You dont have javascript enabled! Please enable it! Dörrhandtag till ytterdörr - Bra tips om dörrtrycken och beslag | dinbyggare.se

Dörrhandtag och beslag till ytterdörrar

Dörrhandtag och beslag på ytterdörr

Dags att byta dörrhandtag? I den här artikeln om dörrtrycken eller som det även kallas dörrhandtag får du information och bra tips om vad du bör tänka på när du ska byta och välja dörrhandtag på ytterdörren.

Ett dörrhandtag, en nyckelhålsskylt och ett par gångjärn kan tyckas vara betydelselösa detaljer på en ytterdörr, men är dörrhandtagen och gångjärnen till exempel tillverkade av blankpolerad mässing är de så starkt iögonfallande att de kan ge karaktär åt husets entré, ibland till och med mer än själva dörrbladet. Det är inte ovanligt att man enbart genom att skaffa nya ytterdörrsbeslag når samma förnyande effekt som om hela ytterdörren hade bytts ut.

De vanligaste och nödvändiga beslagen för slagdörrar är gångjärn, dörrlås och dörrhandtag. I vissa fall kan även uppställningsbeslag och brevinkast räknas som vanliga. Till roterande dörrar, lyftdörrar, skjut och vikdörrar fordras alltid speciella beslag, men dörrar av dessa slag är endast i undantagsfall aktuella för småhus.

Dörrhandtag för ytterdörrar kostar åtskilligt mer än beslagen för innerdörrar

Normalt används en ytterdörr mera sällan än en innerdörr. Om man därför bara ser till slitaget borde innerdörrens dörrhandtag och gångjärn vara kraftigare och mer tåliga än på en ytterdörr. Nästan utan undantag är det emellertid tvärtom, vilket är tur för småhusägaren eftersom dörrhandtag och gångjärn på en ytterdörr kostar åtskilligt mer än beslagen för innerdörrar.

De senare är dessutom fler till antalet. Bakgrunden till detta något motsägelsefulla förhållande är givetvis att ytterdörren är tyngre och att man ställer andra och betydligt högre krav på ytterdörrens utrustning.

Tack vare den mindre frekventa användningen av en ytterdörr får man dock en viss valfrihet. Man kan kosta på sig att se mer till t.ex. dörrhandtagets utseende än till greppvänligheten. De specifika krav som ställs på ytterdörrarnas beslag hör bl.a. ihop med konstruktionernas tyngd och gäller t ex gångjärnens bärförmåga, mekaniska stabilitet och tålighet mot förslitning så att inte funktionen sätts ned. Gångjärnen ska också ha en ytbehandling som skyddar mot korrosionsangrepp.

Allt detta fastställs i svensk standard, där också kraven på inbrottsskydd anges. Gångjärnen ska bl.a. motstå en horisontellt riktad kraft av 6000 N och inte kunna lyftas ut genom att gångjärns sprintarna slås av. Likvärdiga krav finns på låsens funktion, men här är variationerna större varvid bl.a. också nyckelskyltarna kan påverkas.

Olika typer av lås och dörrhandtag

Dubbelfallslås har två fallreglar. Tryckfallet manövreras med dörrhandtagen och cylinderfallet med nyckel. Tvåfunktionslåset är en kombination av tillhållarlås och cylinderlås. Detta kan manövreras manuellt eller automatiskt i cylinderfunktionen och manuellt i tillhållarfunktionen.

Alla dörrhandtag hålls i princip samman av två genomgående fästskruvar medan fyrkantpinnen är lös. Dörrhandtagen är ställbara för dörrtjocklekar mellan 32 och 50 mm. Även de flesta nyckelhåls skyltar av rund typ är standardiserade och sätts endera fast med genomgående skruvar eller genom friktion.

Ytterdörr med dörrhandtag av mässing

Förr var det vanligare att dörrhandtagen och beslagen till ytterdörrar var tillverkad i mässing som kunde vara blankpolerad, mattborstad eller oxiderad. Idag är det vanligare att dörrhandtagen är tillverkade av andra metaller som aluminium, rostfritt stål, ytbehandlad zink, som t.ex. mattborstad krom och polerad krom.

Till ytterdörrsbeslag kan man, förutom dörrhandtag, nyckelhålsskyltar och gångjärn, också räkna brevinkast, ringklockor, portklappar, dörrkedjor, dörrstopp och namnskyltar. Med lite god vilja kan även hus och brevlådesiffror tillhöra denna grupp. Sortimentet är stort och tämligen jämnt fördelat mellan traditionell och modern formgivning.

Antingen en ytterdörr kräver tre eller fyra gångjärn placeras ett enda gångjärn vid dörrbladets underkant och de övriga vid dess överkant.

Dörrlås till ytterdörrEtt dörrlås till en ytterdörr består vanligtvis av de tre huvuddelarna låshus, spärranordning och slutbleck. De synliga beslagen är nyckelhålsskyltarna och dörrhandtag.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se