You dont have javascript enabled! Please enable it! Trädgårdsstol - Byt markisväv på trädgårdsstolen | dinbyggare.se

Byt markisväv på trädgårdsstolen

De flesta trädgårdsmöbler kompletteras med stoppade dynor. Ett undantag är den traditionella och fällbara solstolen med markisväv i en träram. Efter några år är som regel stolstyget blekt och utslitet medan ramen fortfarande duger bra.

Trädgårdsstol med markisväv

Klassisk trädgårdsstol med tygsits.

Byt till ett nytt och fräscht tyg och stolen blir som ny igen. Det är inte svårt att byta tyg på trädgårdsstolen. Däremot är det viktigt att du väljer ett tillräckligt starkt tyg som tål att bära en fullvuxen person. Tyget bör också tåla ljus och friktion bra och vara färgbeständigt.

Det mest självklara valet är markisväv som finns i flera kvaliteter, bredder och mönsterställningar. Denna väv klarar trädgårdsstolens alla påfrestningar mycket bra.

Ett annat och ofta också något billigare alternativ är ett tyg i kraftig kretong. Hållbarheten blir som regel något kortare med ett sådant tyg, men det passar ändå utmärkt till trädgårdsstolen.

Kontrollera innan du köper tyget att kvaliteten du har valt är lämplig att använda och att tyget är krympfritt. Väljer du ett tyg som krymper, bör du tvätta tygstycket innan du klipper ut, fållar och spikar fast det i stolsramen.

I samband med att du byter tyg bör du också kontrollera att träramen är hel och stabil. Se noga till att alla fästskruvar är väl åtdragna. Byt ut alla rostiga fästdon mot nya – gärna förzinkade. Även om någon av de tvärgående rundpinnarna behöver bytas, blir denna reparation billigare än att kassera den gamla trädgårdsstolen.

Kapa den gamla stången helt intill ramlisterna och borra ur resterna av stången med en borrmaskin och borrstål i lämplig dimension. Sedan är det bara att såga till en ny stång i rätt längd, sätta den i de uppborrade hålen och limma fast med trälim. Sätt trädgårdsstolen i spänn och låt limmet torka.

Innan du spikar på tyget är det bra om du också ger träet lite underhåll. Rengör och borsta hela ramen innan du täckmålar eller oljar in allt trä.

Tips

Trädgårdsmöbler blir ofta utsatta för fukt. För att förhindra att fukten tränger in genom de öppna kapytorna kan du impregnera med en särskild träskyddsvätska.

Det är särskilt viktigt att stolsbenen behandlas. Häll upp impregneringsvätskan i plåtburkar eller dylikt och ställ stolsbenen i dessa under ett par dagar. När träet är mättat med vätskan skyddas träet effektivt under hela säsongen.

Det här behöver du när du ska byta markisväv på en gammal trädgårdsstol:

Verktyg:
Hammare, Skruvmejsel, Hovtång, Penna eller krita och sax, Stållinjal, Symaskin och skruvtvingar, Borrmaskin med tunt borrstål.

Material:
Markisväv eller kraftig kretong, Krympfri och extra stark sytråd.

Byt markisväv på trädgårdsstolen

Lossa alla spikar
1.Lossa försiktigt alla spikar med skruvmejsel och hammare. Var mycket försiktig så att du inte skadar rundstången.

Drar ut spikar med hovtång
2.Därefter drar du ut spikarna så rakt som möjligt. Använd en hovtång och eventuellt en träkloss som mothåll för bättre stöd under tången.

Klipper markistyget med sax
3.Använd det gamla tyget som mönstermall. Markera måtten på det nya tyget och lägg eventuellt till fästmån på längden. Klipp med en vass sax.

Syr med krympfri tråd
4.Om du inte har fått tag på väv i rätt bredd, ska långsidornas kanter vikas in och kanten gömmas. Tråckla innan du syr med krympfri tråd.

Fäster tyget på trädgårdsstolen
5.Fäst tyget på trädgårdsstolens övre rullstång med pappspik. Tänk på att fästet sedan bör täckas med ytterligare ett varv tyg. Förborra och fäst från mitten och utåt.

Viker tyget över trädgårdsstolens rullstång
6.Vik nu tyget ytterligare ett varv runt trädgårdsstolens övre rullstång så att tyget sitter stadigare och konstruktionen blir stabilare.

Spikar tyget
7.Spika med 5 cm mellanrum utmed ena stången och fäst sedan tyget tillfälligt på den andra. Tyget ska vara sträckt när stolen är ihopfälld.

Vik in tyget så att detta smalnar av mot fästet
8.Rullstången på trädgårdsstolens nedre kant är ibland något kortare. Vik in tyget så att detta smalnar av mot fästet. Spika som förut.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se