Fönsterbänkar med blommor i flera våningar

Fönsterbänkar i flera våningar med blommor

I många hem är fönsterbänkarna alltför få för alla ljuskrävande växter. Du kan på olika sätt göra arrangemang i flera våningar för att få mera utrymme, Vanliga material att arbeta med är trä, glas och plexiglas. Det finns även andra anledningar att täcka ett helt fönster med grönska. En av dessa är om utsikten från fönstret är ointressant eller trist, en annan är om du vill skapa insynsskydd utan att behöva dra ner rullgardinen. Det enklaste sättet att montera en extra fönsterbräda i fönstersmygen är att använda konsoler och en bräda med rätt mått. Väljer du denna lösning är det viktigt att du fäster konsolerna på rätt sätt. Välj därför skruvar och eventuell plugg för det underlag du ska fästa i. Du bör också fästa skivan i konsolerna för att inte riskera att hyllan vippar om belastningen blir ojämn.

Glasskivor fäster du på ungefär samma sätt. Eftersom det är svårt att borra i glaset utan att spräcka skivan, kan du istället limma eller tejpa med dubbelhäftande tejp. Glasskivans kant syns nästan inte alls på lite avstånd, vilket bidrar till fönstrets karaktär. Växter och andra föremål tycks “sväva” fritt. Materialet stjäl inte heller så mycket ljus som trähyllorna, vilket gör materialet extra lämpligt i fönster som vetter mot norr.

Väljer du att använda plexiglas har du många möjligheter att skapa ett fönster med personligt utseende. Materialet går att forma på många sätt. Du kan med rätt verktyg borra, såga, limma och böja i stort sett hur du vill. Du får alltså de bästa egenskaperna ur trä och glasalternativen samt möjligheten att forma i mjuka, eleganta linjer.

När du arbetar i plexiglas bör du aldrig markera kap och böjställen med rits. Använd en spetsig tuschpenna istället. Det går bäst att borra och såga i materialet om du har tillgång till maskiner. Borrstålet bör vara spiralvinklat i 60-90ø och sågklingan bör vara fintandad. Ytbehandla dessutom kapställen med fil, stålull och polertrasa innan du limmar, så får du en näst intill osynlig fog.

Om du till exempel ska göra en trappstege för blomsterfönstret kan du böja den i ett stycke. Innan du börjar bör du göra en ritning med exakta mått, så att stegen passar i fönstret och också står stadigt. För att kunna böja plexiglas behöver du varmluftpistol och en mall, till exempel en rundstav eller rakt trästycke, att böja emot. Tänk på att inte hetta materialet för snabbt och att aldrig hålla varmluftspistolens munstycke närmare än 20 cm. Använd alltid handskar när du arbetar i plexiglas. Eftersom växterna kommer nära fönsterrutan kan man odla en hel del växter i fönster mot norr, medan öster och västerfönster är idealiska för odling i våningar. Väljer du att göra denna typ av arrangemang i fönster mot söder kan däremot värmen bli alltför påfrestande för många växter. Se därför till att du kan skydda dem under heta sommardagar med exempelvis en ljus rullgardin mellan fönstret och hyllan.

Det finns ett stort urval av så kallade miniväxter på marknaden. De passar utmärkt om du vill ha flera våningar i fönstret. Ampelväxter och kaktusar är andra bra alternativ. Undvik däremot att välja slingrande och klättrande växter på hyllorna. De ställer till med problem när du behöver lyfta ner krukor och hyllor för fönsterputsning eller vädring. Köksfönstret blir både användbart och dekorativt med kryddväxter på hyllorna. Eftersom man ideligen skördar från plantorna blir de inte för höga och vidlyftiga för det begränsade utrymmet.

fristående arrangemangOm du arbetar i plexiglas kan du göra ett fristående arrangemang i trappstegs-form. Se till att avställningsytorna blir tillräckliga på varje “steg”. “Vilplanet” kan med fördel vara dubbelt så brett som stegen så blir konstruktionen stadig

.

Trappstegsform i plexiglasTrappstegsform.

hylla med dold infästningDu kan istället för konsoler göra en hylla med dold infästning (se lilla bilden). Du kan antingen fräsa ur spår i en tjock skiva eller bygga en hylla av spånskiva och lister. I bägge alternativen ska framkanten vara intakt. Spika eller skruva träklossar på lämplig höjd i smygen och skjut brädan på plats.
Skiss på hylla med dold infästning

Hylla på konsolI ett högt fönster kan du sätta upp hyllor på konsoler i flera våningar. Här passar det bra att driva sticklingar och frö, men många ampelväxter, kaktusar, suckulenter och miniväxter passar också bra i det låga utrymmet.

vackra konsoler av träDet finns konsoler i flera former och färger. Du kan också göra vackra konsoler själv av trä. När du skruvar fast dessa är det viktigt att du använder rätt fästdon. Mät också noga med vattenpass så att hyllan hamnar helt i våg.

VädringsspringaOm du sätter hyllorna en bit från fönstret kan du som regel öppna en vädrings-springa utan att lyfta ner hela arrangemanget. Dessutom kan du enkelt skydda växterna mot starkt solljus med en ljus rullgardin mellan fönstret och hyllorna.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se