Välja luft-luftvärmepump – Sänker elkostnaden och är enkel att installera

Välja luft-luftvärmepump som monteras på en husvägg

Att välja luft-luftvärmepump för uppvärmning har blivit mäkta populära bland villaägarna. Det beror inte minst på att de är enkla att installera, låga i inköpspris och sänker elkostnaderna med en tredjedel för uppvärmningen. Men det finns en del fallgropar att se upp med. Det är inte alltid problemfritt att ha en luft-luftvärmepump.

I den här artikeln om att välja luft-luftluftvärmepump hittar du kortfattade tips när du står inför valet att se över ditt värmesystem.

Så fungerar en luft-luftvärmepump

En luft-luftvärmepump nyttjar den energi som finns i utomhusluften och för in den i huset genom ett fläktsystem. Genom ett växelsystem förvandlas den energi som finns i uteluften till mer och mer värme i huset.

Det betyder att pumpen tar värme från viss luft för att ge till en annan. Varmluften kommer inströmmande och värmer huset. Det finns inget behov av vattenburet system eller skorsten eller något annat för att få luft-luftvärmepumpen att fungera.

Billigt och enkelt

För den som snabbt vill få ner kostnaderna för sin uppvärmning av huset är valet av en luft-luftvärmepump ett billigt och enkelt alternativ. Installationen och kostnaden för uppvärmningen jämfört med elburet system är cirka en tredjedel.

Det är också billigt att handla och installera en luft-luftvärmepump. Rot-avdraget kan nyttjas för installationen. Det enda som sedan behövs är att göra rent filtren med jämna mellanrum.

Bra luft och air condition i kombination

En luft-luftvärmepump är också mycket effektiv på att agera luftrenare tack vare att den sätter rotation på luften i huset och tack vare de filter luften behöver passera.

En luft-luftvärmepump har också möjligheten att agera air conditioning under sommaren och skapa behaglig innetemperatur. Det ger ett stort mervärde i sig, särskilt i hus som har problem med att dom känns väldigt varma under just sommarhalvåret.

Vilken luft-luftvärmepump är bäst?

Det är en fråga som många ställer sig inför valet av luft-luftvärmepump. Tyvärr är det en fråga som är väldigt svår att besvara oavsett alla olika tester som utförs. Den bästa luft-luftvärmepumpen är den som är bäst anpassad för ditt hus och dina behov.

Luft-luftvärmepumpar av lite bättre kvalitet håller ofta längre än billigare modeller. Om man jämför med äldre luftvärmepumpar så är en nyare modern luft-luftvärmepump betydligt mer effektiv.

Det finns flera faktorer som är viktiga att titta på vid valet av luft-luftvärmepump och det är:

1. Luftvärmepumpens SCOP-värde. SCOP står för “Seasonal Coefficient Of Performance” och är ett genomsnittsvärde för värmefaktorn under ett helt år, så kallad årsvärmefaktor.

2. Luftvärmepumpens SEER-värde. SEER är en förkortning av “Seasonal Energy Efficiency Ratio”. Värdet används för att ange pumpens genomsnittliga energieffektivitet vid luftkonditionering mätt över en säsong.

3. Ljudnivån på utomhusdelen och hur mycket inomhusdelen låter av luftvärmepumpen.

4. Finns det partikelfilter i luftvärmepumpen?

5. Vad har luft-luftvärmepumpen för energiklass på både uppvärmning och kylning?

6. Finns funktion för underhållsvärme? Med underhållsvärme kan du ställa in temperaturen på en lägre nivå, vilket är en praktisk funktion som både sparar pengar och skyddar huset från skador.

7. Hur många minusgrader klarar luft-luftvärmepumpen av i förhållande till den ytan den ska värma upp?

8. Ingår fjärrkontroll eller fjärrstyrning av luft-luftvärmepumpen?

Nackdelar med att välja luft-luftvärmepump

Ett stående problem med att välja luft-luftvärmepump för uppvärmning är att den får sämre effekt ju kallare det blir. När det är under -20 grader ute får många luftvärmepumpar problem.

Ett annat är att den kräver en öppen planlösning för att fungera optimalt. Den värmer i princip upp det rum som den finns i, upp till 150 kvm, men har svårt att klara att värma upp flera rum i taget.

Dessutom låter det om värmepumpens utomhusdel, en del som inte är alltför vacker att titta på heller.

Att välja luft-luftvärmepump

Det finns en stor mängd luft-luftvärmepumpar att välja mellan på marknaden, allt från billiga i varuhusen till dyra enheter som är helautomatiserade.

Vissa luft-luftvärmepumpar är inte riktigt anpassade efter nordiska förhållanden, tyvärr. Dessa kan bli en besvikelse och till och med ställa till med problem för husägaren. Tänk om de lägger av när det är som kallast och behövs som bäst?

Köp därför alltid en högkvalitativ luft-luftvärmepump som verkligen håller vad den lovar.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se