Vedspis i köket ekonomiskt och trendigt

Vedspis i köket

Ved är en traditionell uppvärmningskälla som återigen är högsta trend. Det gäller inte minst den klassiska vedspisen i köket, en gång hemmets centrum för värme och matlagning. Populariteten beror inte minst på de ökade kostnaderna för olja såväl som el. Förutom den värme de ger, är de också vackra att titta på. Och om elen går är de suveräna för matlagning, och ersätter med lätthet den moderna elspisen. Även idag fyller alltså vedspisen sin funktion i köket.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Vilken vedspis är bäst?

Det är en fråga som många ställer sig inför valet av vedspis. Så vilken vedspis är bäst, vilken ska man välja? Svaret på frågan är att den bästa vedspisen är den som är anpassad för ditt hus och dina behov.

Kvaliteten på vedspisen är självklart viktig oavsett om du väljer en begagnad eller ny vedspis. Men tänk på att äldre vedspisar inte har samma effektiva förbränningsteknik som de äldre.

En nyare och modernare vedspis att föredra eftersom de nya vedspisarna oftast har en anslutning till extern tilluft. Det gör att luften till skillnad från äldre vedspisar där man tog tilluft från asklucka och eldstadsluckan idag tas ifrån uteluften med anslutning genom tilluftsrör underifrån eller baksidan.

Det finns många fördelar med nyare vedspisar. Nya mer energieffektiva konstruktioner gör inte vedspisen bara effektivare i förbränningssynpunkt utan även miljömässigt då de ger mindre utsläpp i miljön. Det går helt enkelt åt mindre ved för att nå samma mängd värme med en vedspis som har högre verkningsgrad än en kamin med lägre verkningsgrad.

Artikeln fortsätter efter annonsen

OBS! Tänkt på att det är nya regler som gäller f.o.m den 1 januari 2019. De nya reglerna tillämpas för installationer av kaminer som eldas med pellets och ved. Du som redan har t.ex. en vedspis i huset berörs inte av ändringarna. Kraven blir däremot aktuella den dag du behöver byta din vedspis eller kamin. Läs mer om de nya reglarna på Boverkets hemsida.

Välja ny vedspis i kök

En vedspis är ofta en god investering för hemmet. De skapar känsla och atmosfär, och är effektiva uppvärmningskällor som bidrar till att hålla elräkningarna i schack.

Utseendet spelar stor roll i valet av vedspis. I det lantliga köket kanske en klassisk design i gjutjärn passar bäst, medan en vedspis med rena och mer moderna linjer gör sig till rätta i det moderna hemmet.

Verkningsgraden är en annan viktig detalj. Ju högre verkningsgrad, desto effektivare är spisen. Därtill kommer att miljöbelastningen minskar om verkningsgraden är hög. Det ger nämligen mindre farliga partiklar i rökgaserna.

Mura in eller fristående

Olika vedspisar kräver olika typer av installationer. De klassiskt utformade gjutjärnsspisarna behöver nästan alltid muras in ordentligt. Det beror inte minst på att de måste brandsäkras.

Godset blir så varmt i sig, att brandrisken blir hög om det ligger an mot trä och andra brännbara material. Ett alternativ som passar till vissa modeller är annars att låta spisen vara en helt fristående pjäs i rummet.

Nyare modeller av vedspisar kan dock i vissa fall ställas fristående. Se till att anlita en kunnig fackman för uppgiften, och tänk på att arbetet är rot-avdragsgillt.

Renoverad vedspis i kök

Renovera gamla vedspisar

Den som har lyckan att ha en gammal vedspis i köket gör rätt i att vårda den ömt. Dessa är som fina klenoder i hemmet. Om den inte är i bruk är det oftast värt att låta renovera upp dem.

Så länge inte gjutjärnsspisen rostat sönder eller sprängts av att den eldats i för mycket, brukar en sådan renovering vara ett ganska enkelt ingrepp. Och även om vissa delar gått sönder, går det ofta att svetsa ihop den igen.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top