Murspis – Tidlös spis med insatskamin

Murspis med insatskamin

Dagens murspis är en modern form av öppen spis, gjord för komfort såväl som värme. Den består av tegel- eller betongblock som utgör en rejäl stomme för spisen. Utrymmet för eldstaden är mycket generös, försedd med en insatskamin. Det gör att elden verkligen syns och ger en behaglig trevnad i rummet samtidigt som murspisen levererar gott om värme till rummet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Material och värmekälla

Murspisar kan vara tillverkade i naturstensmaterial, plåt, puts eller ett liknande material och säljs ofta i byggsatser. Ibland byggs de även upp av tegel. Det gäller de riktigt exklusiva spisarna.

Designen kan variera i det oändliga, alltifrån moderna linjerade alternativ till klassiska spismodeller med tidlös design. Dessa delar muras ihop och ansluts till skorstensstocken.

Murspisen värmekällor är näst intill alltid försedda med insatser som ökar värmeeffekten. Insatsen leder värmen utåt i rummet istället för ut genom skorstenen.

Vackra eldstäder

Många föredrar murspisen framför kaminen då de i sig utgör en vacker och rejäl möbel, även när de inte används. De fyller verkligen upp rummet.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det finns ett otal olika modeller att välja på – alltifrån klassiska öppna spisar till mer moderna tingestar med rena linjer och spännande designlösningar.

En annan fördel är den stora öppningen som garanterar att eldstadens flammor är väl synliga.

Murspis med insatskamin

Klassisk murspis med insatskamin som höjer verkningsgraden från 10-15% till närmare 70-75%.

Murspisar kostar mer

Alla tycker däremot inte att priset är så trevligt alla gånger. Då spisen är tung och behöver muras upp från grunden, även när de kommer i en sats, är kostnaden för en färdig murspis ganska högt för den som väljer att leja ut jobbet. Och det kan vara en god idé då murspisen behöver vara helt tät och korrekt uppbyggd för att inte utgöra någon brandrisk.

Att de är dyra att mura upp gäller inte minst murspisar av tegel, som måste läggas sten för sten. Visserligen kan rot-avdraget nyttjas, vilket sänker kostnaden en del. Men i jämförelse med en kamin, blir det dyrt. Som tur är har också murspisarna en tendens att hålla länge när de väl är på plats.

Tungt med murspis

Tyngden i sig bidrar också med en komplexitet i att bygga och installera spisen. För att kunna installera en murspis krävs att golvet är stabilt nog för den tunga konstruktionen. Om murspisen ska stå där en kamin tidigare stod krävs ofta att golvet förstärks. Det görs bäst underifrån om så är möjligt. Dessutom krävs nästan alltid lov från kommunen för att installera en helt ny murspis, som då går under begreppet tung eldstad.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top