You dont have javascript enabled! Please enable it! Badrumsfönster släpper in ljuset i badrummet | dinbyggare.se

Släpp in ljuset i badrummet

Släpper in ljus via badrumsfönster i badrum

För några årtionden sedan envisades många hustillverkare med att placera badrummet i husets mörkaste vrå. Idag gör vi gärna tvärtom. Ett badrum med fönster, eller åtminstone ljusinsläpp, har stora möjligheter att bli den oas i tiden som du drömmer om.

För ljuset är livgivande, och ger rummet det där lilla extra, som svårligen kan kompenseras med inredning eller färger.

1. Planera för ljuset

För att nyttja det naturliga ljuset på bästa sätt är det väl värt att planera badrummet efter fönstret. Sätt för all del inte duschkabinen mitt för, utan ställ kanske badrummet där istället. Då kan du njuta av dagsljus eller skymning i badet.

En annan bra idé är att sätta handfatet i vinkel mot badrumsfönstret. Då blir spegelbilden klar och tydlig, även utan artificiellt ljus. Naturligare än så blir det inte.

Badrumsfönster med insynsskydd

2. Insynsskyddat glas

Ett uppenbart problem med fönster i badrummet är insynen. Vi vill få in ljuset, men inte att någon ska kunna titta in. Kanske vill vi däremot kunna titta ut? Här finns det flera olika lösningar att välja mellan. Här är några:

– Frostade glasytor förhindrar insyn men släpper igenom ljuset.

– Om glaset redan är genomskinligt, går det att fästa en frostad film på ytan.

– Persienner låter dig själv välja hur fritt fönstret ska vara.

– Gardiner är en hemtrevlig lösning i vissa fall. Se upp med fuktskador.

– Paneler kan sättas för fönstren och skjutas i sidled när så önskas.

Högre placering av badrumsfönster för insynsskydd

3. Fönster och annat

Badrumsfönstrets placering kan också bidra till att minska insynsskyddet. Om hela badrummet görs om kanske fönstret kan placeras högt och vara mycket avlångt istället. Det ger insynsskydd plus mycket ljus.

På en övervåning kan takfönster vara lämpliga. Alla ljusinsläpp behöver inte heller vara vanliga fönster. Det kan vara roligt och spännande att titta på andra lösningar också.

En verandadörr ut i trädgården eller till en balkong är drömmen för vissa, medan andra tycker det blir vackrast och bäst med betongglas, kanske i olika färger.

Anpassa gärna ljuslösningen i badrummet med designen på huset, eftersom det märks utifrån också.

4. Fuktsäkra

Fönsterkarmar och fönster är känsliga för fukt. Se därför till att fuktsäkra alla kanter runt fönstret. Ställ inte heller duschen för nära fönstret. Ångan från duschen kan ge fuktskador. Tala med en branschorganisation eller fackman för mer tips och råd om hur du skapar ljusinsläpp på ett fuktsäkert sätt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se