Spisinsats eller braskassett i öppna spisen en prisvärd insats

Spisinsats i murstock

Artikeln uppdaterad: 2023-11-22

Att installera en spisinsats eller en braskassett i den öppna spisen är en smart och prisvärd insats. Den ökar energieffekten markant, utan att ta bort den härliga känslan av att ha en vacker öppen spis. En braskassett kan även användas som grund för att själv skapa den sanna drömspisen. Denna flexibilitet gör att varje spis kan anpassas individuellt, vilket ytterligare höjer dess värde i hemmet. Samtidigt ges en effektiv tilläggsuppvärmning i huset.

Två typer – Spisinsats och braskassett

Spisinsatser och braskassetter för vedeldning kommer i två olika kategorier. De mest sålda och de som vi vanligtvis betecknar som spisinsatser är de modeller som sätts in i befintliga öppna spisar och kakelugnar.

Det är ett relativt enkelt arbete, men mervärdet betyder desto mer. Spisinsatsen har en låg investeringskostnad och ger mycket tillbaka. Energin som kan tas ut av själva eldningen i form av värme till huset förbättras avsevärt. Dessutom bidrar detta till en minskad miljöpåverkan, eftersom effektivare eldning innebär mindre vedförbrukning och därmed mindre utsläpp.

Den andra formen är braskassetter och är den typ av insats som tillverkas för frimurning. Braskassetten ger oändliga möjligheter för husägaren att själva skapa sig en unik spis. Då monteras braskassetten först och sedan muras en lämplig spis runt den.

Effektivt med insats

Verkningsgraden i en öppen spis ligger på ca 10-15 %, medan den med en braskassett kan komma upp i hela 60 %. Det blir stor skillnad i effekten. Detta gör också att användningen av en spisinsats eller braskassett blir ett ekonomiskt fördelaktigt val på lång sikt.

Effekten hos en spisinsats och braskassett varierar mellan 4 och 15 W. Det ger en sådan effekt att en bostad upp till 150 kvadratmeter faktiskt helt kan värmas upp genom eldning i braskassetten.

Insatserna ger därmed en bättre effekt än den traditionella kakelugnen, som förr var den bäst lämpade eldningsstaden ur energisynpunkt. Därtill kommer känslan av att se och uppleva eldslågorna. Det är för många en verklig känsla av lyx och skapar en unik atmosfär.

Gammal öppen spis med spisinsats

Gammal öppen spis med installerad braskassett.

Design och material på en insats

Designen för de spisinsatser som finns på marknaden varierar – allt från klassiska modeller och moderna varianter finns i en oändlig mängd. spisinsatserna och braskassetterna kan vara stilistiska och moderna med enorma fönster för att framhäva lågornas sken, eller smyckade och designade efter klassiskt snitt.

En spisinsats ska alltid anpassas efter den storlek och den design den redan befintliga öppna spisen har. Produkterna är ofta tillverkade av gjutgods, men ibland är delar av insatsen eller kassetten tillverkad i stål. Detta bidrar inte bara till hållbarhet och lång livslängd, utan också till en estetisk mångfald som passar olika inredningsstilar.

För att skapa en mjukare och hållbarare värme kan en vattenmantlad insatskamin installeras. Då värms vatten runt själva insatsen, som också sedan fördelar värmen över tid.

Det ökar också ytterligare på effekten, som då kan komma upp till hela 30 kW om förbränningstekniken är optimal. I vissa fall kan till och med det vatten som värms upp ledas till ett vattensystem för värmning av t.ex. en golvslinga.

Tillval

En mängd olika tillval gör antalet alternativ än större. En viktig detalj är dörrarna. Dörren till en spisinsats är av avgörande betydelse för hur spisen upplevs.

Vikdörrar eller panoramadörrar ger olika intryck. Många insatser kan eldas effektivt även med öppna dörrar. Spisinsatser och braskassetter kommer med en mängd olika tillvalsmöjligheter.

Ett av de bättre är en fläkt, Fläkten sprider den varma luften till ett större utrymme, vilket gör braskassetten än effektivare.

Att köpa braskassett eller spisinsats

Braskassetter kommer i en mängd olika utföranden, och för olika behov. Mät den befintliga spisen noga och ta reda på vilka modeller som passar i det enskilda fallet.

Om en spis ska frimuras runt, behöver också braskassetten vara anpassad för det. Då behövs också en bra ritning över arbetet, liksom nästan alltid professionell hjälp. Arbetet är rot-avdragsgillt.

Tänk också på att effekten i en braskassett eller spisinsats varierar stort. Ju bättre effekt, desto dyrare brukar kassetten vara, även om sambandet inte är givet.

Givetvis påverkar den ved och hur eldningen sker också den faktiska värmeeffekten. Detta understryker vikten av att välja rätt vedtyp och eldningsteknik för att maximera effektiviteten och njutningen av din spis eller braskassett. Torr och bra ved är det som gäller.

Innan du köper en spisinsats eller braskassett

– Kontakta skorstensfejarmästaren på din ort och kontrollera skicket på skorstenen och eldstaden i öppna spisen.

– Gör en bygganmälan till kommunen där du bor.

– Mät höjden, bredden och djupet på eldstaden. Glöm inte att ta hänsyn till eventuella luftspalter.

– När du väljer braskassetten bör du ta hänsyn till kaminens verkningsgrad, miljömärkning, kvalitet, garanti och design.

– Ska du installera spisinsatsen eller braskassetten själv är det viktigt att du går igenom instruktionen väl från kamintillverkaren. Känner du dig minsta osäker bör du kontakta och anlita en installatör.

– När installationen är klar ska du kontakta skorstensfejarmästaren för slutbesiktning och godkännande innan du får elda.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se