Täta fönster själv steg för steg – Utförlig beskrivning med bilder

Tätat fönster

Drar det från dina fönster? Fönsterdrag är oekonomiskt och innebär värmeförluster. I denna steg för steg artikel går vi igenom hur du kan täta dina fönster själv och undvika både drag och onödiga värmekostnader.

Läs också: Steg för steg artikeln justera fönster

Verktyg och material du behöver för att täta fönster

Verktyg

1. Såg.
2. Häftpistol.
3. Skruvmejsel.
4. Stämjärn.
5. Hammare.
6. Kniv.
7. Limpistol.
8. Kofot.
9. Sax.

Material

1. Modellera.
2. Tätningslist.
3. Flexibelt fogskum.
4. Silikonlim.
5. Spik och skruvar.
6. Häftklammer.
7. Trälim.

Olika profiler på tätningslister

Här är dom vanligaste benämningarna på olika profiler för tätningslister. Tätningslister för fönster är i regel vita med finns även i andra kulörer som t.ex. brun, beige, grå och svart.

1. Omega-list.

2. O-profil.

3. P-profil.

4. V-profil.

5. E-Profil.

Viktigt om du ska täta fönster i hus med självdragsventilation

Bor du i ett äldre hus med självdragsventilation är det viktigt att du inte tätar fönstren för mycket. Det kan leda till försämrad självdragsventilation som kan skapa fuktproblem.

När du tätar fönster i ett hus med självdrag kan du därför lämna en glipa på c:a 15-20 cm upptill mitt på fönsterbågen om du tätar ett inåtgående fönster eller på fönsterkarmen om du tätar ett utåtgående fönster.

Om du vill undvika att det drar från fönstret blåsiga dagar kan du sätta en tätningslist av ull i glipan eller ersätta den översta tätningslisten helt med en ull-list.

Dom enda fönstren du lämnar utan glipa är kök och badrumsfönster. Anledningen är att det finns frånluft via köksfläkt och badrumsfläkt i dessa rum och det kan skapa sk. kallras. D.v.s. att den kallare utomhusluften under höst och vinter inte hinner värmas upp utan går direkt från fönstret och ut via köks- eller badrumsfläkten.

Förarbete innan du ska täta fönster

Så tätar du utåtgående fönster med tätningslister

Man kan täta fönster med tätningslister på tre olika sätt. Med fintrådsklammer, silikonlim eller självhäftande tätningslister. Numer är det inte lika vanligt att man häftar fast tätningslisterna med klammer men vi har ändå valt att ta med det i beskrivningen.

Täta inte fönster med självhäftande tätningslister när det är kallt eller fuktigt då riskerar du att tätningslisterna inte fäster ordentlig och lossnar. Du bör ha en utomhustemperatur som är minst 10 plusgrader inte lägre än så.

Så tätar du inåtgående fönster med tätningslister

Principen är densamma som för montering av tätningslist på utåtgående fönster, men på inåtgående fönster placeras tätningslisten på fönsterbågens insida.

1. Montera först den vertikala tätningslisten mitt på själva falsen från överkanten på fönsterbågen till underkanten.

2. De horisontella övre och undre tätningslisterna fästs från den vertikala listen till kanten på fönsterbågen på gångjärnssidan. Var noggrann så att ingen glipa finns mellan den vertikala listen och den horisontella.

4. Den andra vertikala tätningslisten ska fästas på fönsterbågens sidostycke på gångjärnssidan mellan de horisontella listerna.

Täta mellan karm och vägg

Mer tips om fönsteråtgärder med steg för steg beskrivningar

– Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se