You dont have javascript enabled! Please enable it! Hammock eller hängmatta? Tips inför valet | dinbyggare.se

Hammock eller hängmatta – Tips inför valet

Den älskade hammocken började dyka upp i det svenska folkhemmet under 1960-talet. Sedan dess har det varit en stor favorit hos många, inte minst tack vare dess många funktioner. Den kan lika gärna användas för lata stunder med en god bok, som vid ett middagsbord.

Hängmatta i trädgård

Tips för dig som ska välja hammock eller hängmatta i trädgården.

Hängmattan, som symboliserar semester och frihet att vila, är en något äldre viloplats med anor från sjöfarten.

Både en hammock och en hängmatta ger många av oss anspelningar om den varma och härliga sommaren där det finns tid och ro att vila och att bara finnas till. De symboliserar den härliga grönskan och friheten, och blir bara mer och mer populära bland husägare.

I Sverige är en hammock en soffa som kan gungas, medan en hängmatta är mer som en hängande viloplats.

Det kan vara värt att veta att det vi kallar hammock och det engelsmän kallar hammock inte alls är samma sak. I England är en hammock en hängmatta! Så det gäller att inte bli förvirrad av begreppen.

Hammock i trädgården

Den sköna hammocken

De vanligaste materialen i en hammock är trä eller stål. Soffan är nästan alltid tresitsig. Botten på soffan liksom ryggen är tillverkade av träribbor eller ett rutnät av ståltrådar eller. Taket är av plast eller av tyg. Dynorna behöver ofta köpas till.

Det finns mängder med olika modeller av hammockar. De med hög rygg är ofta bekvämare än de med låg rygg. Dynor behövs till, för att hammocken ska bli sittvänlig och bekväm. En hammock gör sig väl i en sittgrupp runt ett bord.

De allra flesta hammockar kan låsas i ett läge, och utgör då något som liknar en vanlig soffa.

Hängmatta

Hängmattan är för många synonymt med semester, lata dagar och sköna sommarstunder. Den klassiska hängmattan är en enkel konstruktion av ett brett tyg med fästen på kortsidan. En hängmatta spänns oftast upp mellan två träd och är tillverkad i tyg.

Principen för hur en hängmatta ser ut har inte ändrats på senare år. Men det har designen och materialen. Idag finns en uppsjö av material att välja på, alltifrån segeldukar till nät i naturliga eller syntetiska material.

Det finns också mängder med olika lösningar för upphängningen i form av stativ. Stativen som kan vara av trä eller metall gör att hängmattan kan ställas varhelst det är platt nog.

Att tänka på vid val av hammock och hängmatta

Alla sitt- och ligganordningar som kan gungas måste vara säkra för barn så att de inte tippar. Se till att den produkt som du väljer är stabil och funktionell, förutom att den är vacker och bekväm.

Satsa på kvalitet före pris, så ökar chansen att hammocken eller hängmattan håller länge, och att den håller för det tryck och slitage som uppstår vid användning.

De flesta hammockar levereras i delar och behöver monteras på plats. Se till att skruva fast alla delar enligt anvisningen ordentligt och att efterdra skruvarna.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se