Putsa, trimma och röja en gräsmatta – Så gör du

Det är inte överallt som gräsklipparen kommer till t.ex. tätt under buskage, närmast intill en trädstam, vid stenparti eller damm.

Kortversion

Gräsmattans skötsel om trimning och röjning

  • Val av verktyg: Det är viktigt att välja rätt verktyg baserat på gräsmattans storlek och terräng. För mindre ytor och finjusteringar kan en häcksax eller en batteridriven trimmer vara tillräcklig, medan större ytor med tuffare vegetation kan kräva en kraftfullare gräsröjare.
  • Trimningstekniker: Effektiv trimning kräver tekniker som tar hänsyn till verktygets kapacitet och gräsmattans beskaffenhet. Det handlar om att röra sig systematiskt för att skapa jämna kanter och undvika skador på både gräset och verktyget.
  • Underhållsstrategier: Regelbundet underhåll, som att rengöra verktygen efter varje användning och kontrollera dem för slitage, säkerställer att de håller längre och fungerar effektivt. Det kan inkludera slipning av blad och kontroll av motordelar.
  • Säkerhetsföreskrifter: Använd alltid lämplig skyddsutrustning som skyddsglasögon och handskar, och följ tillverkarens instruktioner och rekommendationer för säker användning av verktygen för att minimera riskerna för skador.

VISA MER

Artikeln uppdaterad: 2024-02-23

Motorhacka fräser om gräsmatta

I trädgårdar med många vrår och skrymslen och där en maskin inte kommer fram kan det vara nödvändigt med något slags handsax eller ett betydligt mera tekniskt utvecklat redskap som kallas trimmer eller röjare, beroende på kapaciteten.

Relaterade artiklar

Se alla artiklar på gräsmatta »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se