You dont have javascript enabled! Please enable it! Våtrumsmatta - Bra tips om våtrumsmattor för golv och vägg | dinbyggare.se

Våtrumsmatta – Snyggt prisvärt alternativ till kakel och klinkergolv

Våtrumsmatta och våtrumstapet i badrum

Stilren våtrumsmatta på golv och väggar.

Under 70-talet var det våtrumsmatta i badrummet som gällde. Sedan försvann det, för att nästan helt ersättas med kakel och klinker. Men nu är golv- och väggmattorna tillbaka igen.

Anledningen till det är att våtrumsmattor är billiga, enkla att montera och går att få i en mängd olika utföranden, kulörer och mönster.

Kakel har varit normen för ett kvalitativt badrum. Våtrumsmattor har under några årtionden kommit att ses som något av ett fattigmanskakel. Den tiden verkar gå mot sitt slut, och det blir allt vanligare att nya badrum förses med våtrumsmattor på väggar och golv, ibland med en del av rummet klätt i kakel.

Våtrumsmatta för golv och vägg i badrum

1. Våtrumsmattor i många utföranden

Utvecklingen av våtrumsmattor till badrum har under de senaste åren varit stor. Materialen blir allt bättre och motståndskraftigare mot väta, hållbarheten ökar alltmer och det finns mängder av mönster och färger att välja mellan.

Det finns allt ifrån kakelliknande mönster till underfundiga mönster som inte kan efterliknas med kakel.

Våtrumstapet och matta som motstår fukt i badrummet

2. Olika varianter av våtrumsmattor

De vanligaste våtrumsmattorna är tillverkade i homogent PVC. Det är ett flexibelt material som gör att det går ganska smidigt att få till kanter och brunnsskarvar.

Väggarnas mattor är ofta tunnare än golvets mattor, där kraven på hållbarhet är extra höga. Våtrumstapeter var vanliga förr, och finns än idag att få tag på.

De ser i princip ut som vanliga tapeter och sätts upp på samma sätt. Våtrumstapeten motstår fukten i badrummet. Det finns skillnader i hur motståndskraftig våtrumstapeten är mot vatten. Vissa tål fukt, medan andra tål tuffare tag.

Det är lättstädat med våtrumsmatta

3. Smidigt och billigt

När våtrumsmattan är på plats i badrummet blir badrummet en lättstädad plats. Det passar framför allt hushåll med många personer och barnfamiljer med glada och lekande barn.

Det är smidigt att ha våtrumsmattor på väggarna i badrummet. Det mattbelagda badrummet är också ett prisvärt badrum.

Såväl inköp som montering av våtrumsmattor och våtrumstapeter är mycket billigare än kakelsättningen, vilket gör att de är lockande alternativ för alla prismedvetna.

Montering med våtrumsmatta på badrumsväggen blir oftast lite billigare

4. Montering av våtrumsmatta

Till skillnad mot kaklet behövs ofta ingen fuktspärr eller liknande för att sätta upp en våtrumsmatta. Våtrumsmattan är i sig helt vattentät, så bara skarvarna trådsvetsas och blir täta så kommer ingen fukt att läcka ut från badrummet.

Det gör monteringen enklare än vid kakelsättning. Det sparar samtidigt pengar för den som ska renovera badrummet, pengar som kan användas till annat.

När badrummet sedan ska renoveras om igen, är vissa våtrumsmattor faktiskt godkända som fuktstpärrar i sig. Det kan vara värt att investera i en sådan för att göra framtida renoveringar billigare och enklare.

5. Skarvar

En av de svaga punkterna i väggmattor och golvmattor är skarvarna. Det är särskilt viktigt att dessa blir täta. Bra golv- och väggmattor är trådsvetsade för att underlätta skarvningen.

Vid montering av en våtrumsmatta rekommenderas en metod som kallas för horisontalmetoden. Det betyder att våtrumsmattorna inte läggs på väggarna som en tapet, utan istället sveps runt rummet.

Det minskar antalet skarvar och ger ett snyggt resultat. Limmet som används och eventuellt fogskum måste vara anpassat efter våtrum. Kontrollera även att mattorna är godkända enligt golvbranschens branschstandard. Om våtrumsmattan är godkänd får den en så kallad VT-märkning. Du kan läsa mer om VT-märkning och godkända golv och väggmattor för våtrum på golvbranschens sida.

6. Sätta upp själv eller anlita proffs?

Eftersom våtrumsmattan ska sitta i ett rum där fukten är hög och där inga skarvar kan finnas mellan våderna kan det vara väl värt pengarna att anlita en professionell golvläggare och fackman för att sätta upp våtrumsmattan.

Det ger dig som hus- eller lägenhetsinnehavare dessutom ett förbättrat försäkringsskydd om olyckan ändå skulle vara framme. Arbetet räknas som ombyggnation i hemmet och är avdragsgillt enligt ROT.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

7. Blanda kakel och våtrumsmatta

Ett badrum kan innehålla både kakel och våtrumsmatta. Det går att blanda friskt mellan de olika materialen, för att få ett unikt badrum och kanske också för att hålla kostnaderna nere.

Med kaklets ofta mer rena stil och de härliga mönster som finns på marknaden för våtrumsmattor gör att färger och mönster kan varieras i det oändliga.

Tänk bara på att om golvet är en våtrumsmatta ska den alltid läggas innan väggarnas kakel sätts upp.

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se