gör att det inte sugs ut så mycket varm rumsluft med eldningen och ger en effektivare förbränning än i öppen spis.

– Man förlorar känslan av öppen eld, och får kanske ett sotigt glas istället.

Täljstenskamin, murspis

+ Håller värmen längre eftersom den lagras i det omgivande materialet. Beroende på storlek kan den ersätta andra värmekällor helt.

– Högre pris. Större vikt kräver ofta förstärkt bjälklager och till och med platta. Tar större plats i rummet.

Kan jag installera en braskamin?

De flesta kan få en mysig brasa som värmer hemma, men det finns vissa faktorer som påverkar vilken kamin man kan välja.

Vilka regler gäller för eldning?
Får man bara trivselelda några gånger i månaden? Ring sotaren. Sotaren ska även besiktiga alla eldstäder innan de får användas.

Behöver skorstenen provtryckas?
Är den otät kan man sätta in en skorstensinsats för att slippa mura om. Det kan också gå att sätta in en ny skorsten över kaminen. Säljs i byggsats.

Håller bjälklaget?
En vanlig braskamin som väger upp till 300 kilo klarar de flesta golv av, men om du ska installera en braskamin som väger den mer måste golvet förstärkas. Spisen ska vara typ- och miljögodkänd. Det kan vara svårt att köpa spis utomlands och få den godkänd av sotaren.

Krävs det bygglov eller bygganmälan?
Alla nya braskaminer och spisar kräver bygglov eller bygganmälan. Det gäller också om du installerar eller byter ut din befintliga braskassett eller spisinsats som kan leda till ändrade eldningsförhållanden och rökgastemperaturer eller någon annan förändring av eldstadens funktion. Ansökan gör du på Stadsbyggnadskontoret i din kommun.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

Top
Top