Lossa fastrostade skruvar

Ta bort fastrostad skruv

Vid allt slags underhållsarbete stöter man då och då på skruvar och muttrar som rostat fast så mycket att de verkar omöjliga att lossa. Det vanligaste fel man då gör är att använda alldeles för mycket våld och ibland även fel verktyg. Resultatet blir trasiga skruvspår eller runda muttrar och dessutom ett mycket dåligt humör. Om du använder ett rostlösande medel och skyndar långsamt, kan du lossa de flesta skruvförband.

Om skruven eller muttern ändå trilskas, finns det ännu effektivare metoder. Det är mycket viktigt att du använder rätt verktyg när du ska lossa fastrostade skruvar och muttrar. Resultatet blir annars bara att du nöter sönder metallen, och då blir förutsättningarna att lossa förbandet mycket svårare. Om du ska lossa muttrar bör du undvika att arbeta med skiftnycklar. Det är lätt att detta verktyg tappar greppet och då skadas muttern. Efter en stund är muttern rund istället för kantig och du får svårare att få ett stadigt grepp om den. Använd istället fasta nycklar eller hylsnycklar med rätt dimension.

När duska lossa skruvar ska du vara noga med att använda en mejsel som passar exakt i skruvens spår. Använder du en skruvmejsel med fel dimension slinter du lätt och spåret skadas. När du ska lossa fastrostade skruvar bör du alltid gå lugnt tillväga. Pensla på lacknafta runt skruven eller muttern och låt vätskan sitta en stund innan du, med små rörelser, försöker rucka fästet.

Får du inte loss förbandet med lacknafta finns effektiva, rostlösande medel på sprayflaska i de flesta färg- och byggbutiker. När du har sprayat på och runt skruven eller muttern ska du låta medlet verka. Om rosten inte sitter alltför hårt räcker det ofta att medlet får dra i 15-60 minuter, i annat fall kan du låta det verka i ett dygn innan du försöker med verktyg.

Vill inte skruven eller muttern ge med sig ändå, får du prova andra metoder. Sitter förbandet i metall kan du hetta upp området med hjälp av en varmluftpistol. Metallen utvidgas i värmen och när delarna svalnat igen bildas ett visst spelrum, som med lite tur hjälper till att lossa förbandet. Du ska inte använda varmluftspistolen i närheten av bränn bart material, eftersom sådant kan ta eld.

Om skruven är helt omöjlig att rubba efter upprepade försök med den rostlösande sprayen, kan du vara tvungen att använda en slagskruvmejsel. Om du använder detta verktyg bör du veta att risken finns att skruven sprängs och det kan därför ibland göra värre skada än att låta skruven sitta kvar. Det finns slutligen ett specialverktyg för envist sittande muttrar: Muttersplittraren. Med detta verktyg splittras, som namnet anger, muttern medan bult och gängor förblir oskadade.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »</2>

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se