Alla har någon gång tappat en skruv och på nytt försökt att få den att fästa och dra igen. Att vi till slut har lyckats har säkert berott på de upprepade försöken. När det gäller konsten att skruva gäller nämligen i hög grad att övning ger resultat.
Att skruva i en skruv på rätt sätt
Förmodligen tänker du: Det är ju ingen konst att dra i en skruv, det kan väl alla människor! Du har helt rätt! Men lite konst är det ändå – att skruva på rätt sätt.
Att skruva i en skruv på “rätt sätt” betyder att fyra krav har uppfyllts:
1. Att skruven är helt idragen.
2. Att skruvhuvudet inte är skadat.
3. Att skruven inte kommer att lossna.
4. Att skruvförbandet är snyggt gjort.
Den viktigaste förutsättningen för att du ska kunna skruva rätt är att du har en mejsel, som i tjocklek, bredd och spår passar för skruven ifråga. Därför är det bra om du har en uppsättning mejslar i olika dimensioner.
För den vanlige Gör-det-självaren brukar tre vanliga skruvmejslar klara de flesta jobben. Spårskruvmejsel, kryssmejsel och en torxmejsel. En skruvhållare som hjälper till att hålla skruven på plats är att föredra på samtliga typer av skruvmejslar. Se till att skaftet på mejseln är greppvänligt, det vill säga inte alltför små utan något att hålla ordentligt i.
Trots att det inte alltid ser ut så är en skruvmejsel ett ganska ömtåligt verktyg, som inte bör användas till något annat än just skruvning. Och en skruv är en skruv, som definitivt aldrig får användas med hammare som spik.
Värt att veta om träskruvar
Träskruvar finns i många dimensioner och typer. De kan vara helgängade (utan skruvhals), det vill säga ha gängor ända upp till huvudet. Eller ha en skruvhals, det vill säga ogängad övre del.
Flata skruvar med försänkta huvuden är vanligast för träarbeten. Det finns även skruv med kullrigt huvud, med kullrigt och försänkt huvud och med sexkantshuvud, sa kallad fransk skruv.
En flatskruv ska alltid dras i strax under träytans plan. Lägg skruvspåret i träets fiberriktning.
Moderna typer av skruv som konstruktionsskruv och trallskruv med skuren spets ger en sprickfri skruvning utan förborrning. Dessa skruvar har oftast en skruvskalle med torx. Torxskruven har en sexuddig försänkning i skruvskallen.
Tips!
En skruv som visar sig vara mycket hårddragen kan du få i lättare genom att förborra eller pensla gängan med en aning olja. Men var försiktig så att träet du skruvar i inte får oljefläckar. Till spån och gipsskivor är helgängad skruv bäst.
En skruv som lossnar kan du få fast genom att fylla hålet med en träplugg, kallt lödtenn eller proppa med stålull och doppa skruven i lim och sedan dra åt den.
Skruvmejselns spets bör inte vara bredare än skruvhuvudets skåra. Det är bäst om båda är likvärdiga. Är spetsen för bred kan den riva sönder virket.
Om skruvmejseln ideligen hoppar ur spåret kan det bero på att mejselspetsen är för kort, för tunn eller att spetsens sidoytor inte är parallella. Slipa om det behövs.
Ett skruvhuvud är alltid relativt stort. Därför syns det mycket tydligt när en skruv sitter snett. Den kommer alltid snett om man inte från början skruvar vinkelrätt.
För mindre skruvar är det praktiskt att använda en skruvmejsel med skruvhållare. En mejsel med t ex fyrkantig klinga får flerdubbel dragkraft med hjälp av en skiftnyckel.
Skruvhuvuden är ömtåliga. Slå därför aldrig med hammare på dem. Förborra i stället eller gör ett fäste i träet med en syl, Så att skruven kan dra redan från början.
Även om du förborrar i hårt trä bör inte borrhålet vara djupare än tre fjärdedelar av skruvens totala längd. Borrhålet ska också ha mindre diameter än själva skruven.
I t ex poröst trävirke kan du förstärka skruvförbandet genom att borra ca 2 cm djupt och därefter plugga med rundstav i lämplig dimension. Pluggen ska också limmas.
Vill du försänka skruvskallen helt gör du det enklast genom att efter förborrningen, med en så kallad försänkare, fräsa ur en lagom stor och djup yta i ytvirket.
Skruvar kan döljas helt. Borra en plugg med så kallad pluggborr eller pluggskärare i skruvskallens diameter, lika djupt som proppen ska vara tjock. Förborra sedan och dra ner skruven i botten och limma pluggen i hålet.
Relaterade artiklar till att borra rätt i trä
Borra och fäst i betong
Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande…
Skruva och spika rätt i en gipsskiva
Numera använder man gipsskivor i de flesta innerväggar och tak. Anledningarna till materialets…
Borrmaskiner – Tips inför valet
Numera är elektriska och batteridrivna borrmaskiner så vanliga att man vågar påstå att den…
Sladdlösa borrmaskiner
Med sladdlösa borrmaskiner, skruvdragare och slagborrmaskiner kan du arbeta var du vill. De…
Skyddad: Plugg och skruv
Det finns inget utdrag eftersom detta är ett skyddat inlägg.
Borra och fäst i betong
Ska du borra i betong? Den här artikeln ger dig steg för steg instruktioner och förklarande…