Luftkonditionering – en investering i hälsa

Luftkonditionering

Luftkonditionering, eller AC, är en finess som än så länge kanske är vanligare utomlands i varmare klimat. Men även ett svenskt hem får en härlig luftmiljö med luftkonditionering. Det behöver heller inte vara så kostsamt att installera den.

Fördelar

Luftkonditionering ses ofta som en ren lyx på våra breddgrader, men kan också ha en mycket viktig hälsofrämjande funktion.

Sommaren är härlig med sin värme och sina långa ljusa dagar. Men i vissa hus och för vissa personer omvandlas det härliga till en ren mardröm.

Rum som vetter mot söder kan bli alltför varma att vistas i och känsliga personer kan faktiskt må riktigt dåligt av den tunga värmen.

Dessutom hjälper en luftkonditionering till att hålla luften i ett rum ren och fräsch då den bidrar till en god ventilation och filtrering. Att installera en luftkonditionering kan vara en god investering i det egna välmåendet och hälsan.

Luft

Luftkonditionering för hushåll drivs vanligen med en kompressor. Den tar energi från ett medium och ger till ett annat.

Principen är densamma som för en värmepump eller ett kylskåp, och en luftkonditionering är förvillande lik en luft/luftvärmepump både till utseende och funktion.

På tal om luft-luftvärmepump. En luft-luftvärmepump är inte enbart en produkt för att ge värme åt huset. Den kan lika gärna användas för att svalka under heta sommardagar.

Den som redan har en lutvärmepump behöver alltså inte tänka på att installera en separat luftkonditionering.

Värme och vatten

Det medium som i fallet med luftkonditionering blir uppvärmt, för att ge kyla åt “andra hållet” är också ofta luft. I alla fall för mindre anläggningar lagom stora för ett hushåll. Nedväxlingen av temperaturen sker via en kompressor.

Luft/luftkonditioneringar består ofta av två delar – kompressorn sitter på utsidan och fläktdonet som sprider svalkan sitter på insidan av huset.

Det beror på att kompressorn dels låter, dels använder utomhusluften som medium. Men det finns även apparatur för luftkonditionering som använder sig av vatten som medium.

Det handlar då om vatten från det vanliga vattensystemet i huset. Med en sådan vatten/luftkonditionering behövs bara en enhet. Det vatten som använts för värmeväxlingen rinner ut i avloppet via en slang.

Monterade

De vanligaste luftkonditioneringsapparaterna för ett hushåll är apparater med luft ut som medium och som monteras på vägg eller i tak.

De ser ut som luft/luftvärmepumpar och fungerar ungefär likadant. De modeller som är avsedda för att placeras i taket har den fördelen att luften inte bromsas för att några möbler står i vägen och sprider kylan jämnt över ett helt rum.

En del modeller passar för att fällas in i sänkta tak, medan andra modeller är tillverkade som en kassett som monteras i taket.

Även den luftkonditionering som har vatten som medium fästs ofta på en vägg. Men då behövs ingen kompressor på utsidan av huset.

Portabel luftkonditionering

En flyttbar luftkonditionering är en behändig och bekväm apparat som inte har någon fast installation. Apparaten kan lätt flyttas då den står på hjul. Det är en liten värmeväxlare som ställs på golvet.

Värmen leds ut genom en ventilationsslang. Slangen monteras till en ventil eller genom ett fönster, så att värmen leds utanför huset.

I ett hushåll på våra nordiska breddgrader är en portabel luftkonditionering ofta tillräcklig för att skapa en härlig miljö i det rum som blir för varmt sommartid.

Att köpa luftkonditionering

Det finns en hel del att fundera över inför ett köp av luftkonditionering. Det bästa är alltid att utgå från det faktiska behovet och hur planlösningen i rummet ser ut. Hur apparaten behöver kopplas är också en viktig fråga.

En luftkonditionering med vatten som medium är smart, så länge det finns ett avlopp i rummet. Om det är lågt i tak, är kanske inte en takhängd modell det bästa valet, utan då behövs kanske en anläggning som monteras lågt på väggen.

Ett stort rum kanske behöver upp till två anläggningar för att bli riktigt svalt. Hur effektiv luftkonditioneringen är påverkar också. Ju energisnålare den är, desto lägre blir driftskostnaderna.

Om den dessutom har en snygg design och inte bullrar så dant, blir hemmiljön än trevligare. Undersök marknaden noga och jämför bullernivå, design, effekt och monteringskrav för att hitta det bästa alternativet

Att installera

De fasta modellerna av luftkonditionering behöver alla fasta installationer. Det betyder att det är en fackman som ska utföra arbetet. Det behövs dock inte för de portabla modellerna. Arbetet för att installera luftkonditionering i ett privata hem är rotavdragsgillt.

Viktigt

– Materialbestämmelser, lagar, regler, rekommendationer och arbetsmetoder ändras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se