Kaminer - Tips när du ska välja kamin

Kaminer sprider både värme och trivsel i hemmet. Men tänk på att kaminen även ska ha bra verkningsgrad och effekt för att kunna utnyttja energin i veden maximalt. Det är det viktigaste när du ska köpa en kamin.

Liten, stor, klassisk eller modern kamin? Det finns en massor av olika kaminer att välja mellan. Det finns även flera olika material kaminer är tillverkade av. En plåtkamin värms upp snabbt och avger värme nästan direkt till omgivningen. Kaminer av gjutjärn eller täljsten är lite tyngre och värms upp långsammare men håller också värmen längre. Konvektionskaminer tillhör den moderna och nyare generationen av kaminer som sprider värmen via luftcirkulation.

Har du en öppen spis och vill få en effektivare uppvärmning kanske du ska titta närmare på en spisinsats eller braskassett som ger lika bra verkningsgrad och effekt som braskaminer. Utseendet på kaminer blir mer och mer avgörandet för allt fler kaminköpare. Så oavsett vilken typ av kamin du väljer ska designen passa in i den stil rummet har där kaminen ska stå. Här hittar du massor av tips när du står inför valet av kamin. Allt från design, effekt och vad man behöver tänka på när man ska installera en kamin.