Trädgårdsmöbler i rotting – Tips och skötsel

Trädgårdsmöbler i rotting är bekväma och vackra. De kan vara tillverkade av naturmaterial eller plast. Rotting som är tillverkade av plast är för närvarande mycket populära, inte minst beroende på att de är lätta att underhålla och att de är tillverkade för att hålla för väder och vind.

Trädgårdsmöbler av modern rotting i plast

Trädgårdsmöbler i rotting är i ropet igen. De fyller sin funktion som vackra möbler för uteplatser, uterum och bersåer på ett vackert och bekvämt sätt. De modern rottingmöblerna ger känslan av lyxig lounge, samtidigt som de är lätta att underhålla.

Rotting ett naturmaterial

De klassiska rottingmöblerna är tillverkade av naturmaterial. Rottingmöblerna är sammanflätade av trådar från stammen av en palm. De passar i grunden bäst för uterum och för platser som är under tak, då de är ganska känsliga för väta. Regn förstör snabbt rottingens struktur och färg.

Alternativet för den som verkligen vill ha naturrottingmöbler ute är att ta in dem så fort de inte används. Rottingmöblerna var länge ganska otrendiga, men är nu helt i ropet igen nu när uterumstrenden är så het. Det beror inte minst på att de är bekväma, praktiska och prisvärda.

Konstrotting

Det senaste och för närvarande det mest populära inom utemöbeldesign är trädgårdsmöbler i konstrotting. Möbler i konstrotting är tåliga då materialet är anpassat efter vårt klimat. De är också möbler som inte behöver så mycket underhåll, vilket lockar många husägare till köp.

Konstrotting är egentligen ett samlingsnamn för plastmaterial som liknar det naturliga korgmaterialet. Det vanligaste är polyethylene, det tåligaste kallas för hularofiber. Hularofibern är inte enbart hållbar, den är också miljövänlig då det är ett material som kan återvinnas.

Två andra vanliga material för konstrottingen är Viro och Solana, två prisvärda material som håller en okej standard.

Stommen

Stommen i rottingmöbler kan vara av aluminium eller stål. Det finns också utemöbler enbart tillverkade i rotting och möbler som har en trästomme. Vilket som passar bäst beror på vilken typ av möbler det handlar om. Aluminiumstommar är lätta och gör möbeln lätt att flytta runt.

Skötsel av rottingmöblerna

Rottingmöbler är nästan alltid målade, betsade eller lackerade. De behöver rengöras kontinuerligt och om de står mycket torrt kan en inoljning behövas för att träet inte ska spricka. Konstrotting är i princip underhållsfri.

De är dock precis som andra utemöbler känsliga för solljus. De mår bra av att täckas över när de inte används och att förvaras i ett svalt och torrt utrymme på vintern. Håll alltid rottingmöblerna rena.

Hållbarhet konstrotting

Hur länge konstrottingen håller i längden beror på kvaliteten på produkten. Ju bättre kvalitet, desto bättre håller materialet mot ljus och smuts.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se