Lär dig att skära i glas

Skär i glas med glasskärare

I den här artikeln hittar du utförlig information, gör det själv instruktioner och förklarande fotografier som visar dig hur man arbetar och skär i glas.

De flesta av dagens småhusägare har sällan anledning att själva ge sig i kast med att skära glas. I varje fall tycks man i allmänhet anse detta. Även enklare arbeten överlåts i regel på glasmästaren.

Har man däremot ett äldre hus med lite udda fönsterformat, eller t ex ett fritidshus som ligger långt ifrån ett glasmästeri, är det både praktiskt och ekonomiskt lönsamt att med hjälp av reservglas snabbt kunna reparera en skada. Det är nämligen inte så svårt som man tror att skära i glas.

Förr hörde reservglas nästan till den ordinarie hushållsutrustningen. Om en vindkåre skulle slita upp ett fönster eller en felpassad fotboll to vägen genom en stängd ruta skulle skadan snabbt kunna repareras. För många småhusägare skulle en sådan gardering vara till stor nytta även i dag. Man skulle slippa att provisoriskt täcka trasiga rutor. Man skulle också undvika många gånger helt onödiga transport och arbetskostnader.

Dessutom kan man i mera hobbybetonade sammanhang ha god nytta av att kunna och våga handskas med glas, att t ex kunna sätta glas i en tavelram, att skära till en bänk eller bordsskiva i materialet. Du behöver inte satsa en massa pengar på dyrbara verktyg för att kunna skära glas.

Egentligen behöver du bara en stor linjal och en glasskärare. Varken den ena eller andra kostar någon förmögenhet. Numera kan du välja mellan billiga skärare med ståltrissor och mera avancerade med hårdmetalltrissor. De senare är prismässigt jämförbara med glasmästardiamanter.

För rund, oval och figurskärningar finns en del specialverktyg, men i de allra flesta fall klarar du även sådana arbeten med hjälp av schabloner, som du själv kan skära till av kartong eller såga ut i tunn plywood. En viktig del i utrustningen är ett stadigt och inte alltför hårt och stumt underlag. Men även detta är skäligen enkelt ordnat. En tunn filt, en pappskiva eller en mjuk träfiberskiva är för det mesta allt som behövs.

Egentligen är det inte alls särskilt svårt att skära i glas, men det krävs förstås att man är lätt på handen och gör det till en god vana att alltid hålla rent på arbetsbordet. Får t ex glasrester ligga kvar är det lätt hänt att ett i övrigt snyggt skärningsarbete försämras av repade ytor.

Splitter och större sandkorn kan också göra att glaset brister på fel ställe. Är du nybörjare gör du klokt i att, innan du ger dig i kast med mera avancerade arbeten, öva på glas som inte är så värdefullt.

Tips!

En lagom sviktande bädd för glasarbeten är att lägga några lager tidningspapper över ett bord. Men se alltid till att underlaget är fritt från glasrester. I handeln finns speciella glaslyftare med gummisugplattor (se verktygsbilden). En enda platta lyfter ca 40 kg. För lättare lyft t.ex. runda glasurtag kan man använda en vanlig vaskrensare.

Värt att veta

När du använder en glasskärare med trissa kan du med hjälp av skärljudet avgöra om du för verktyget på rätt sätt. Trissan ska ge ifrån sig ett svagt visslande ljud, men far inte gnissla.

Ett glas som ska ramas in bör alltid skäras till med 1-2 mm spelrum runt om. Tränger glaset i falsen spricker det förr eller senare. S k efterskärningar av smala remsor är mycket svåra att göra.

Det här behöver du när du ska skära i glas:

Verktyg:
1. Glasskärare med trissa/diamant 2. Lång, vinklad linjal 3. Tumstock 4. Flacktång 5. Mjuk borste 6. Fet krita el vattenlöslig filtpenna 7. ev. Glaslyftare 8. Verktyg för rundskärning 9. Skyddshandskar och skyddsglasögon, ev. dammfilter.

Förberedelser

Skärning med trissa

Skärning med diamant

Olika sätt att bryta

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se