Murspis – Tidlös spis med insatskamin

Murspis med insatskamin

Artikeln uppdaterad: 2023-11-28

Dagens murspis är en modern form av öppen spis, gjord för komfort såväl som värme. Den består av tegel- eller betongblock som utgör en rejäl stomme för spisen. Utrymmet för eldstaden är mycket generös, försedd med en insatskamin.

 • Det gör att elden verkligen syns och ger en behaglig trevnad i rummet.
 • Samtidigt som murspisen levererar gott om värme till rummet.

Material och värmekälla

Murspisar kan vara tillverkade i naturstensmaterial, plåt, puts eller ett liknande material och säljs ofta i byggsatser. Ibland byggs de även upp av tegel. Det gäller de riktigt exklusiva spisarna. Det är också möjligt att anpassa murspisens yttre finish för att matcha interiören, vilket erbjuder en extra nivå av personlig touch.

 • Designen kan variera i det oändliga, alltifrån moderna linjerade alternativ till klassiska spismodeller med tidlös design.
 • Dessa delar muras ihop och ansluts till skorstensstocken.
 • Nyligen har trenden med integrerad belysning i murspisar blivit alltmer populär, vilket skapar en ännu mer inbjudande atmosfär.

Murspisen värmekällor är näst intill alltid försedda med insatser som ökar värmeeffekten. Insatsen leder värmen utåt i rummet istället för ut genom skorstenen. Dessa insatser är ofta utrustade med avancerad teknik för renare förbränning, vilket bidrar till bättre miljövänlighet.

Vackra eldstäder

Många föredrar murspisen framför kaminen då de i sig utgör en vacker och rejäl möbel, även när de inte används. De fyller verkligen upp rummet.

 • Det finns ett otal olika modeller att välja på – alltifrån klassiska öppna spisar till mer moderna tingestar med rena linjer och spännande designlösningar.
 • En annan fördel är den stora öppningen som garanterar att eldstadens flammor är väl synliga.
Murspis med insatskamin

Bilden visar en klassisk murspis med insatskamin.

Murspis med insatskamin

Klassisk murspis med insatskamin som höjer verkningsgraden från 10-15% till närmare 70-75%.

 • Detta innebär en avsevärd energibesparing jämfört med traditionella öppna spisar, vilket gör murspisar med insatskamin till ett mer hållbart val.

Murspisar kostar mer

Alla tycker däremot inte att priset är så trevligt alla gånger. Då spisen är tung och behöver muras upp från grunden, även när de kommer i en sats, är kostnaden för en färdig murspis ganska högt för den som väljer att leja ut jobbet. Och det kan vara en god idé då murspisen behöver vara helt tät och korrekt uppbyggd för att inte utgöra någon brandrisk.

 • Att de är dyra att mura upp gäller inte minst murspisar av tegel, som måste läggas sten för sten.
 • Visserligen kan rot-avdraget nyttjas, vilket sänker kostnaden en del. Men i jämförelse med en kamin, blir det dyrt.
 • Som tur är har också murspisarna en tendens att hålla länge när de väl är på plats.

Tungt med murspis

Tyngden i sig bidrar också med en komplexitet i att bygga och installera spisen. För att kunna installera en murspis krävs att golvet är stabilt nog för den tunga konstruktionen.

 • Om murspisen ska stå där en kamin tidigare stod krävs ofta att golvet förstärks. Det görs bäst underifrån om så är möjligt.
 • Det är viktigt att konsultera en kvalificerad byggare eller en byggnadsingenjör för att säkerställa att de nödvändiga förstärkningarna görs korrekt och säkert.
 • Dessutom krävs nästan alltid lov från kommunen för att installera en helt ny murspis, som då går under begreppet tung eldstad.

Vanliga frågor och svar

Bygga egen murspis med byggsats

Det går att bygga en egen murspis som du kan mura och putsa själv. Men det kräver en hel del erfarenhet och kunskap. Men är du händig finns det färdiga byggsatser att köpa som du kan montera ihop själv. Har du en befintlig skorsten kan du koppla ihop din murspis till den. Har du ingen skorsten finns det skorstenssystem att köpa som du även kan installera själv.

Du behöver även kontrollera bärigheten i bjälklaget där du ska placera din murspis. Är du minsta tveksam ska du kontakta en fackman som kan beräkna bärigheten i din fastighet.

Glöm inte att göra en bygganmälan till din kommun innan du köper din murspis. Behöver du dra en skorsten på utsidan av huset kan du först behöva söka efter bygglov. Är du osäker på vad som gäller i din kommun kan du kontakta stadsbyggnadskontoret eller din lokala skorstensfejarmästare för råd.

Vad kostar en murspis?

En murspis kostar från 25,000-30,000 och ända upp mot 120,000 eller mer, beroende på tillverkare och modell.

Vad väger en murspis?

En murspis väger allt ifrån 300 kilo och upp till 1,500 kilo eller mer, beroende på fabrikat och val av material. Murspisar tillverkas vanligast i plåt, naturstensmaterial, leca- eller prefab-block och puts. Men finns även i betong.

Kan man måla en murspis?

Ja, man kan måla en murspis. Finns det dokumentation vad din murspis är målad med för färgtyp så ska du helst måla med samma färg igen. Den vanligaste typen av färg är en vanlig vattenbaserad väggfärg.

Har du en riktigt gammal murspis var den oftast målad med kalkfärg, limfärg eller alternativ linoljefärg.


Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se