Linoljekitt – det traditionella fönsterkittet

Linoljekitt på fönster

Linoljebaserade produkter, inte minst linoljekitt, är basen vid en renovering av träfönster på traditionellt sätt. Trots att det dykt upp en mängd andra typer av fönsterkitt på marknaden är linoljekittet en stark kandidat för alla som vill renovera sina fönster.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det beror inte minst på att det är väl beprövat, men också på att det är prisvärt, lätt att använda och jämfört med många andra kitt en miljövänlig produkt.

Vad innehåller linoljekitt

Linoljekitt består av en blandning av linolja och krita. I gamla recept är linoljan alltid rå, men i dagens linoljekitt kan den vara såväl rå som kokt. Kitt som bygger på kokt linolja torkar fortare. Det finns en mängd olika fabrikat på linoljekitten och de kan variera något i egenskaper och i kvalitet. Gemensamt för de flesta är dock att kittet levereras burkvis och är prisvärt.

Användningsområde

Linoljekitt används som tätning mellan fönsterglas och bågar i trä. Bågen mättas först med linolja och sedan kittas den. Därefter ska det målas över inom 24 timmar. Om man inte hinner måla om inom denna tid får man vänta in målningen tills kittet torkat helt, det vill säga efter minst 2-3 veckor.

Under tiden däremellan pågår nämligen en svällningsprocess av kittet vilket gör att kittet säckar ihop under färgen om man målar över det. Det skapas då en luftficka under färgen.

Det går även fint att använda kittet för att fylla i små träsprickor och fogar.  I kombination med schellack till exempel får en kittfals en lång hållbarhet.

Tips! Linoljekitt förvaras med fördel i frysen. Då håller det länge!

Linoljekittets styrkor

Linoljekitt är det traditionella sättet att foga fönster på och kan därför anses som mycket beprövat. Man vet helt enkelt att kittet håller och att fönstrets glas inte tar skada av blandningen.Kittet rekommenderas av Riksantikvarieämbetet vid renoveringar av äldre fönster.

De nyare kitten kan nämligen skada gamla fönsterrutor då det limmar för hårt mot dessa att de kan spricka när man sedan ska renovera dem igen. Detta problem gäller även oljekitt baserade på andra oljor än just linolja.

+ Linoljekitt är mycket lätt att måla över, till skillnad från en del andra alternativ på marknaden.

+ Det är också enkelt att hantera ett linoljekitt tack vare konsistensen. Hanteringen av kittkniven kan kännas lite ovan till att börja med, men de flesta kommer snabbt på hur tekniken fungerar. Då går renoveringen av ett fönster fort.

+ För den miljömedvetne är linoljekitt ett bra val då samtliga råvaror är naturliga och odlingarna av lin sker i stor omfattning inom våra egna landsgränser.

Linoljekittets svagheter

– Linoljekitt har en lång torktid. Nyare kitt torkar ofta snabbare och man behöver inte vara fullt så noga med exakt när man målar över kittet. Dessutom förändras inte volymen vid härdningen av många nyare typer av kitt.

– Många nyare varianter av kitt levereras i en tub som passar fogpistol. Det kan av vissa kännas som ett enklare sätt att täta glas/bågskarven på. Som alternativ förordar då många de silikonfria alternativen om man vill kunna måla över fogen.

– Linoljekittet har inte samma vidhäftning som modernare kitt. Det kan ibland vara en nackdel. Ett alternativ för gamla fönster kan vara en produkt gjord på sojaolja. Den ger bättre vidhäftning men inte så pass att glaset spricker vid en renovering.

– Det sägs ibland att linoljekitt spricker. Det beror i så fall på att grundoljning och grundmålning inte skett som det borde. Då suger träet åt sig fukten från linoljekittet och kittet spricker när det torkar. Kopplade fönster kan däremot kittet spricka i alla fall och där kan en mer elastisk typ av kitt behövas.

– Ännu en nackdel med linoljekitt är att fåglar kan tycka att vissa blandningar av det är mums.

Relaterade artiklar

– Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se