You dont have javascript enabled! Please enable it! Trädgårdsmöbler i trä - Tips när du ska välja | dinbyggare.se

Trädgårdsmöbler i trä

Många ser trädgårdsmöbler av trä som det klassiska i svenska trädgårdar. Utemöbler av trä är vackra och hemtrevliga och fyller väl sin funktion på veranda, terrass eller i trädgård. De är också prisvärda och hållbara, förutsatt att de underhålls på rätt sätt.

Trädgårdsmöbler i trä

Trä är ett vackert och levande material som passar utmärkt för utemöbler. Trädgårdsmöbler av trä kommer i många olika varianter, allt ifrån hammockar och soffor till matbordsgrupper. Det kan kännas naturligt att ha trämöbler, och det är det också.

Det gäller dock att tänka till vad gäller valet av träslag, så att natur och miljö inte tagit skada av fällningen, såsom vid skövling av regnskog för att få tag på teak och andra ädelträslag.

Träslag på trädgårdsmöbler

Det finns mängder med olika träslag att välja mellan. Alla har de sina egenskaper och utseende. Teak, hårda träslag (hardwood) som acacia och redwood samt furu är de allra vanligaste sorterna, men det finns många, många fler.

Teaken är ett av de främsta träslagen för utemöbler, eftersom det är både vackert och hållbart. Ryktet säger att möbler av teak ska kunna stå ute i åratal utan att tas in eller behandlas. Men så är det förstås inte.

Teakmöbler behöver liksom alla andra möbler och saker som står ute månas om. Däremot kan konstateras att teak håller bra mot väta, vilket är en av anledningarna till materialets popularitet.

Trädgårdsmöbler i teak

Miljö

Under 1980-talet började allmänheten uppmärksamma problemet med ädelträ i möblerna. Dessa växer i regnskogen och skövlingen som sker för att få tag på de fåtaliga träd som är av rätt virke gav en sur smak till till exempel teaken.

En regnskog är fylld med ett enormt antal arter av djur, växter, träd och fåglar, och det är precis det som gör regnskogen så fantastisk och unik. Idag är den mesta teaken som säljs i butikerna odlad. Det låter fint, men den odlade teaken måste odlas någonstans.

Tyvärr sker det ofta på före detta regnskogsmark, som skövlas för att ge plats åt stora plantager av en monokultur av träd av en och samma sort. Sedan finns det förstås de som anger att teaken är odlad, även om det är långt ifrån sanningen.

Märkning av teak

Det finns en organisation som övervakar teakhandeln. Den heter FSC – Teak Forest Stewardship Council. Organisationen är oberoende och ger ut certifikat till handlare som sköter sin verksamhet på ett etiskt och miljömässigt okej sätt.

Det finns några andra certifikat ute på marknaden. De är dock inte att lita på, enligt Naturskyddsföreningen, utan kan vara PR-trick för att ge sken av etisk handel.

Underhåll av teakmöbler med teak olja

Underhålla trädgårdsmöbler

Alla trämöbler behöver underhåll, oavsett träslag. Vissa trämöbler är behandlade och håller då bra mot väta. Men det kan också ge problem, då de behöver slipas och målas om med ny lack för att hålla måttet under många år.

Detsamma gäller målade trädgårdsmöbler. Oljade och vaxade trämöbler är lättare att underhålla. Å andra sidan behöver de underhållas oftare, minst varje år. Tvätta ordentligt rent, gärna med en högtryck, och olja om träet.

Alla utemöbler behöver också dammtorkas med jämna mellanrum. Det kan också behövas behandlingar mot mögel- och svampangrepp.

Underhåll teak

Teak är ett speciellt trä som i sig innehåller stora mängder med olja. Det är en av de egenskaper som gör teak så unikt och hållbart. Den behöver därför inte oljas in för hållbarhetens skull, men väl för utseendets skull. Utan regelbundna inoljningar blir vitnar teaken med tiden.

Välja rätt

Teak är det vanligaste träslaget, trots alla diskussioner om miljö och etiska hänsyn. Det beror dels på tradition, dels på att det är ett hållbart träslag. Furu är inte lika hållbart. Å andra sidan är det ett inhemskt träslag och möbler som är av furu är ofta mycket prisvärda.

Tänk på

Tänk på att om möjligt låta alla delar av stolen få lika mycket ljus. Träets struktur och utseende förändras med tiden, och med ett jämnt solljus blir förändringen jämnt fördelad. Förvara alltid utemöbler av trä på en sval och torr plats när det inte är säsong för utemys.

Täck dem inte och ta inte in dem i värmen. Då kan träets form förändras och sprickbildningar uppstå.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se