Designade kaminer – tips om du vill ha något extra

Designad kamin

Artikeln uppdaterad: 2023-11-29

Designade braskaminer är på stark frammarsch. Det är lätt att förstå. En kamin må i första hand vara en effektiv värmekälla. Men det hindrar inte kaminen från att också utgöra ett smycke i bostaden och vara väl värd att lägga sina ögon på även när den inte är igång.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Med en designad kamin kan ett rum bli som nytt, och utstråla en varm och gemytlig känsla. Såsom allt annat med en designstämpel på, behöver du dock vara beredd att betala en slant extra för att få det där lilla extra.

Design på kaminen

Utseendet fäller avgörandet för allt flera kaminköpare. Detta speglar en trend där funktion och form samverkar för att skapa en harmonisk hemmiljö. Designen ska kännas genomtänkt och allra helst unik. Till det kommer att designen ska passa in i den stil rummet har där kaminen ska stå.

Det finns hur många olika modeller som helst att välja mellan, men de designade kaminerna kan delas in i några större kategorier, utefter hur de monteras.

Här är några populära alternativ på marknaden:

– Kaminen där elden alltid syns. Detta designalternativ är perfekt för dem som vill ha elden som ett konstant visuellt fokus i rummet. Med en design där alla sidor har glaspartier kan denna kamin ställas i mitten av ett rum. Rökkanalen går rakt upp i taket eller via golvet till väggen och sedan ut genom taket.

– Den fyrkantiga kaminen. Med rena linjer och stor öppen lucka har den fyrkantiga kaminen blivit mångas favorit.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Kaminer som byggs in i väggen. Med en inbyggd kamin blir skorstenen dold och bara den vackra eldstaden syns. Det går att bygga in kaminer i inner- såväl som ytterväggar.

– Vägghängd kamin. Kaminer är lätta och kan med rätt infästning till och med hängas på väggen – i alla fall vissa modeller. Det ger ett luftigt och vackert intryck.

– Frigängande kamin. En frihängande kaminer tar liten plats och en del modeller kan även vridas 360 grader så att du kan rikta elden åt vilket håll du vill i rummet. En frihängande öppen eldstad skapar en modern känsla i rummet.

Professionell installation

Vilken braskamin som än köps in gäller det att installera den säkert. Rökkanalerna ska vara helt täta och avpassade efter kaminen. Det är också viktigt att överväga kaminens positionering i förhållande till rummets utformning för optimal värmespridning. Om det redan finns en rökkanal behöver också den tas hänsyn till vid inköpet av kaminen.

Rot-avdraget kan nyttjas för installationer av kaminer, vilket minskar kostnaden för husägaren med en slant. Det kan också behövas en anmälan till kommunen att kaminen installeras, särskilt om den nya kaminen inte ersätter en redan befintlig eldstad.

Designad braskamin

Modernt designad braskamin.

Vilken är din drömkamin?

Trots den stora mängd av designade kaminer som finns på marknaden kan det vara svårt att hitta en kamin som passar perfekt. Då finns det en lösning till. Flera kamintillverkare tar på sig att skapa just den kamin som du vill ha.

De tillverkar efter ritning och i överenskommelse med köparen. Att en sådan kamin blir unik, är det ingen tvekan om. Räkna dock med ett högt pris och att det krävs lite tålamod för väntan på den nya kaminen.

Kostnad för kaminen

Design kostar. En designad kamin kan kosta allt från dubbelt till mångdubbelt mer än vad en enklare utformad kamin kan göra. För många är det värt det. Men tänk också på att ett hus består av mer än en enda kamin.

Om det går kan det vara värt att leta fynd, eller till och med begagnat. Det finns ofta många hål att lägga pengarna på för en husägare, och att ha kvar en buffert för oförutsedda utgifter skadar aldrig. Det kan hända mycket i ett hus, hur nyrenoverat det än är. Att investera i en högkvalitativ kamin kan dock ses som ett långsiktigt värde, inte bara för värmeeffektivitet utan även för hemmets estetik.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se