Startsida / Trädgård / Altanbygge

Bygga altan? Tips och inspiration inför altanbygget

Innan du startar ditt altanbygge är det viktigt att du tänker igenom vart du ska placera altanen. Vill du sitta och njuta av kvällssolen eller kanske prioriterar du att altanen ska vara i nära anslutning till köket. Du bör även fundera på om du vill ha en insynsskyddad altan. Tänk på att altaner och uteplatser kräver underhåll. Altaner av trä behöver årligen rengöras och oljas in för att hålla i längden. Högtryck kan användas till rengöringen, men tvätta inte med för högt tryck då kan du skada träets fibrer.

Bygglov för altan

Ett vanligt altandäck i marknivå kräver oftast inte ett bygglov. Enligt Boverket finns det inga exakta mått för när en altan kräver bygglov, varken när det gäller storlek eller höjd över marken. Så om du ska bygga en altan och du har planerat att den ska vara över marknivå bör du kontrollera med byggnadsnämnden i din kommun om du måste ansöka om bygglov. Ett bygglov behövs även om du ska bygga ett vind- eller insynsskydd av plank som är över 1,8 meter över marknivå.

Rotavdrag när man bygger altan

Om du bygger en altan som är sammanbyggd och förankrad i huset så räknas det som en tillbyggnad och det innebär att du får dra av för rotavdrag om du anlitar en snickare för arbetet. Det gäller även om du t.ex. vill bygga en altan som är förankrad i ett attefallshus på tomten.

Förberedelse och planering inför altanbygget

Material till altanbygget

Verktyg till altanbygget

Att bra och rätt verktyg är halva jobbet är en gammal sanning. En skruvdragare är nödvändig. Bra handverktyg som t ex en vass såg är ett måste. Använd inte gamla slöa verktyg när du ska bygga en altan då blir arbetet dubbelt så slitsamt.

Ämnen: