Lampor styrda med rörelsesensor avslöjar vem som kommer

Utomhusbelysning med rörelsedetektor

Utomhusbelysning med rörelsedetektor som upptäcker rörelser runt lampans placering.

Inbrottstjuvar skyr ljuset. De vill helst undgå upptäckt och smyger gärna i skuggorna. Den som är välkommen, däremot, vill gärna ha det ljust och trevligt vid ankomsten till ett hem.

Med utomhusbelysning försedda med rörelsedetektorer, uppmärksammas alla besökare. Och det på ett miljöbesparande vis.

Belysning utomhus

Belysning utomhus är både trevligt för den som bor i ett hus, och en säkerhetsfråga. Ju mer upplyst uppfarter, entréer och altaner är, desto mindre är risken att inbrott begås i just den fastigheten.

Den som försöker ta skydd av mörkret, blir inte glad av att lysas upp av strålkastare.

Det kostar dock en slant att låta lysen brinna för jämnan. Det gäller inte minst fritidshus och starkare lampor som vid uppfarter till garage. Då kan belysning försedda med rörelsedetektorer vara ett bra alternativ.

Ger upptäckt

Det fiffiga med rörelsedetektorer är att de reagerar på just rörelse. Då slås strömmen på till belysningen och området badar i ljus. Belysningen är således inte tänd konstant hela tiden, utan enbart när någon går över det område sensorn läser av.

Förutom att det är praktiskt för de som bor i huset, är de också energisnåla. Uppfarten tänds upp när bil eller människa rör sig. Den som bor i huset får då ljus på uppfarten när det behövs utan att själva behöva sätta på någon lampa.

Detsamma gäller när lamporna inte behövs. Då stängs lyset av automatiskt. Lamporna skiljer inte på vem som är vem. Även när obehöriga rör sig på området tänds de. Det gör att den som är i huset, eller personer som är i omgivningen snabbt kan konstatera att någon är i antågande. Det ökar risken för inbrottstjuven att bli upptäckt.

Rätt IP-klassning

Vid valet av utomhusbelysning är det viktigt att armaturen motstår regn, vind och hårt slitage. Belysning utomhus ska alltid ha en IP-klass om lägst x3. Om armaturen sitter lägre än en halvmeter ovan markytan ska IP-klassen vara lägst x4. Vanligtvis ligger utomhusbelysning på en IP-klass om 44.

IP-klassen anger hur tålig inkapslingen av själva lampan är och ju högre IP-klass, desto mer resistent mot yttre förhållanden blir lampan. IP-klasserna anges med två siffror.

Den första siffran (i det här fallet angivet med ett x) anger petskyddning. Om denna siffra är 55 betyder det att armaturen också är dammtät. Den andra siffran anger motståndsgraden mot väta.

Vid siffran fyra är lampan skyddad mot strilande vatten i alla dess vinklar. En högre IP-klassificering än fyra anger en än högre motståndsgrad mot väta.

Typ av lampa

Den som vill köpa ett helt set med belysning och detektor finner snart att det finns en mängd olika varianter på marknaden. Flera lampmodeller säljs med inbyggda detektorer. Vissa är billiga, andra dyra.

Tänk på att kvalitet också kostar, och att den stora kostnaden ofta ligger i att en elektriker behöver installera belysningen.

Den senaste tekniken är LED-lampor med rörelsedetektorer. De är mycket energisnåla och håller i åratal utan att behöva bytas ut. De är något dyrare i inköp, men det sparar en villaägare snabbt in på minskad elförbrukning och på de få bytena.

Det går till och med få tag på LED-belysning för utomhus, med detektor, drivna av solceller. En sådan behöver inte en fackman installera, utan det räcker med en händig person.

Detektorn

Det är dock sällan en helt ny lampa behövs för att få den att fungera som rörelsevakt. Det enda som egentligen behövs är en detektor som styr den befintliga utomhusbelysningen.

De flesta detektorer på marknaden söker efter infraröd strålning och kan skilja mellan dag och natt. Olika modeller av detektorer kan avsöka olika stora områden. Det gäller både längd och bredd.

Försäkra dig om att den detektor som väljs också täcker det område som behövs.

Placeringen av detektorn är också viktig, särskilt när det gäller större områden. Det ska inte gå att krypa under eller förbi detektorn utan upptäckt.

Känslighet

Den som har husdjur kan tänka på att välja en detektor som inte är alltför känslig. Då kan en katt passera utan att lyset tänds.

En detektor kostar normalt sett inte många hundralappar, vilket gör den till en mycket prisvärd investering för att säkra upp hem och hus. Dessutom gör det livet mer praktiskt.

För den som vill går det att kombinera detektorn med tidsinställda lampor. Dessa lyser under en viss tid (till exempel morgon och kväll) samt om någon beträder området under natten.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se