Det allra viktigaste för allt hantverksarbete är ett fullgott förarbete. Rätt mått i vinklar, hörn, längd, bredd och djup är ett måste för att passformen ska bli exakt. Enklare mätningar klarar du som regel med tumstock, vinkelhake och vattenpass. Vid arbeten som fordrar större precision kan du behöva ytterligare mätutrustning.
Mäter du noga innan du kapar virke, byggskivor eller annat arbetsmaterial kan du utnyttja detta på bästa sätt. Inte minst sparar du då dessutom en hel del pengar.
Man är som regel mycket noga med verktygen inför ett större arbete på huset eller i snickarboden. Hammaren ska kännas rätt i handen, sågen ska vara skärpt, hyveljärnet vässat… Det är mera sällan man ägnar samma uppmärksamhet kring mätverktygen, trots att det är dessa som ger rätt förutsättningar för ett lyckat resultat.
I de flesta hem finns åtminstone en halv tumstock, vinkelhake och ett vattenpass. Däremot är det långt ifrån alla som har ett rejält tilltaget måttband, som är viktigt när du till exempel ska göra mark och anläggningsarbeten. Ett annat viktigt verktyg är ett dubbelt ritsmått för bland annat mätning och markering vid sinkningsarbeten.
Vi använder dagligen vårt ögonmått för att avgöra avstånd inte minst i trafiken eller när vi rättar till en tavla som hänger snett. ögonmåttet är också en viktig del av arbetet när du exempelvis hyvlar en bräda. Om du sitter på huk, i ögonhöjd med arbetsstycket, kan du kika över kanten och på så sätt få en god uppfattning om hyveln har arbetat jämnt över träet.
När du måste ha exakt rätt mått över hela träytan bör du däremot använda ett skjutmått, vinkelhake och/eller ett vattenpass.
Längdmått mått på människan
Längdmåttet har i århundraden jämförts med kroppsdelarna tum, fot och aln (underarm) och människans prestationsförmåga som till exempel stenkast eller dagsresa. Dessa mått var länge lokala, men år 1605 blev Rydaholmsalnen rikslikare med ett mått av 24 verktum, vilket med våra dagars mått är 59,38 centimeter. Den finska alnen har samma mått som den svenska, medan den norska och danska alnen är 3,5 cm längre.
En gammal tum, verktum, mäter 2,47 centimeter medan ny tum, decimaltum, är 2,97 centimeter lång. Metersystemet, som infördes i Sverige 1889, innebar att inga gamla måttenheter längre skulle användas. Trots detta används fortfarande måttenheten tum, framför allt inom byggnadsbranschen.
Virkesdimensioner och spik anges fortfarande i tum och på en del vinkelhakar och måttstockar finns denna måttenhet graderad. Men då är det varken verk eller decimaltum som gäller utan engelsk tum, som mäter 2,54 centimeter.
Ritsmått
Strykmått är ett enkelt ritsmått som du bl.a. använder när du ska mäta upp och såga till virke. Verktyget har en ritsspets på vitsstångens främre ände, vilken du använder för att markera kapstället. Det finns även strykmått med fäste för en blyertspenna. Stången är graderad i millimeter och du låser fast rätt inställning med en särskild spännskruv.
Dubbelt ritsmått har samma konstruktion och fungerar på samma sätt som strykmåttet. Skillnaden är naturligtvis att detta mått har två ritsstänger. Dubbelt ritsmått använder du bland annat när du ska sinka d.v.s. foga ihop hörn med tapp och kil men även vid andra arbeten där helt parallella linjer ska markeras med stor precision och noggrannhet.
Passare
Dragpassare tillhör till viss grad ritbesticken. Denna lite annorlunda passare med utanpåliggande båge kan du få flitig användning för om du t ex ska göra ombyggnadsarbeten inomhus. Du använder nämligen denna passare främst som hjälp vid inpassning av skåp, bänkskivor, golvmattor etc. Verktyget har hållare för en blyertspenna.
Fotpassare använder du när du ska ta invändiga mått som annars kan vara svåra att mäta. De något utböjda benen, de så kallade fötterna, gör det nämligen möjligt att komma åt att mäta i små och trånga utrymmen. Fotpassaren finns i flera utföranden. Hobbyhantverkare i allmänhet klarar sig dock som regel med ett enkelt utförande utan ställmutter.
Krumpassare har motsatt utformning och funktion. Med detta kraftigt “hjulbenta” mätdon kan du få fram yttermått på framför allt runda arbetsstycken. Krumpassaren finns, liksom fotpassaren, i många utföranden. En exklusiv krumpassare med ställskruv är inte nödvändig för hobbyhantverkaren. En passare i enklare utförande fungerar i regel tillfredställande.
Längdmått
Måttstock tumstock är ett annat vanligt namn är nog ett av de mest flitigt använda mätdonen. Den är tillverkad i trä, plast eller aluminium och är hopfällbar. Måttstocken i dess vanligaste utförande är gjord i björk och graderad på bägge sidor, med 0¬strecken på vardera änden. Du kan även välja en “riktig” tumstock med både cm och engelsk tum.
Stålmåttband finns i varierande längd och bredd. Eftersom stålmåttband ger större precision än tumstocken bör du även ha ett sådant i verktygslådan. Välj ett måttband som mäter 2-5 m och som inte är för smalt. Smala måttband viker sig nämligen lätt. Stålmåttband ligger i en hylsa som är “självindragande”. Det går även att låsa bandet för säkrare avläsning.
Du bör även ha ett riktigt långt måttband, mellan 20 och 50 m. Ett sådant måttband är inget precisionsverktyg, men är ofta oumbärligt vid mätningar utomhus, särskilt vid mark och anläggningsarbeten. De långa måttbanden är tillverkade i glasfiber eller stål. Om man inte har mycket höga krav på exakthet i måtten är glasfiberbanden att föredra.
Stållinjal är inte det första mätverktyg man investerar i, men är man sin egen hantverkare märker man snart att linjalen kan behövas i skilda sammanhang. Stållinjaler är relativt dyra och tillverkas i flera längder. Den vanligaste är 1 m. Du använder den när det fordras exakta mått eller helt raka linjer.
Stållinjalen underlättar också vid tapetsering.
Vinklar
Snickarvinkel är ett basverktyg som du använder varje gång du kontrollerar ett hörn eller andra räta vinklar. Vinkeln heter egentligen anslagsvinkelmått och används också varje gång du ska markera linjer i 90° mot kant ytor, vilket är vanligt när du t ex kapar virkeslängder. Gradering bör finnas på bägge sidor och med 0 punkt vid inner och yttervinkeln.
Geringsvinkel är ett användbart mätverktyg med en fast vinkel som du använder när du ska kontrollera eller rita av 45,så alla de “geringar”. Geringsvinkeln behöver du bland annat vid hopfogning av lister i hörn. Det kan vara bra att notera att två 45° vinklar tillsammans bildar en 90° vinkel. Ett lättöverskådligt exempel på detta är tavelramar.
Smygvinkel är ett måttverktyg för mätning och på ritning av vinklar av varierande storlek. Verktyget har en låsmutter med vilken du låser den rörliga armen i önskat läge. Det finns vinklar av detta slag som kan ställas in från 0 till 270°. Det finns även avancerade vinkelverktyg med något annorlunda utseende som även är utrustade med libeller för rätt lodning.
Övriga mätverktyg
Gradskiva kan ibland behövas för kontroll och mätning i vinkel och används ofta tillsammans med ett vinkelmått. Du kan även använda gradskivan när du ska räkna ut rätt fall på golvlutningar, dräneringsrör etc. Det finns enkla gradskivor i plast (t v) som duger utmärkt, men en som är gjord i plåt och är direkt avpassad till verktygsarbeten ger ett säkrare resultat (t h).
Slitsmått är en serie metallblad med millimeterdimensioner. Detta är ett verkligt precisionsverktyg för mätning av bland annat slitsar och spelrum i lager. Slitsmåttet är ett viktigt mätdon för husägaren vid till exempel underhållet av motorgräsklipparen och andra trädgårdsmaskiner. Du använder den vid inställning av tändstift och andra finjusteringar.
Skjutmått finns i enklare eller mera avancerade utföranden. Väljer du ett skjutmått som är utrustat med djupmått och spetsar för invändig mätning, så har du ett mycket användbart mätdon. Med flera av de skjutmått som finns på marknaden kan du även markera det uppmätta med en rits. Se till att du får en gängtabell på stickan om du är beroende av en sådan.
Vattenpass är oumbärligt vid de flesta arbeten. Om du ska köpa ditt första vattenpass bör du välja ett som inte är för kort. Passet bör ha tre libeller ett i våg och två i lod. Ska du göra större renoveringsarbeten kan det vara en god investering att även satsa på ett extra långt vattenpass. Till vissa kontroller kan emellertid ett litet pass vara en fördel.
Märksnöre med lod tillhör gränslandet bland mätverktygen, men bör ändå nämnas här. Lodet använder du varje gång du behöver en lodlinje, t.ex. vid tapetsering. Märksnöret är praktiskt att använda när du ska få fram en helt rak linje på en lång yta, som exempelvis på en husvägg. Snöret används då tillsammans med märkkrita som fylls i en behållare i dosan.
Värt att veta
När du väljer måttband bör du notera var på bandet skalans 0 läge börjar. Har måttbandet en bygel kan 0 räknas från bygelns innerkant eller från dess fästpunkt. Mätskalan kan också börja en bit in på måttbandet. Det vanligaste måttbandet har dock ingen bygel och 0 läget sammanfaller då med bandets ände.
Det finns speciella måttband som är praktiska när du ska mäta vissa cylindriska föremål. Med en speciell gradering får du nämligen fram diametern genom att mäta omkretsen på föremålet. Du mäter med större precision med ett stålmåttband än med ett i glasfiber. Det sistnämnda har dock flera fördelar i en del sammanhang, det rostar inte och leder inte heller elektricitet.
Relaterade artiklar
Reda bland redskapen
Det är nog inte utan att många småhusägare önskar att inte bara gräsklipparen, utan också sådana handredskap som spadar, grepar,…
Lådor – väskor och bälten för verktyg
Bor man i en lägenhet behöver man sällan en mer omfattande verktygsuppsättning än att den ryms i en transportabel verktygslåda. Har…
Lär dig att skära gängor
I den här artikeln hittar du tips, information och gör det själv beskrivning med förklarande fotografier som visar dig hur man gör…
Glasverktyg och glasskärare
I den här artikeln får du information och tips om vad du behöver tänka på när du ska använda olika typer av glasverktyg. Den hårda…
Tips när du ska borra
När man ska borra finns det en hel del specialverktyg och tillbehör för borrmaskiner i många olika utföranden: Du kan till exempel…
Redskapsbod en nödvändighet förr eller senare
Funderar du på att bygga en redskapsbod, fristående eller som tillbyggnad? I denna artikel får du värdefulla tips om vad du behöver…