Genuint och vackert med täljstenskaminer

Täljstenskamin

Artikeln uppdaterad: 2023-12-01

Täljstenskaminer är vackra, effektiva och jordnära värmespridare som gjorda för att tillbringa höstkvällen vid. De laddas med ved och kan sedan hålla värmen effektivt längre än en vanlig braskamin.

Tack vare det vackra utseendet är också täljstenskaminen en prydnad för vart hem. Nackdelen är dock att de är dyra i inköp.

Effekten på en täljstenskamin

Täljsten är ett bra material att bygga kaminer av. Det tar längre tid för kaminen att bli varm, men täljstenen är bra på att lagerhålla värmen, vilket gör just täljstenskaminer till effektiva värmeskapare.

 • Även när elden har brunnit ut utstrålar värme under en lång tid eftersom täljstenen ackumulerar värmen, dvs. lagrar och håller kvar värmen längre.
 • Detta gör att ett hus som värms upp av en täljstenskamin känns varmt och skönt, även på morgonen.

Hur stor effekt som täljstenskaminen sedan ger, är beroende av många olika faktorer. Storleken och modellen på spisen påverkar stort. Men det gör även kvaliteten på veden, hur mycket det eldas och sedan hur spjället sköts.

 • Frågan om fläkt och värmemagasin påverkar också.
 • Med dessa två tillbehör kan effekten öka ytterligare, och framför allt spridas i såväl rum som tid.

Täljstenskamin med fläkt

En fläkt i eller i anslutning till kaminen hjälper till att sätta rotation på inomhusluften. Med rotationen av luft sprids också värmen mycket effektivare. Genom fläktar kan rum som angränsar till rummet med eldstad också njuta av värmeeffekterna.

 • Riktigt varmt under lång tid blir det med ett värmemagasin.
 • Då kan även större ytor värmas upp, och värmen bibehålls längre.
 • Det gör att täljstenskaminen kan börja liknas vid en kakelugn. När den väl är uppvärmd håller den värmen länge och sprider den till omgivande luft.

Det ger minimalt med temperaturväxlingar i rummet, och i kaminen, även för den som inte kan elda hela tiden. Magasinet kan bestå av en viss sorts sten. Det kan också finnas ett värmemagasin i form av vatten.

Bakugn

En liten rolig, men väl så användbar detalj, är den lilla bakugnen som kan fås som tillval på ett antal modeller av täljstenskaminer på marknaden. Bakugnen gör det möjligt att spara på energi om så behövs eftersom den vanliga ugnen kanske inte behöver användas.

 • Än bättre är det om det av någon anledning blir strömavbrott.
 • Som bekant blir det lätt det i vissa delar av landet när vindar, snö och regn gör sitt för att försvåra för oss människor.
 • Då kommer en bakugn väl till pass, så att matlagningen inte går i stå för lite elbrists skull.

Designen

Förutom att en täljstenskamin är smart och energieffektiv upplever många täljstenen som vacker. En kamin med sådan beklädning är en prydnad för vart hem. Det finns både moderna kaminmodeller och mer klassiska öppna-spisinspirerade kaminer att välja på. Alla har de stora öppna fönster, där elden verkligen syns.

 • Flera av dem har också ett praktiskt fack för att förvara ved i.
 • Det gör att veden kan värmas upp inför uppeldningen och att än mer energi kan utvinnas ur bränslet.
 • Vissa modeller är till och med uppbyggda som rejäla öppna spisar som ger känslan av en riktigt klassiskt brittiskt lantgårdshem, medan andra är helt stilrena och näst intill futuristiska.
 • Vissa av modellerna är mer som ugnar, vilket betyder att de är tunga och innehåller en hel del täljsten.
 • Det håller värmen än längre än vanligare modeller utan värmemagasin.

Att välja täljstenskamin

Vad som är bäst för dig, det är en fråga om tycke, smak, storleken på budgeten och behovet av värme i huset. Om täljstenskaminen mest är till för tillskottsvärme och de myshöjande egenskaperna, behöver inte kaminen vara särskilt avancerad eller stor. Då är det viktigt med ett stort glasfönster till själva eldstaden så att elden kan avnjutas ordentligt.

 • Om behovet av värme däremot är större, finns det modeller som kan täcka hela uppvärmningsbehovet i en bostad, men dessa kostar lite mer.
 • Å andra sidan minskar uppvärmningskostnaderna till ett minimum, förutom vedkostnaden då.

En stor del av täljstenskaminerna på marknaden kostar mer än motsvarigheten i järn eller vanlig sten. Det är därför alltid värt att fundera på om täljstenen i sig är värt pengarna. Täljstenen är en hejare på att lagra värme, men ibland finns det andra billigare alternativ att välja för den som är mån om pengarna.

Installera täljstenskamin

En täljstenskamin av mindre modell är relativt lätt att installera. Det är dock viktigt att det sker på rätt sätt, så att eldstaden inte utgör en brandfara för huset. Dessutom får ingen rök läcka in. Då kan både personer, djur och hus ta skada.

 • Därför är det alltid bäst att anlita en fackman för uppgiften, och detta arbete är rotavdragsgillt.
 • Inför installationen kan det också vara bra att kolla av med kommunen om kaminen är bygglovspliktig. Ibland är den det, och då gäller det att lämna in en sådan ansökan inför byggnationen.
 • Efter installationen måste också kaminen godkännas av skorstensfejarmästaren i distriktet.
 • De provtrycker den nya kaminen och detta måste godkännas innan kaminen får tas i bruk.

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar en täljstenskamin?

Priset på en täljstenskamin ligger i regel på ca 20 000 till 100 000 kronor med det finns dyrare täljstenskaminer än så. Kostnaden för täljstenskaminer varierar beroende på kaminens storlek, modell, design och tillbehör, som t.ex. fläkt, värmemagasin eller bakugn.

Hur underhåller och sköter man om en täljstenskamin?

Precis som på en vanlig kamin ska du kontrollera spjäll, tätningar, luckans handtag, smörja gångjärn och rengöra glaset i kaminens glasdörr. Om du får smuts på täljstenen kan du enkelt rengöra den med vatten och diskmedel på en lätt fuktad trasa.

Tänk på att alltid rengöra ugnen när den är kall och använd aldrig använda rengöringsmedel som innehåller slipmedel. Har du fått svårare smutsfläckar ska du kontakta kamintillverkaren för råd.

Kan man använda täljsten i en vedspis?

Rekommendationen är att inte använda täljsten i en vanlig vedspis eftersom den inte är gjord för det. Ett undantag kan vara om din vedkamin har en bakugn som du kan fylla med täljsten.

Vad väger en täljstenskamin?

Det finns täljstenskaminer från ca 200kg upp till riktiga tungviktare på strax över 2500kg. Det gör att du behöver kontrollera bärigheten i golv och bjälklag där du ska placera din täljstenskamin. Kontakta en fackman som kan beräkna bärigheten i ditt hus.


Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se