Trädgårdsmöbler av metall för hållbarhet

Trädgårdsmöbler tillverkade i rostfritt stål, aluminium eller gjutjärn är möbler skapade för att användas flitigt. De har en stabil stomme vilket gör dem säkra att bruka och använda.

Trädgårdsmöbler av metall i trädgård

Vad gäller hållbarhet är det också få andra material som kan matcha stålet eller gjutjärnet. För att få möbler som är lätta att flytta och bära, är aluminiummöbeln ett utmärkt alternativ.

Det finns två modeller av möbler tillverkade i metall – de som har en stomme i stål eller aluminium där sits och rygg är av annat material och trädgårdsmöbler helt tillverkade i gjutjärn, aluminium alternativt stål.

Möbler tillverkade i stål håller en god stabilitet och är hållbara produkter ämnade för att klara den tuffa miljön ute. En av de stora fördelarna med trädgårdsmöbler i metall är också att de i princip är underhållsfria.

Trädgårdsmöbler av aluminium

Aluminium

Trädgårdsmöbler tillverkade i aluminium är lätta i flera aspekter. Materialet väger mycket lite, vilket gör möblerna lätta att flytta runt. Aluminium är också ett material som i princip är underhållsfritt. En variant på den rena aluminiummöbeln är en möbel där sits och rygg är tillverkad i det tåliga materialet textilene.

Detta kan också kombineras med andra material, såsom till exempel teak eller glas. Det är heller inte ovanligt att aluminium är stommen i en konstrottingmöbel. Trädgårdsmöbler tillverkade av övervägande delen aluminium är ofta av modernt snitt, med raka linjer och ren design. Färgerna är ofta lika stilrena de. En ganska stor del av aluminiumstolarna är stapelbara.

Aluminiummöbeln är en populär möbel i privata hem liksom på restauranger, caféer och arbetsplatser tack vare det minimala underhållsbehovet och den lätta konstruktionen. Det är också prisvärt med trädgårdsmöbler i aluminium.

Trädgårdsmöbler av gjutjärn

Gjutjärn

Gjutjärn är ett klassiskt material för trädgårdsmöbler. Det är ett järnmaterial som innehåller en viss del kisel och kol och är ett material som uppskattas för sin robusta skönhet och långa hållbarhet.

Det är inte minst ett populärt material vad gäller trädgårdssoffor, caféstolar och bord samt andra möbler som ska stå där de står. Gjutjärn är ett tungt material. Trädgårdsmöbler tillverka de av detta material blåser sällan omkull, men är heller inte lätta att flytta. De håller år efter år, coh åldras med behag.

För att gjutjärn inte ska rosta behöver det vara rostskyddsbehandlat. Nästan alla möbler av gjutjärn är målade. En del kommer med trädetaljer, såsom ribbor på en bänk. Gjutjärnet behöver sällan underhållas mer än att det tvättas av några gånger per år.

När färgen börjar flaga är det dags att lägga på en ny färg. Eventuella trädetaljer behöver oljas med jämna mellanrum. Priserna på möbler i gjutjärn varierar kraftigt. De riktigt fina exemplaren kostar en slant, men är å andra sidan möbler som håller år efter år.

Stålmöbler

Stål är ett stabilt och hållbart material som klarar av stora påfrestningar. Ofta är det själva stommen som är av stål. Sittyta och rygg är ofta tillverkad i tyg, trä eller rotting/konstrotting.

Bordsskivor i stålmöbler är gärna tillverkade av glas eller trä. Stålet utgör då stommen i själva möbeln, vilket ger stadga och stabilitet åt möbeln. När trädgårdsmöbeln blir sliten är det ofta ryggen och sitsen som behöver extra vård, inte själva stommen.

Det stål som används är i princip alltid rostskyddsbehandlat. Stålet kan även vara lackat i valfri färg. Det gör möbeln hållbar och motståndskraftig mot rostangrepp. Stålmöbler är prisvärda med tanke på hållbarhet och funktion.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se