Renovera badrum – lägg en budget

Nyrenoverat badrum

Nyrenoverat badrum med vackra detaljer.

Det är kostsamt att renovera badrum. Det blir också ofta dyrare än vad som det var tänkt från början. Många små detaljer och flera olika typer av fackmän är ofta involverade i att renovera badrummet. Med en ordentligt planerad budget går det att få kontroll på utgifterna, och slippa obehagliga överraskningar.

Innan ett badrum ens kommer i närheten av en renovering gäller det att sätta en budget. Vad får egentligen renoveringen kosta? Med en budget i handen är det lätt och smidigt att hålla koll på utgifterna, och kanske dra i handbromsen om kostnaderna börjar dra iväg.

En budget ger också en klar bild över vilka poster som kan prioriteras, och vilka som måste få kosta något mindre.

Större kostnader vid badrumsrenovering

Vissa poster i en badrumsbudget är högre än andra. Här är några stora poster som påverkar slutpriset, och som samtidigt lätt kan påverkas för att få budgeten att hålla:

1. Golv, väggar och tak

Kakel och klinker finns i mängder av prisklasser. Kvadratmeterpriset kanske inte låter så stor, men tänk på vilken yta som ska täckas. Det ger snabbt många tusenlappar när man räknar ihop kvadratmeterytan på golv och väggar.

Tyvärr är inte alltid de billigaste plattorna så hållbara. Här gäller det att se till både kvalitet och pris. Bakom ytskiktet behövs dessutom primer, det behövs fog och det behövs fuktspärr, och kanske även elslingor.

2. Dusch, badkar, handfat och toalett

Priset på ett badkar och en dusch kan sticka iväg ordentligt för den som söker det lilla extra. Tänk också på att duschen och badkaret ska installeras också. Detsamma gäller handfatet och toaletten.

3. Belysning

Det behövs ofta flera typer av belysning samt dimmer i badrummet för att få till den hemtrevliga atmosfär som så många söker i det egna badrummet. Belysning kostar ofta en del pengar att installera.

4. Kommoder och skåp

Kommoder och skåp är dyra i inköp. Samtidigt behövs det bra med avlastnings och lagringsutrymmen i badrummet. Planera noga för hyllorna och undersök alla alternativ som finns på marknaden. Här finns det pengar att spara.

5. Professionell hjälp

Det krävs en hel del vatten- och avloppsinstallationer för att få klart ett badrum. Detsamma gäller för elinstallationer. Många väljer dessutom att ta hjälp av en hantverkare för att bereda väggar för våtrummet och för att kakla eller sätta upp plastmatta. Glöm inte att räkna in ROT-avdragen.

Obs! Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

6. Små luriga kostnader

Det är de små detaljerna som gör det. Blandare, vattenlås, hängare, krokar, hyllor, spegel, och andra detaljer kanske inte är så dyra i sig.

Däremot brukar posterna bli lätt många och då sticker tusenlapparna lätt iväg. Glöm inte dessa i budgeten. Annars blir du besviken på hur mycket badrummets totalkostnad verkligen blev när allt sedan är klart.

7. Buffert och oväntade kostnader

Det kan alltid dyka upp oväntade kostnader. Ha alltid en buffert när du lägger en badrumsbudget.

8. Prioritera

När budgeten väl är satt gäller det att räkna ut vad allt i ett badrum kostar, och vad det finns att välja på på marknaden. Få personer har råd med allt, utan begränsningar. Budgeten kommer snart avslöja att vissa saker måste prioriteras, medan andra ting kanske får vara något mindre exklusiva.

Det går att hitta mycket roliga och bra lösningar till rimliga priser. Kanske kan en våtrumsmatta var ett alternativ, kanske går det bra med den något billigare duschväggen, eller det där handfatet som var på rea och som ändå var ganska snyggt? En budget är inte enbart en begränsning.

Den som vill kan nyttja den till att bli kreativ och hitta nya, prisvärda, lösningar.

9. Riktpris vid badrumsrenovering

Ett riktmått på vad en vanlig badrumsrenovering kostar är 100-150 000 kronor. Det kan givetvis bli både mycket dyrare, men också mycket billigare än så. Valet är upp till dig, dina prioriteringar och dina önskemål.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

» Länkar till branschorganisationer och myndigheter.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se