I den här artikeln hittar du utförlig information, gör det själv instruktioner och förklarande fotografier som visar dig hur man arbetar och skär i glas.
De flesta av dagens småhusägare har sällan anledning att själva ge sig i kast med att skära glas. I varje fall tycks man i allmänhet anse detta. Även enklare arbeten överlåts i regel på glasmästaren.
Har man däremot ett äldre hus med lite udda fönsterformat, eller t ex ett fritidshus som ligger långt ifrån ett glasmästeri, är det både praktiskt och ekonomiskt lönsamt att med hjälp av reservglas snabbt kunna reparera en skada. Det är nämligen inte så svårt som man tror att skära i glas.
Förr hörde reservglas nästan till den ordinarie hushållsutrustningen. Om en vindkåre skulle slita upp ett fönster eller en felpassad fotboll to vägen genom en stängd ruta skulle skadan snabbt kunna repareras. För många småhusägare skulle en sådan gardering vara till stor nytta även i dag. Man skulle slippa att provisoriskt täcka trasiga rutor. Man skulle också undvika många gånger helt onödiga transport och arbetskostnader.
Dessutom kan man i mera hobbybetonade sammanhang ha god nytta av att kunna och våga handskas med glas, att t ex kunna sätta glas i en tavelram, att skära till en bänk eller bordsskiva i materialet. Du behöver inte satsa en massa pengar på dyrbara verktyg för att kunna skära glas.
Egentligen behöver du bara en stor linjal och en glasskärare. Varken den ena eller andra kostar någon förmögenhet. Numera kan du välja mellan billiga skärare med ståltrissor och mera avancerade med hårdmetalltrissor. De senare är prismässigt jämförbara med glasmästardiamanter.
För rund, oval och figurskärningar finns en del specialverktyg, men i de allra flesta fall klarar du även sådana arbeten med hjälp av schabloner, som du själv kan skära till av kartong eller såga ut i tunn plywood. En viktig del i utrustningen är ett stadigt och inte alltför hårt och stumt underlag. Men även detta är skäligen enkelt ordnat. En tunn filt, en pappskiva eller en mjuk träfiberskiva är för det mesta allt som behövs.
Egentligen är det inte alls särskilt svårt att skära i glas, men det krävs förstås att man är lätt på handen och gör det till en god vana att alltid hålla rent på arbetsbordet. Får t ex glasrester ligga kvar är det lätt hänt att ett i övrigt snyggt skärningsarbete försämras av repade ytor.
Splitter och större sandkorn kan också göra att glaset brister på fel ställe. Är du nybörjare gör du klokt i att, innan du ger dig i kast med mera avancerade arbeten, öva på glas som inte är så värdefullt.
Tips!
En lagom sviktande bädd för glasarbeten är att lägga några lager tidningspapper över ett bord. Men se alltid till att underlaget är fritt från glasrester. I handeln finns speciella glaslyftare med gummisugplattor (se verktygsbilden). En enda platta lyfter ca 40 kg. För lättare lyft t.ex. runda glasurtag kan man använda en vanlig vaskrensare.
Värt att veta
När du använder en glasskärare med trissa kan du med hjälp av skärljudet avgöra om du för verktyget på rätt sätt. Trissan ska ge ifrån sig ett svagt visslande ljud, men far inte gnissla.
Ett glas som ska ramas in bör alltid skäras till med 1-2 mm spelrum runt om. Tränger glaset i falsen spricker det förr eller senare. S k efterskärningar av smala remsor är mycket svåra att göra.
Det här behöver du när du ska skära i glas:
Verktyg:
1. Glasskärare med trissa/diamant 2. Lång, vinklad linjal 3. Tumstock 4. Flacktång 5. Mjuk borste 6. Fet krita el vattenlöslig filtpenna 7. ev. Glaslyftare 8. Verktyg för rundskärning 9. Skyddshandskar och skyddsglasögon, ev. dammfilter.
Förberedelser
1. Arbetsbordet måste vara stadigt och ha en inte alltför stum yta. Täck med t ex pappskiva eller en tunn filt.
2. Arbetsyta och glas måste vara helt rena för att undgå repor. Borsta noga innan du lägger upp glasskivan.
3. Rita skärlinjen med fet krita eller en vattenlöslig filtpenna. Räkna med trissans övermått och använd tumstock.
4. Är du helt säker på att linjalen inte rubbas kan du dela glaset med enbart linjalen som skäranvisning.
5. Eftersom skärtrissan är utbytbar bör du före skärningen kontrollera att den sitter ordentligt fast.
6. Det skadar inte heller om du smörjer trissan med en droppe olja vid den axel den roterar på.
Skärning med trissa
1. Det är viktigt att du placerar verktyget ända ute vid glasskivans kant. Skär längs linjalen. dock inte i en fet markering.
2. Skär med ett jämnt men inte alltför hårt tryck. Du ska känna ett visst motstånd och höra ett knastrande ljud.
3. Snittet ska utan avbrott dras ut till motsatt glaskant. Avbryter du och börjar på nytt förstörs glasskäraren.
4. Det är inte meningen att du ska skära igenom glaset, bara göra ett ytsnitt, efter vilket glaset sedan bryts.
Skärning med diamant
1. Även när du skär med diamant ska glaset vila på plant, ej för hårt underlag. Tekniken är något annorlunda.
2. Håll verktyget så att handtagets riktmärke visar åt vänster i förhållande till riktningen.
3. Fatta det som en penna och luta det lätt mot dig alltså aldrig från dig och inte heller rakt upp.
4. För diamanten mot dig från kant till kant i en lätt “släpande” rörelse över glaset.
5. Tryck inte för hårt! Det är viktigt att snittet görs i ett enda tag. Ett diamantsnitt får aldrig upprepas.
6. Till cirklar kan man antingen använda en mall att skära efter eller ett specialverktyg avsett för rundskärning.
Olika sätt att bryta
1. Efter skärningen kan du lyfta glasskivans ena ände och underifrån försiktigt slå skäraren mot skärlinjen.
2. Skivan delar sig då efter skärlinjen. Ev mindre ojämnheter kan du putsa bort med t ex en flacktång.
3. Behöver du bryta kraftigare kan du dra ut glaset över bordskanten med skärlinjen längs denna och trycka nedåt.
4. Större skivor bryts genom att man lätt pressar glaset exakt mot den längs skärlinjen underliggande linjalen.
5. Smalare bitar bryts enklast bort med hjälp av tummen och pekfingret. Använd skyddshandskar!
6. Ev. restbitar längs skurna kanter bryts enklast bort med hacken i skäraren, med plattång eller ändavbitare.