Bänkskivor – välj rätt skiva till badrummet

Bänkskiva av trä i badrum

Bänkskiva av trä i badrum men tvättställ av porslin.

Bänkskivorna i ett badrum är finishen på möblemanget. Förutom att vara snygga och matcha den övriga inredningen behöver de vara praktiska och inte minst hygieniska. De ska tåla väta, diverse hygienprodukter och värme från locktångar och andra maskiner.

I många badrumsmöblemang krävs en bänkskiva. Enda undantaget är då ett fristående tvättställ eller en kommod med nedsänkt tvättställ väljs som alternativ. Men även då kan det vara bra med avlastningsytor i badrummet.

Det ställs höga krav på skivorna i ett badrum. Med rätt bänkskiva blir badrummet lättstädat, vackert och funktionellt. Bänkskivor kommer i material som laminat, komposit, granit, marmor och skiffer, för att bara nämna några.

Bänkskiva i badrum av laminat

1. Laminat

Laminat är ett tåligt material som kan vara färgad i en vacker färg eller efterlikna sten alternativt trä. Det är också lätt att hålla bänkskivor av laminat rena. De är tillverkade av papper som pressats samman ordentligt. Ytskiktet är ofta tillverkat i melamin, en typ av plast.

Laminatskivor är ofta en billig och praktisk lösning i badrummet. Den svaga punkten i en laminatskiva är hörn och kanter. Om en laminatskiva kapas försvinner kantskyddet. En sådan ände kan skarvas med en annan skiva, eller så får kanten fogas för att ge skydd åt laminaten.

Bänkskiva i badrum av komposit

2. Komposit

Komposit är ett modern material som är mycket hållbart. Materialet är en kombination av akryl och mineraler vilket ger ett stenliknande utseende. Liksom laminatskivorna är bänkskivor av komposit lätta att hålla rena. Om märken uppstår är det ganska lätt att få ytan vacker igen genom att slipa ytan försiktigt med ett fint slippapper.

Komposit kan också fungera som tvättställ, och det finns ett antal intressanta lösningar på marknaden där tvättstället är integrerat med bänkskivan utan att en enda skarv står att finna i ytan. Utöver den fantastiska hållbarheten är komposit ett prisvärt alternativ.

Banlskiva i badrum av marmor

3. Stenskivor

Bänkskivor av sten är mycket vackra och hållbara. De vanligaste stenarterna är granit och marmor. Dessa tål obegränsade mängder med vatten och klarar de flesta spill eftersom ingen vätska sugs upp av materialet. Stenskivor är också behändiga då de inte behöver underhållas alls.

Det som är nackdelen med en stenskiva är att den är dyr. Det är svårt att kapa en stenskiva i syfte att få den att passa. Det ger fula kanter. Det bästa är att beställa en stenskiva som passar i dimensioner från början.

Bänkskiva i badrum av mosaik

4. Mosaik

En lite udda, men också rolig variant på bänkskivan är att kakla en skiva med mosaik. Det ger ett unikt och levande intryck. Mosaikytorna kan vara lite mer omständliga att få rena, eftersom ytan inte blir helt jämn. Fogen kan också dra åt sig fukt, vilket gör att den kan få fläckar. Mosaiken kaklas på en gjuten platta. Gjutningen sker oftast på plats.

Bänkskiva av betong i badrum

5. Trä eller betong

Solida bänkskivor av trä och betong har blivit ett allt hetare alternativ i de svenska badrummen. Träskivor är vackra och ger ett levande intryck till badrummet, men kräver en del underhåll för att behålla sin fräschör. De klarar inte hur mycket vatten som helst och är känsliga för höga temperaturer.

Det motsatta gäller för betongskivorna. De är mycket hållbara och ger ett rustikt och nästan rått intryck. Betongens yta kan slipas på olika sätt. En lätt slipning ger ett mer rustikt utseende, medan en väl slipad betongyta blir blank och len.

Det går dessutom att lägga in pigment i betongen för att ge önskad färg. Den som vill kan gjuta tvättställ och bänkskiva i ett och samma stycke.

Bänkskivor av trä kan lätt kapas till rätt storlek. Värre är det då träet behöver skarvas. Det ger ofta ett mindre trevligt uttryck. Betongskivor säljs i standardformat eller gjuts efter beställning, och kan därmed ha vilken dimension som helst.

6. Tips inför köp av bänkskiva

Alla de material för bänkskivor som finns på marknaden är i grunden väl avsedda för att uppfylla de krav som kan ställas på en bänkskiva i ett badrum. När det kommer till bänkskiva av laminat kan kvaliteten skilja sig åt mellan olika fabrikat.

Det lönar sig i längden att köpa bänkskivor av hög kvalitet, eftersom de slits hårt. Valet är i övrigt en fråga om tycke och smak, samt vad den egna ekonomin tillåter. Bänkytor är väl synliga i ett möblemang, så välj bänkskiva med omsorg.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se