Snickarglädje på träfasader

Snickarglädje på hus med vacker träfasad

Snickarglädje ger huset charm och en gammaldags atmosfär. Sniderierna minner om en tid som flytt, när köpmännen hade både tid och råd att rå om sitt hus och skaffa sig pampiga villor i stan eller på landet.

Snickarglädje, eller lövsågeri som det också kallas, är träinfattningar på fasader och burspråk till för att smycka och behaga. Glädjesågningen hade sin glansperiod under andra halvan av 1800-talet och kom att falla ur modet i och med funktionalismens 1900-tal. Men nu är den tillbaka igen.

Vad är snickarglädje?

Snickarglädje är det sirliga utsmyckningar av trä som finns på vissa villor, byggda i framför allt trä. De sitter gärna på balkonger, under vindskivor och pryder verandor. De är skurna i mönster som påminner om tårtpappersmönster med hjälp av en lövsåg.

En epok

Snickarglädjen var som störst under mitten av 1800-talet fram till början av 1900-talet, men har en mycket äldre tradition än så. Det är en gammal sed och ett vedertaget sätt att smycka ut trähus, inte minst på västkusten och i de norra delarna av landet, där farstukvistarna länge dekorerats med sirliga formationer.

Under 1800-talet var det mest pampiga villor på landet, och speciella byggnader i stan, så kallade köpmanshus, som fick sina fasader smyckade på det viset. Fasaden skulle visa upp skönhet och glädje.

Sniderierna är detaljer som får fram form och struktur på huset. För att snickarglädjen ska komma till sin rätt, är det också bäst att huset är ett äldre trähus, eller har en äldre stil. På fel typ av byggnad, blir snickarglädjen allt annat än glädjesam.

Ur modet och dit igen

Under 1930-talet växte en vurm fram för de rena, moderna och raka linjerna. Det gjorde att snickarglädjen kom ur tiden, och det var också då som begreppet snickarglädje skapades. Tyvärr var det då i en negativ klang, eftersom de funktionalistiska arkitekterna inte kunde se något vackert i det som enbart var utsmyckning.

Nåväl, även den tiden gick förbi och idag är vi mer intresserade av kulturhistoria än någonsin. Det, om inte annat, har tagit fram snickarglädjen i ljuset igen. Nu byggs även nya villor i gammal stil med ren och skär snickarglädje – både bokstavligen och bildligen.

Byta ut snickarglädje

Den nygamla trenden har också gjort att de gamla husen, vars sniderier går på sista versen, har en chans att återställas i sin helhet. Det finns en hel del snickerier som erbjuder snickarglädje, och det går att beställa exakta replikor av de gamla, när så behövs.

Det kostar förstås en slant, då de görs för hand. Men det kan det vara väl värt, när de är så vackra som de nu är.

Problem

De vackra sniderierna medför enbart ett problem egentligen, och det handlar om när de blir äldre, nötta och skitiga. Det är riktigt pyssligt att hålla dem helt rena och fräscha, för att inte tala om när de ska målas om.

Med så många kanter och sniderier gäller det att vara beredd på att lägga ner både tid och energi på rengöring och ommålning för att det ska bli bra.

Relaterade artiklar

Se alla träfasadsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se