Det är egentligen inte svårare att tapetsera ett rum med snedtak än ett rum med endast raka väggar. Den stora skillnaden är om du väljer en tapet som fordrar strikt mönsterpassning för att komma till sin rätt. Det är nämligen betydligt svårare att få exakt mönsterpassning när våderna ska skäras både på längden, bredden och tvären. Den utrustning du behöver är densamma som gäller vid vanlig tapetsering med en likvärdig tapet. En verktygskomplettering som underlättar är märksnöret, med vilket du lodar den vinklade väggen.
De flesta av oss tar en helg i anspråk för tapetsering. Det gör att arbetet görs under tidspress eftersom rummet helst ska vara helt klart på söndagskvällen. Detta i sin tur innebär att man ofta tummar på det förarbete som är så viktigt för att en tapetsering ska bli lyckad. Om du kan ta ner den gamla tapeten är det den bästa lösningen. Sitter tapeten ordentligt fast, räcker det ofta med att slipa alla skarvar och sedan spackla och slipa skador och ojämnheter. Förutsättningen är att det inte sitter många lager tapet ovanpå varandra. Då bör du inte gå några genvägar utan skrapa ner alla lager gammal tapet och jämna ytan innan du sätter upp den nya väggbeklädnaden.
Ett gott råd till dig som tapetserar på nytt eller spacklat underlag är att förklistra. Använd utspätt tapet-klister och rolla ut blandningen på hela väggen eller de spacklade ytorna. När ytan har sugit åt sig fukten och klistret har torkat, tapetserar du som vanligt. Väggen tar nu inte åt sig klister ojämnt och risken för bubblor är betydligt mindre.
Använd en tapetkniv med vasst blad när du tapetserar. Det är inte minst viktigt när du ska göra de små snitt som underlättar för tapeten att gå runt hörn och in i vinklar. Har du en kniv med slö egg är risken stor att våden slits sönder och sådana skador kan vara mycket svåra att dölja.
Märksnöret är ett kombinationsverktyg för lodning och märkning. Du kan alltså använda snöret med krit-behållaren som lod eller fylla behållaren med kritpulver och märka en yta. Då drar du ut snöret mot den yta som ska markeras och snärtar det pulverklädda snöret hårt mot ytan. Resultatet blir ett absolut rakt kritstreck.
Om du väljer att tapetsera vid snedtak med mönsterpassade tapeter, ska du räkna med ytterligare materialåtgång. Eftersom varje våd måste skäras i vinkeln mellan den raka och sneda väggytan, blir det en del extra spill. Hur mycket beror dels på hur noga du vill vara, dels på mönsterrapportens längd.
Försök aldrig att förenkla denna typ av tapetsering med långa väder som går från snedtakets överkant och ner till golvet. Tapeten drar och bubblar sig vid vecket och våderna kommer inte att sitta rakt. Du vinner alltid på att ta lite längre tid på dig om du vill lyckas vid tapetsering.
1.Markera lodlinjen och sätt därefter upp alla väder som behövs i full längd på den vägg som löper vinkelrätt mot snedtaket.
2.Skär till den första tapetvåden med kon takt mot vinkeln i samma längd som förut. Sätt upp våden och gör ett snitt vid takvinkeln.
3.Skär som vanligt tapetvåden i taklinjen, men lämna en över-lappning på ca 1 cm på den del av våden som går emot det sneda taket.
4.Sätt upp följande tapetvåder på samma sätt – med överlappning mot snedtaket och låt sista våden på denna vägg överlappa på den mötande låga väggen.
5.Mät upp första tapetvåden på den lutande väggen. Lägg till 1 cm för överlappning nertill och 5 cm för renskärning mot taket. Sätt därefter upp våden.
6.Undre tapetvåden sätter du kant i kant med hörn och väggvinkeln. Sätt upp resten av våderna på den sneda väggen på samma sätt.
7.Sista tapetvåden på snedtaket ska skäras så bred att den överlappar på nästa vägg. Gör snitt vid tak och golv för att våden ska bli helt slät över kanten.
8.Tapetsera från andra hållet så att den sista våden möter hörnet till snedtaket. Skär sedan de korta våder som ska passas in på den lutande hörnvinkeln.