Kökstillbehör och kökets små detaljer

Ett kök kan med enkla medel bli lättarbetat och roligt att vistas i. Det behövs ofta några enkla redskap och förvaringslösningar för att förbättra arbetsmiljön och göra baket och matlagningen roligare.

Kökstillbehör i modernt kök

Praktiska kökstillbehör i modernt kök.

– Tänk igenom vilka behov just du har, och vilka redskap du använder ofta.
– Köp vägghängda förvaringsmöjligheter. Det ger bra översyn och tillgänglighet .
– Sortera skåp och lådor och förvara alla redskap i smarta lådor.
– Skaffa rejäla burkar och backar för förvaring av mer skrymmande saker.
– Använd din fantasi! Låt en del redskap som används ofta stå framme. Allt behöver inte gömmas i lådor.

Ett lättarbetat kök är ett bra kök. Hur väl eller illa ett köksutrymme än är planerat, kan de små detaljerna hjälpa till att få ordning på redskapen. Här kommer några smarta tips på ting som kan få ditt kök att bli mer användarvänligt.

Kökstillbehör med magnetisk knivhållare

Ett praktiskt kökstillbehör, en magnetisk knivhållare i trä.

Vägghängda kökstillbehör

– Knivhållare. Knivar ska förvaras så att de inte skadas. En kubb eller en knivhållare på väggen är två utmärka alternativ. Då finns dessutom knivarna till hands när de som bäst behövs. Samtidigt hamnar knivarna på en höjd där små barn inte når dem. Inget mer rotande i osorterade lådor här inte.

– Magnetlist. En knivhållare i form av en magnetlist kan också förvara många andra redskap till köket, inte minst saxarna.

– Köksrullehållare. Det finns en uppsjö köksrullehållare i olika storlekar och varianter som kan sättas upp på väggen. Då finns papper alltid till hands, men kommer inte i vägen i första taget.

– Stänger. På stänger går det att hänga upp det mesta med hjälp av krokar eller särskilda behållare. Det finns behållare för det mesta: kryddor, bestick, disktorkning, köksrullar etc. På stängerna kan du också hänga rostfria mått och mycket annat smått och gott som har en bra upphängningsanordning.

– Hyllor i smått och stort. Små hyllor pryder sin plats och ger möjligheter för smart förvaring. De kan vara allmänna hyllor där du kan ställa vad du vill, eller hyllor anpassade för särskilda ändamål för vinglashängning, kryddor, tallrikar och mycket, mycket annat.

Öppna hyllor

Ibland kan överskåpen med de stängda luckorna rendera problem. Det gäller särskilt om muggar, tallrikar och annat används ofta. Än värre är det om alla inte kan köket så bra. Då blir det till att leta bakom de stängda köksluckorna. Varför inte prova öppna hyllor istället? Det ger en bra överblick och gör köket överskådligt och enkelt att hitta i. Dessutom minskar risken för att det göms bra-att-ha saker längst in i hyllorna.

Lösningar i skåpen

För hörnen: Om skåpen är av standardstorlek kan i vissa fall karuseller sättas in. Då kan hela skåpet utnyttjas till fullo.

Lådor: Vanliga besticklådor kommer i många olika varianter. Välj med omsorg de som passar lådsystemet och det som ska ligga i lådan. Det finns också insatser för lådsystemen som kan rymma bestick, kryddburkar. Med en lådmatta blir inte lådan lika hal och då stannar det som förvaras i lådan på sin plats – hela tiden.

Skrymmande: Sopor och andra skrymmande förvaringar kräver bra lådor. Även plastpåsar kan ha sin egen hållare, så att de dräller omkring under diskbänken och tar onödigt stor plats. Trådbackar: istället för hyllor kan i många fall trådbackar användas. Det är smart då de är utdragbara och inte samlar skräp.

Rullande lösningar

Den som behöver extra ytor och förvaring i ett kök behöver inte bygga till eller nytt. I många fall räcker det med att köpa sig en köksö eller en trevlig serveringsvagn. Båda dessa lösningar kan komma på hjul, vilket gör att de finns till hands när de som bäst behövs.

Kökstillbehör med avfallskvarn

Avfallskvarn

Avfallskvarnar är något som blivit mer och mer populärt i svenska kök, även om det finns restriktioner kvar från visa kommuner. Populariteten beror förmodligen på att avfallskvarnen helt klart är det behändigaste alternativet att bli av med matresterna på. Det är bara att skölja av tallriken så är matresterna borta. Det ger ingen lukt, och intervallerna mellan bärande av matrestpåsar blir betydligt längre.

Tänk dock på att inte alla kommuner godkänner avfallskvarnar så kontakta din kommun innan köp och inkoppling sker. Det gäller oavsett om du bor i villa eller lägenhet, och oavsett vilken form av system som avloppet är kopplat till.

Smarta hållare och hängare

Smarta hängare kommer i måna olika skepnader. Här är några exempel på hållare och hängare som ger ordning och reda under bakprocesser och matlagningskvällar.

– Bokhållare. Den som följer kokboken får det betydligt lättare om boken kan stå och ha rätt sida uppslagen hela tiden. Det ser bokhållaren till att det gör.

– Bakplåtshållare. Den som bakar ofta inser snart att köket alltid är för litet. Avlastningsytorna räcker inte till, hur stora de än ter sig från början. Stapla plåtarna på höjden istället med hjälp av en bakplåtshållare.

– Tallrikshållare. Precis som med bakplåtshållaren tillåter tallrikshållaren att tallrikarna staplas på höjden. Det är mycket praktiskt inför en servering av finmiddagen.

– Stekjärnshållare. Är du istället den som fräser upp mängder med mat i flera stekjärn samtidigt? Då är stekjärnshållaren en bra finess att ha till hands.

Vilka smarta lösningar gillar du att ha i ditt kök?

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se